Kovacs Peter: Nu se respectă Constituţia

Foto: Dan Bodea

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, marţi, că panourile electorale ale Uniunii, care au mesajul „Salvăm Clujul! De Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, NU Capitala!”, au fost date jos la Cluj-Napoca, ceea ce ar însemna o nerespectare a Constituţiei.

„Pe baza informaţiilor noastre, la iniţiativa primăriei, poliţia locală s-a prezentat la firma cu care noi avem un contract valabil şi perfect legal şi i-a somat ca în 24 de ore să îndepărteze aceste panouri. Noi suntem siguri că mesajul pe care l-am formulat, mesajul care vorbeşte despre descentralizare, despre mai multă putere pentru autorităţile locale, mesajul la baza căruia stă faptul ca taxele noastre să îmbogăţească Ardealul şi nu Capitala sunt perfect legale, perfect acceptabile. Prin acest gest, noi credem că poliţia nu a respectat nici Constituţia, pentru că art 30 spune că libertatea de exprimare a gândurilor şi opiniilor este inviolabilă. Totodată, spune şi faptul că cenzura de orice fel este interzisă”, a menţionat Kovacs Peter.

El a mai spus că în Cluj-Napoca au fost amplasate două panouri cu mesajul respectiv şi că ambele au fost date jos, în timp ce panourile cu alt tip de mesaje au rămas expuse.

Kovacs Peter a adăugat că panouri cu mesaj similar au fost amplasate şi la Oradea.

Preşedintele executiv al UDMR a mai declarat că cere „explicaţii oficiale” Primăriei Cluj-Napoca şi poliţiei locale pentru solicitarea de a fi date jos panourile respective.

Cu ocazia depunerii listei de candidaţi pentru parlamentare, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a respins, marţi, atacurile referitoare la panourile electorale montate de Uniune la Cluj, panouri în care se spune că „Salvăm Clujul! De Bucureşti”.

„Mi se pare un mesaj axat pe o descentralizare fiscală; nu numai UDMR a vorbit de această chestiune, ani de zile şi partidele româneşti au vorbit de acest fapt. Nu este un mesaj segregaţionist, este o descentralizare fiscală, ca impozitele să rămână în mai mare proporţie pe loc şi să nu plece la bugetul central al ţării, ca să avem, de exemplu, din ce realiza marile investiţii în infrastructură. Eu sunt de 10 ani consilier local şi nu am putut să realizăm nici centura sudică de ocolire, nici centura nordică, din lipsă de fonduri. Cred că prin această iniţiativă –şi nu e vorba că nu suntem solidari cu celelalte regiuni ale ţării-, dar, în proporţie mai mare, să rămână taxele plătite de ardeleni aici şi să putem dezvolta Clujul şi Ardealul, ceea ce este important atât pentru români, cât şi pentru maghiari, deci nu ne poate acuza nimeni că are o conotaţie etnică acest demers”, a menţionat Csoma Botond.

PSD Cluj a remis un comunicat de presă în care acuză UDMR că foloseşte o retorică segregaţionistă.

‘PSD Cluj constată cu îngrijorare că UDMR pregăteşte o campanie electorală în stilul anilor ’90. Panourile montate în Cluj-Napoca conţin un mesaj greşit atât din punct de vedere economic cât şi moral. PSD Cluj solicită UDMR să renunţe la retorica segregaţionistă şi să propună în competiţia electorală măsuri economice concrete pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor’, se arată în comunicatul PSD Cluj.

În replică, Csoma Botond a declarat că UDMR n-o să retragă panourile respective şi spune că cei de la PSD nu ştiu ce înseamnă segregaţionism.

„N-o să le retragem (panourile –nr.). M-a frapat declaraţia PSD. După părerea mea denotă stupiditate sau manipulare să susţii că o descentralizare fiscală înseamnă segregaţionism. Cred că cei de la PSD ar trebui să consulte mai des DEX-ul, să vadă ce înseamnă segregaţionism”, a completat preşedintele UDMR Cluj.

Text: Marius Avram, Radu Hângănuț

Postaţi un comentariu