Moş Crăciun prin generații

Incredibila aventură a lui Moş Crăciun, desfăşurată pe parcursul a mii de ani, pe mai multe continente şi în convieţuire cu numeroase culte şi religii, arată cât este de puternic întipărită în mentalul colectiv nevoia de a dărui, de a trăi în comunitate, de sărbătoare şi de miracol. Ca un adevărat magician, Crăciunul şi-a adaptat imaginea şi simbolistica diferitelor timpuri, religii şi arii etnoculturale cu care s-a acomodat, păstrându-şi caracteristicile arhaice care vorbesc în esenţă despre regenerare şi celebrarea sărbătorii ca mod de a întări comunitatea.

Impregnat cu multiple sensuri şi simboluri, în diferite etape istorice, Crăciunul a supravieţuit căderii Imperiului Roman, năvălirilor barbare, impunerii dogmei creştine, secularizării, comunismului, consumerismului şi dă acum piept cu revoluţia cognitivă. Ca un adevărat călător magic prin istoria lumii, Crăciunul depune mărturie despre fiinţa noastră arhaică şi despre trebuinţa interioară de a învesti cu sens colectiv lumea exterioară nouă.

„Crăciunul este o sărbătoare despre faptul de a dărui. Într-una dintre cele mai citate cărţi din istoria sociologiei, Marcel Mauss vorbeşte despre darul din societăţile arhaice, care are, în primul rând, semnificaţia de a întări comunitatea, de a crea reciprocitate, de a strânge reţeaua de relaţii, de a întări ţesutul social şi coeziunea. Darurile constituindu-se în valori, la fel ca acestea au rolul de a menţine ordinea, solidaritatea şi pacea comunitară prin implicaţiile mentale pe care le au asupra oamenilor, influenţându-le atitudinile. Crăciunul devine o instituţie socială care face, prin atmosfera creată, ca oamenii să creadă că miracolul este posibil”, Vasile Dâncu, sociolog.

[stextbox id=’custom’]

Transilvania Reporter vă prezintă, pe parcursul Ajunului, o serie de povești despre magia Crăciunului, privită prin ochii mai multor generații. 

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu