Invazie de campioni olimpici la Cluj

Niciodată la Cluj-Napoca nu s-au mai întâlnit în aceiași întrecere cinci campioni olimpici. Acest prag va fi atins însă, la ediția din acest an a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică. Dintre aceștia Cătălina Ponor este de departe și cea mai titrată, românca având în palmares trei titluri olimpice, la bârnă, sol și pe echipe, toate cucerite la Atena, în 2004. La cele trei medalii de aur mai adăugăm un argint și un bronz la Londra (2012), pentru a întregi o salbă de medalii care automat obligă la o prestație pe măsura așteptărilor și în Polivalenta din Cluj-Napoca.

Cine nu are ”bătrâni”…

Cu cinci medalii olimpice, dintre care trei de aur, palmares care o plasează în topul celor mai medaliate 25 de gimnaste din istoria Jocurilor Olimpice, Cătălina Ponor e printre ultimele reprezentante ale gimnasticii românești modelată pe un sistem vechi, acel sistem în care România cucerea medalie după medalie în această disciplină.

Din 1976, de la Montrealul dominat de Nadia Comăneci, lotul feminin de gimnastică al României a fost mereu pe podiumul olimpic cu echipa, iar la individual am avut mereu gimnaste în top. Până la Rio. Ediția a braziliană a Jocurilor Olimpice de Vară a însemnat și prima contraperformanță a gimnasticii din țara noastră. A fost prima ediție la care echipa României nu a fost prezentă. La aproape 30 de ani, Cătălina Ponor merită acel moment pe care sportivii îl trăiesc cu aceeași emoție de fiecare dată: stand up ovation.

Cătălina Ponor/ Foto: Dan Bodea

Pentru Cătălina, Campionatele Europene de la Cluj ar putea reprezenta ultima mare întrecere. Nici măcar ”Zeița” de la Montreal, Nadia Comăneci nu crede că fosta triplă campioană olimpică are șanse prea mari la o medalie. ”Cele mai mari șanse le avem la individual compus cu Larisa Iordache, tot cu ea la sol și la bârnă, iar la bârnă cu Ponor dacă își face programul pregătit. În rest, tot ce vine în plus este un bonus”, explica Nadia șansele sportivilor noștri la europenele de la Cluj. Retrasă din sportul de performanță, după Jocurile Olimpice de la Londra, Cătălina Ponor a decis să revină în 2015. O decizie surprinzătoare, dacă ne gândim că Ponor va împlini 30 de ani pe 20 august.

Gimnastica e unul dintre cele mai dure sporturi pentru corp, care de la patru-cinci ani e măcinat treptat, contorsionat în mișcări nefirești în perioada de creștere și supus la șocuri repetate, extrem de dăunătoare pentru spate, glezne și genunchi. Pentru această dăruire și pentru dovada că limitele sunt făcute să fie depășite, Cătălina Ponor merită aprecierea tuturor fanilor gimnasticii, din lumea întreagă.

Sanne Wevers, surpriza de la Rio

Cea de a doua campioană olimpică din Polivalenta Cluj-Napoca va fi Sanne Wevers. O sportivă din Olanda, despre care până anul trecut nu știam aproape nimic. Avea totuși în palmares o medalie de argint la Campionatele Mondiale, însă, venea dintr-o țară fără tradiție în acest sport. Concret, Olanda a așteptat aproape o jumătate de secol ca să cucerească primul aur olimpic, iar Wevers a fost cea care a reușit acest lucru surprinzător, dar meritat. În finala la bârnă, acolo unde Simone Biles, fenomenul Americii din gimnastică, și Cătălina Ponor, regina acestui aparat, așteptau să se bată pentru medalii, a apărut un nume surprinzător.

Din Olanda. Sanne – ”fata pirueta”, cu o numesc specialiștii, a produs un exercițiu îndeajuns de spectaculos ca să-și asigure un aur istoric. A profitat de greșelile lui Biles, aproape să cadă de pe bârnă, dar și de erorile Cătălinei Ponor, care a încheiat pe locul 7, și a devenit cea mai bună gimnastă la acest aparat, într-un moment istoric în gimnastică. La sfârșitul întrecerii a avut loc și un moment emoționant. Olandeza s-a dus glonț la Cătălina Ponor pe care a îmbrățișat-o și i-a spus că o admiră pe sportiva noastră încă de la Jocurile Olimpice de la Atena (2004), atunci când Ponor a cucerit trei medalii de aur.

”Marele” blond al Ucrainei

Un alt campion olimpic care va evolua pe suprafața de concurs din Cluj-Napoca este Oleg Verneaiev. Gimnast ucrainean laureat cu aur la paralele la Campionatul Mondial din 2014, a fost una dintre vedetele ediției de anul trecut a Jocurilor Olimpice de la Rio. Născut pe 29 septembrie 1993, sportivul de numai 1,60 m a reușit să impresioneze o planetă întreagă în finala la paralele de la Jocurile Olimpice 2016, finală în care l-a devansat pe Danell Leyva (SUA), cucerind astfel aurul olimpic cu un punctaj total de 16,041. Oleg Verneaiev are 23 de ani și este dublu medaliat la Rio, pe lângă aurul de la paralele reușind să urce pe podium și în finala de la individual compus, întrecere pe care a terminat-o pe poziția a doua. Ucraineanul Oleg Verneaiev a fost campion mondial în 2014 și vicecampion mondial în 2015, la paralele.

Oleg Verniaiev

Port-drapelul Greciei

Eleftherios Petrounias este, într-o ordine absolut aleatoare, al patrulea campion olimpic de la Cluj. În vârstă de 26 de ani Petrounias a fost sportivul care a purtat drapelul Greciei, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio. La finalul întrecerilor din proba de inele Eleftherios Petrounias avea să-și adauge în palmares singura medalie de aur care îi lipsea, cea olimpică. Petrounias nu este un nume străin iubitorilor gimnasticii, sportivul din țara unde Jocurile Olimpice se desfășurau încă din antichitate, a mai cucerit, până la Rio, câte o medalie de aur la Campionatele Europene (Montpellier 2015), la Jocurile Europene (Baku 2015) și la Campionatele Mondiale de la Glasgow (2015). Este de prisos să mai amitim faptul că specialitatea lui sunt inelele, probă pe care cel mai probabil o va domina de la un capăt la celălalt și la această ediție a Campionatelor Europene.

Ultimul, dar nu cel din urmă

Între numele stelare care și-au anunțat prezența la europenele de la Cluj se numără și ungurul Krisztian Berki. Un sportiv desăvârșit, specializat în cal cu mânere. Este de altfel și cel mai experimentat dintre toți campionii olimpici care vor concura pentru o medalie europeană. Maghiarul are 32 de ani și o panoplie impresionantă de titluri. Campion Olimpic la Londra, de trei ori campion mondial și de șase ori la rând stăpânul Europei, Berki va avea parte de o susținere importantă în Polivalenta Cluj-Napoca. De altfel, la fel ca și în cazul Cătălinei Ponor, pentru Berki această ediție a europenelor ar putea fi ultima mare competiție.

Berki Krisztián/ Fotó: Kovács Tamás

274 de gimnaști vor concura la Cluj-Napoca în cadrul ediției 2017 a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu