IPS Andrei: „Poporul român nu este antisemit”

IPS Andrei, Arhiepiscop de Cluj și Mitropolit

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei a declarat, luni, referitor la colindul antisemit difuzat de TVR 3, că nu crede că a fost vorba despre un gest conştient şi că românii nu pot fi acuzaţi că sunt antisemiţi.

Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a declarat, luni, la întâlnirea cu reprezentanţii presei pentru mesajul de Crăciun, că poporul român nu este antisemit, iar difuzarea colindului nu a fost un gest conştient făcut de colindători.

„Cred că a fost un eveniment nefericit. Nu ştiu dacă lucrul acesta a fost făcut conştient de colindătorii respectivi, eu cred că nu au făcut-o cu bună ştiinţă. Nu ştiu dacă poate fi taxat folclorul nostru. Oricum, poporul român nu este antisemit. Mântuitorul Isus Hristos, după trup, este evreu şi noi prăznuim naşterea Lui şi ne bucurăm, cum am putea fi antisemiţi? Cred că i s-a dat prea mare amploare cazului, nu cred că s-au gândit deloc cei ce l-au colindat. Până la această vârstă am auzit multe colinde şi am colindat multe colinde, dar colindul respectiv, până când nu s-a făcut caz de el, nu l-am auzit”, a spus Mitropolitul Andrei.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, în 12 decembrie, cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, într-o emisiune din 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat, în 16 decembrie, Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul „Dor transilvan”, care a interpretat colindul antisemit la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei.

Situaţia a fost sesizată către CNA şi CNCD de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

„A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Pe de altă parte, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.


Publicitate

2 Comentarii

 1. bigbrother spune:

  1. Textul colinzii este de-a dreptul scandalos. Este mult peste ceea ce se poate spune că este xenofob.
  2. Dacă Pesah cade în aceeaşi dată ca şi Paştele ortodox atunci automat aceasta din urmă se decalează cu o săptămînă.O dogmă normală şi tolerantă ziceţi voi.
  3. Poporul romîn pe timpul lui Antonescu nu a trimis „jidovii” la Auschwitz ci i-a trimis în Transnistria unde au murit de foame. Nu este genocid, este vorba doar de cca. 500.000 de oameni.

  • fratele mic spune:

   Nu te supara, „bigbrother” (fratele mare), nu eu sunt de vina ca incalci recomandarile date de Deuteronom, cap. 28. In loc sa primesti binecuvantarile de la v.1-v.14, le primesti pe cele de la v.15 pana la v.68.
   Vreti toleranta si fratie, atunci nu te da „big brother” ca risti sa primesti replica. Aroganta nu o poti ascunde, oricat ai parea de sofisticat, razbate prin pori precum mirosul de la usturoi.

Postaţi un comentariu