Medic clujean după o vizită în sudul Franţei: „Trăieşti un sentiment de vulnerabilitate”

Un medic clujean se întoarce vara aceasta în sudul Franţei ca să viziteze oraşul Montpellier, unde a profesat în urmă cu zece ani. La revenirea în ţară mărturiseşte că este „destul de îngrijorat”.

„Ceea ce am văzut aduce foarte bine a o invazie”, povesteşte el. „Peste o situaţie deja tensionată se adaugă un nou val migrator. Imigranţii sunt extraordinar de numeroşi şi se simte în oraş o stare de încordare. Trăieşti un sentiment de vulnerabilitate. Orice incident este interpretat iniţial ca un atac terorist sau de motivaţie religioasă. Musulmanii nu doresc integrarea, le vezi pe femeile lor intrând îmbrăcate în apa mării. Francezii sunt exasperaţi, oricum nu sunt ei prietenoşi de felul lor. Presa foloseşte termeni din limbajul corect politic, ceea ce e o formă de ipocrizie pentru că în stradă oamenii îi numesc pe refugiaţi arabi împuţiţi şi socotesc că trebuie să fie trimişi înapoi în ţările lor. Constaţi cresşterea exponenţială a partidului de dreapta al doamnei Le Pen, care transmite exact tipul acesta de mesaj care este absent în mass-media”.

Mulţi dintre imigranţi provin din fostele colonii africane ale Franţei, astfel încât primesc automat anumite drepturi pe teritoriul francez. „Oamenii se duc acolo unde primesc ajutoare consistente şi în Franţa acest lucru se întâmplă. Refugiaţii sunt cazaţi, primesc bani, asitenţă medicală, cursuri de limbă franceză. Statul francez cheltuie foarte mult încercând să-i funcţionalizeze cumva. Dar în Anglia e chiar mai bine şi de aceea ce vedeţi acum la Budapesta se întâmplă de ceva vreme în ghetoul de la Callais. Mii de refugiaţi cer dreptul să plece în Anglia, fapt care arată că exodul lor nu ţine cont neapărat de afinităţi culturale, cât de motivaţii financiare”.

Medicul clujean mai spune că atenţia îndreptată de presă asupra chestiunii imigranţilor i-a scos mediatic pe români din prim plan. „Observ că problemele create de români au trecut în plan secund. Parcă imaginea despre noi este ceva mai bună în Franţa. E posibil ca acest fapt să aibă legătură şi cu numărul foarte mare de români din sistemul medical francez. Românii sunt pe locul doi ca număr de medici, după francezi. Când vorbesc despre români, francezii trebuie să ţină cont că medicii români îi tratează”.

După ce a văzut ce se întâmplă în Franţa, medicul clujean spune că este „destul de îngrijorat”. „Refugiaţii se vor îndrepta firesc spre ţările unde obţin mai multe avantaje, dar dacă vor dori cumva să se stabilească în România, mi se pare că vom fi complet nepregătiţi. N-o să avem reacţie”, spune el.

Distribuie:

Postaţi un comentariu