80.000 de studenți în căutarea Policlinicii

Vechea clădire a policlinicii studențești de pe strada Republicii numărul 8

Drumul pe urmele Policlinicii Studențești din Cluj seamănă cu o „căutare de comori”, studenții fiind nevoiți să răscolească pas cu pas fiecare fostă locație, ca să poată fi trimiși și îndrumați către noua adresă. E nevoie de răbdare, nervi de oțel și o boală pe care să o poți duce pe picioare, la propriu, pentru a putea porni în căutarea  policlinicii-cabinet care, începând cu primul an de facultate, se transformă în „medicul de familie” al studenților veniți din toată țara.

După  experința acestei căutări, mai mulți studenți au ajuns la concluzia că policlinica este o enigmă și au renunțat la a apela la serviciile ei, mergând direct la Urgență. Problema majoră este că mulți dintre studenţi sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri, în orașul de domiciliu, pentru a beneficia de o adeverință sau de o rețetă. Vechea adresă a policlinicii nu este modificată nici măcar pe site dintr-un motiv halucinant: „Nu avem suficiente resurse umane”.

Teoretic, orice probleme de sănătate ar avea, studenții sunt tratați de medicii din Policlinica Studențească, medici numiți „de facultate”. În cazul în care studenții doresc să fie tratați de un medic al facultății, atunci trebuie să meargă pe strada Republicii, numărul 8, adresa care este găsită pe site-ul policlinicastudențească.ro. Un drum de 90 de minute până la policlinică și reacțiile unor studenți, care au trăit pe pielea lor experiența căutarii unui drum parcă fără sfârșit au adus policlinica studențească pe lista „misterelor”. Ea nu prezintă interes pentru că studenții știu că nu o găsesc, iar oficialii nu dețin resurse să-i informeze cu privire la adresă.

Primul pas. Strada Republicii, 8

Ajunși la adresa indicată pe site, găsim o clădire cu geamuri sparte și închisă cu un lacăt uriaș. Clădirea care deservea odinioară studenții are 719 metri pătrați. Nici pe departe să mai fie acolo urmă de cabinet medical. Este o parcare și mă gândesc că ar putea fi în spate o intrare. Dar nu găsesc  nimic altceva decât o curte în paragină la fel ca și clădirea. Mă întreabă portarul ce caut și când spun „Policlinica Studențească”, îmi spune râzând că e mutată de aici: „De mai bine de doi ani, cred că pe Moților, nu știu sigur. Mergeți pe Moților și căutați-o acolo. Aici nu mai e de mult…”

Întradevăr este mutată, pe calea Moților, dar dată exactă a acestei mutări este 18 februarie 2009, adică acum patru ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii, dr. Călin Lazăr, spune că au fost informate universitățile mari atunci când s-a efectuat această mutare și că era de datoria lor să informeze studenții mai departe.

„A fost mutată de patru ani pe Calea Moților. Am informat cu privire la această mutare facultățile mari care trebuiau să informeze mai departe studenții”, a declarat pentru Transilvania Reporter  conf. Dr. Călin Lazăr.

Pasul doi. Calea Moților, nr. 19

Cu toate forțele unui om bolnav,   mergem pe jos până pe Calea Moților, numărul 19, unde se anunță cea de-a doua oprire. Portarul spune că e la etajul I! În speranța că cineva poate să se ocupe de mine și că voi găsi mult căutata policlinică ajung la scările ce duc la etajul I. Acolo, o doctoriță se poartă ca și cum sunt rătăcită și întreabă ce caut: medicul de familie sau medicul de la facultate? Cum răspunsul corect e cel de-al doilea… aflu că policlinica s-a mutat: „Păi nu știu numărul, dar e pe lângă Parcul Babeș, pe strada Pandurilor”, spune doamna doctor.

Pasul trei. Căminul Sport XXI.

Următoarea destinație, strada Pandurilor, păşind  prin ploaie  cu speranța că mă va trata cineva. Portarul de la Parcul Babeș știe adresa exactă, Căminul Sport XXI, la parter. Căminul se află în cealaltă parte a parcului, iar cei care sunt întrebați de el răspund „Habar nu am cum se ajunge!”. Deși se lasă greu găsit, căminul în care s-au investit  7 milioane de euro are trei intrări și la prima dintre ele scrie pe o coală A4 „CABINET MEDICAL”. În față căminului două femei spun că s-ar putea să-l găsesc pe medic înăuntru, să încerc. Dar înăuntru e doar asistenta, care spune că programul e afișat pe ușă și că doctorul vine doar la ora 14.00, acum e doar ora 13.00…

Informarea studențiilor lasă de dorit

Întrebarea pusă instituției care se ocupă de policlinică a fost „De ce nu este afișată adresa corectă și de ce nu sunt informați studenții?”. Răspunsul a venit din partea Dr. Călin Lazăr:

„Avem doi oameni care se ocupă de 140 de calculatoare, nu avem cum să ne ocupăm de tot. E normal să fie adresa corectă, dar nu avem cum să facem și asta. Când o să angajăm un informatician care să aducă toate datele la zi atunci se va modifica și adresa. Este normal să fie așa, dar deocamdată nu avem resurse umane care să facă asta”, completează Călin Lazăr.

După o nouă căutare, de data aceasta împreună cu adresa, internetul generează o singură afișare care să corespundă. Mai exact doar Asociația Studenților Universității de Artă și Design precizează adresa și orarul, nimic oficial. Purtătorul de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai spune că instituția nu se află în subordinea universității.

„Policlinica Studențească nu se află în administrarea Universității Babeș-Bolyai. Vă rugăm să adresați întrebările către autoritățile care administrează această policlinică”, a declarat Paul Fărcaș, purtător de cuvânt al UBB Cluj.

Drumul meu până la Policlinica Studențească a durat 90 de minute, dar pentru o studentă la UBB a durat aproape două ore. Iulia Velțan, studentă la Universitatea Babeș-Bolyai a plecat și ea în căutarea policlinicii studențești.

„Prima dată toată lumea îmi zicea că e pe Republicii, dar auzisem că s-a mutat. Toți taximetriștii și toți oamenii pe care îi întrebam mă trimiteau pe Moților, dar pe Moților nu am găsit nimic. Până la urmă am aflat că e în căminul Sport XXI, dar până să îl găsesc a durat două ore. Am intrat în Parcul Babeș și nu a știut nimeni să îmi zică unde e căminul. Pur și simplu m-am rătăcit în parc. După două ore de când am început să caut policlinica, am și găsit-o. De fapt l-am găsit pe doctor afară pe o bancă”, a declarat Iulia Velțan.

O altă studentă spune că ajunge de fiecare dată la spitalul de urgențe sau la medicul de familie, deoarece pentru ea Policlinica Studențească este o enigmă. Nefiind din Cluj-Napoca ajunge să meargă la medicul de familie din orașul natal sau să meargă la urgențe.

„Căutam doar un medic, de exemplu pentru o rețetă sau pentru o consultație, însă nu am știut unde să merg sau ce sa fac. Nefiind din Cluj-Napoca, ci din Gherla  tot timpul când am o problemă de sănătate trebuie să merg acasă la doctorul de familie pentru o trimitere sau în cazurile mai grave ajung chiar să merg la urgențe pentru  că nu am ce face…”, spune Maria.

Policlinica din trecut vs. Policlinica de astăzi

Adresa este cunoscută ca fiind Republicii, la numărul 8 deoarece a fost acolo zeci de ani. Medicul Florin Stamaian își amintește de această policlinică ca fiind accesibilă pentru toți studenții, gratuită și care punea la dispoziție asistență medicală pentru boli care nu necesitau urgențe în cel mai scurt timp posibil. În cazul în care aveai nevoie de aceste informații toată lumea te îndruma corect, chiar dacă nu exista internetul și nu exista o asemenea viteză a informațiilor ca în prezent.

„Când eram eu student toate mergeau ca la carte, aveam acces gratuit, eram tratați și se oferea o asistență medicală potrivită pentru tipul de probleme pe care îl aveau studenții. E nefiresc ce se întâmplă, faptul că studenții nu sunt informați corect cu privire la adresă. Nici nu știu unde să meargă, devin automat victime ale sistemului și sunt nevoiți să meargă la urgențe pentru a fi tratați de afecțiuni pentru care ar trebui să apeleze la medicul de facultate”, spune dr.  Florin Stamatian.

[stextbox id=”alert” caption=”Servicii medicale acordate și pași de urmat de către studenți”]

– consultații medicale și terapie

– medicină preventivă

– medicină curativă

– vizarea documentelor medicale

– adeverințe medicale

– certificate medicale – bursă

– certificate medicale-amânare studii

– consiliere și planificare familiala

– consiliere contracepție

– consiliere în situații speciale

– contracepție de urgență

Pentru a fi înscriși în baza de date a policlinicii studentești, studenții se vor prezenta cu carnetul de student (adeverință), carnetul de asigurare de sănătate, buletin de identitate. Pentru înscrierea în evidenta policlinicii nu este necesar ca studenții să se retragă de la medicul de familie din localitatea din care provin. Studenții cu boli cronice se vor prezenta la policlinica studențescă cu documentația medicală corespunzătoare pentru evidențe speciale.[/stextbox]

Programul pentru facultăți este ușor diferit:

Pentru facultățiile de Fizică, Chimie, Sociologie,   Asistență Socială și Studii Europene:

Luni 8.00 – 13.00

Marți 14.00 – 19.00

Miercuri 8.00 – 13.00

Joi 14.00 – 19.00

Vineri 14.00 – 19.00

Pentru Biologie-Geologie, Geografie, Business, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

și pentru doctoranzi, vinerea este program alternativ de la  14.00 – 19.00, respectiv de la 8.00 – 13.00.

Pentru facultățiile de Istorie și Filosofie, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Teologie Greco-Catolică, Educație fizică și Sport:

Luni 14.00 – 19.00

Marți 8.00 – 13.00

Miercuri 14.00 – 19.00

Joi 8.00 – 13.00

Vineri 14.00 – 19.00/ 8.00 – 13.00

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Anca says:

    Nu inteleg cum este programul pt studentii FSEGA. Din ce citesc aici deduc:
    Luni 8.00 – 13.00

    Marți 14.00 – 19.00

    Miercuri 8.00 – 13.00

    Joi 14.00 – 19.00

    Vineri 8.00 – 13.00
    Asa este?

Postaţi un comentariu