La muncă, din fragedă studenție

Flavia Precup

Pe o piață a forței de muncă nu atât de dinamică pe cât de agitată și imprevizibilă atât pentr angajatori cât mai ales pentru angajați și potențialii angajați, de oportunități trebuie profitat imediat ce ele apar. Pentru cei inspirați însă, există și varianta de a „fura startul”. Tot mai mulți studenți aleg să lucreze în perioada studiilor universitare, iar cei mai mulți dintre ei descoperă pe parcurs că ideea a fost una foarte bună. Fie că muncesc pentru a avea mai mulți bani de buzunar, pentru a cunoaște mai bine domeniul pe care îl studiază, avantajele sunt importante: unii transformă jobul de vară în carieră, alții descoperă la locul de muncă posibilitatea de a învăța chiar mai mult decât o făceau la facultate, în timp ce unii descoperă noi oportunități de carieră care apoi ar putea fi completat de calificarea de la facultate.

Flavia are 21 de ani și este bucătar la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Cluj-Napoca. Lucrează în paralel cu studiile universitare, ea fiind studentă la secția de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB. Totul a început în anul I, când s-a înscris la un curs organizat de cunoscutul master-chef, Adi Hădean.

Citiți și: Primii „absolvenți” ai Școlii de Bucătari Adi Hădean, curtați de restaurantele clujene

„La finalul anului I am aflat de un curs organizat de Adrian Hădean, deși foarte pesimistă, m-am înscris. Am fost acceptată și în octombrie am început cursul, partea de teorie. Am terminat abia în martie și atunci, împreună cu ceilalți 9 colegi care participam am fost împărțiți la 6 restaurante din Cluj; prin rotație, ajungeam până în luna iulie la toate. Am ajuns aici în luna aprilie și m-am îndrăgostit de tot ce înseamnă bucătărie. Încă din prima săptămână de practică am simțit ca deși cerințele sunt mari, mi-ar plăcea să lucrez acolo”, explică Flavia Precup.

Un moment de cumpănă a fost cel în care i s-a propus să fie angajată. A cântărit plusurile și minusurile și a concluzionat că locul de muncă și facultatea pot să coexiste fără ca una să fie sacrificată în dauna celeilalte.

„Fusesem înainte la alte patru restaurante, însă acolo am simțit ca e ce-mi doresc. A fost un moment dificil când mi s-a propus să mă angajez. Eram conștientă că anul II îl neglijasem din cauza cursului și că urma anul III și licența…dar nu am simțit că aș avea puterea să zic „nu” unei astfel de oferte. Am ales să lucrez conștientă că dacă vreau, reușesc să îmi termin facultatea lucrând și pe viitor voi putea îmbina Jurnalismul cu bucătăria”, mai spune Flavia

Laurențiu este și el student în anul trei la Informatică, în cadrul UBB și are deja doi ani de experiență ca iOS Developer. A schimbat deja un loc de muncă la care a ajuns prin intermediul unui internship pentru care a aplicat într-un moment în care simțea că poate mai mult.

„Undeva în semestrul doi al primului an de facultate aveam deja o părere despre facultate și mi-am dat seama că nu e ce speram. Mi-am spus că ar fi bine să îmi găsesc un internship. Fiind tânăr, nu știam prea multă meserie, așa că asta era cea mai bună variantă. Am aplicat în mai multe firme și am făcut un interneship plătit de trei luni pe iOS. Am continuat la acea firmă până în februarie 2017, adică aproape doi ani de zile. Acum lucrez la o altă companie. Nu îmi place ce se face la facultate. Este cumva monoton și nu e ceea ce vreau. am lucrat și lucrez cu oameni care au minim 4-5 ani de experiență în domeniu sau poate chiar și mai mult. IT are multe ramuri. Eu fiind iOS developer, la facultate am făcut doar o materie care se numea Aplicații pentru dispozitive mobile. La facultate înveți câte ceva din toate. E ca și cum ai o masă cu 100 de chestii și muști câte puțin din fiecare, dar nu te poți sătura. E mai mult ca să îți faci o idee”, explică Laurențiu Ungur.

Laurențiu crede că internshipurile, în special în domeniul său, oferă un mare avantaj pe piața forței de muncă, care oricum este suficient de variată așa încât oricine este interesat să găsească ceva potrivit.

„Cei care lucrează din timpul facultății au un avantaj. Peste două-trei luni termin facultatea și am deja doi ani de experiență în domeniu și nu voi intra pe un post de junior developer. Cred că e un avantaj față de alții colegi care au lucrat doar în perioada de practică. Era destul de vastă pe domeniu. Chiar au fost oferte. Când am ales să schimb locul de muncă, sincer, nu voiam să o fac neapărat. Aveam de gând să fac asta după terminarea facultății, dar a apărut oportunitatea și am mers mai departe. A contat și partea financiară dar și oportunitățile din domeniu. E frumos să lucrezi pe bani mai mulți”, spune el.

Și Flavia este de părere că la Cluj este loc pentru toată lumea, indiferent de profesie.

„Piața forței de munca a orașului e în continuă creștere. Zi de zi, atâta timp cât cauți, apar noi locuri de muncă și noi oportunități. Din fericire, eu nu am fost nevoită să caut, însă sunt sigură că dacă un om își caută un loc de muncă și este sigur pe abilitățile sale, rapid își va găsi”, mai spune tânăra.

Citiți și: Școala de Bucătari by Adi Hădean caută cursanți

Distribuie:

Postaţi un comentariu