Lviv, un model din Ucraina

Un tramvai-bistro din Lviv, inscripționat cu sloganul orașului | Foto: Claudiu Groza

Un oraș care ar putea servi ca model Clujului pentru modul în care știe să-și pună în valoare patrimoniul muzeal și spațiul urban istoric este Lvivul, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei. Cele două orașe au un tronson semnificativ de istorie comună și un patrimoniu arhitectural comun în parte, de sorginte central-europeană. Similaritățile între cele două orașe provin din secolul al XIX-lea, când Lviv, în poloneză Lvov, în germană Lemberg, a fost capitala Galiției, provincie a Imperiului Austriac, apoi Austro-Ungar. La fel cum Clujul era un oraș preponderent maghiar într-o regiune cu populație majoritar românească, Lvivul era un oraș preponderent polonez, într-o regiune cu populație majoritar ucraineană.

Unul dintre clujenii care au vizitat de curând Lvivul și îl consideră un exemplu de urmat pentru oricare oraș din România este jurnalistul și criticul de teatru Claudiu Groza. Un bun cunoscător al marilor orașe românești, pe care le vizitează cu regularitate cu ocazia diverselor festivaluri de teatru, Groza spune că niciun centru urban de la noi din țară nu se poate compara în acest moment cu Lvivul, din punct de vedere turistic. „Pe lângă că au vreo 20 de muzee de bună calitate, cu profil istoric sau etnografic, au și un patrimoniu arhitectural reamarcabil, nenumărate monumente și clădiri istorice impresionante, iar acestea sunt integrate în tururi de oraș, care pot fi făcute pe jos, alături de ghizi locali, dar și cu un «trenuleț» turistic pe roți sau la bordul unei mașinuțe de golf”, spune jurnalistul.

Potrivit acestuia, în Lviv poți să stai cel puțin o săptămână și să ai în fiecare zi ceva de făcut, în vreme ce în România, în orașele cele mai dezvoltate turistic, Sibiu, Brașov sau București, după 3-4 zile ai terminat de vizitat toate atracțiile majore. „De aceea zic că nu există niciun oraș la ora actuală în România care să aibă anvergura turistică pe care o are Lvivul”, încheie criticul de teatru.

Managerul agenției turistice clujene City Tours&Events, Traian Almășan, a vizitat de asemenea Lvivul în această vară, în cadrul unui tur internațional organizat pentru un grup de turiști austrieci. „Cred că oricând Lvivul poate fi un exemplu de bune practici pentru Cluj, în ceea ce privește conservarea clădirilor istorice și punerea în valoare din punct de vedere turistic a patrimoniului urban. Este un oraș foarte frumos și prietenos cu cei care îl vizitează”, a declarat acesta.

[stextbox id=”custom”]

Citiți și:

Muzeul Farmaciei e deschis, dar situația lui e în continuare incertă

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”, la toamnă așteaptă

Un clujean dorește să înființeze Casa Șahului la Cluj-NapocaFelix Marcu: Muzeul de Istorie a ajuns să fie cea mai puțin vizibilă instituție de cultură a Clujului

Lucian Nastasă Kovacs, directorul Muzeului de Artă din Cluj: Relația instituției cu Primăria Cluj-Napoca este aproape de nivelul zero

După 80 de ani încep lucrările de consolidare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

În lipsa unui spațiu adecvat, Muzeul Imaginii ar putea funcționa în alt oraș decât Clujul

Muzee jalnice și la Timișoara și București

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu