Marea Britanie rămâne mare. Scoția a respins secesiunea

Drapelele scoțian și britanic flutură încă împreună pe Galeria Națională a Scoției din Edinburgh/ Foto: University of Warwick

Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripţii,  1.914.187 de persoane au votat împotriva independenţei, față de 1.539.920, care au votat pentru independență, potrivit datelor oficiale anunţate de BBC.

În procente, 55, 42 la sută din populaţia Scoţiei a votat împotriva independenţei, iar 44, 58 la sută în favoarea ei.

Prezența la vor a fost impresionantă: 84, 48%.

Facțiunea pro-independență a câștigat în doar patru circumscripții, din totalul de 32, printre care și cea din Glasgow, cel mai mare oraș al Scoției, unde votul a fost de 53, 5% pentru independență. În alt mare oraș, Dundee, s-a înregistrat cel mai mare scor pro-independență, de 57, 3%. În capitala Edinburgh unioniștii au câștigat calr, cu 61, 1%.

Citește și:

Liderul mișcării secesioniste, premierul scoțian Alex Salmond, a recunoscut înfrângerea și a făcut apel către partidele unioniste de a conferi mai multe puteri Edinburgh-ului. În același timp, premierul britanic, David Cameron, s-a arătat încântat de rezultatele referendumul și a afirmat că toate statele care compun Regatul Unit – Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, vor primi puteri sporite, delegate de guvernul central.

 

Postaţi un comentariu