Foto/ Fostul inspectorul școlar general adjunct Peter Tunde, prezentat în fața judecătorului cu propunere de arestare

Peter Tunde (în plan secund) a fost prezentată în fața judecătorului (Foto: Dan Bodea)

UPDATE 4

După aproximativ două ore de audieri, judecătorul a decis ca fostul inspectora școlar adjunct Peter tunde să fie arestată preventiv pentru 30 de zile. Avocatul inculpatei a declarat că va contesta această decizie.

UPDATE 3

În urmă cu puțin timp, fostul inspector general adjunct Peter Tunde a intrat în sala de judecată a Tribunalului Cluj. Procurorii au cerut pe numele inculpatei o arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită. Suma care ar fi fost solicitată și primită de inculpată este, potrivit DNA, de 9600 de euro, bani pentru care Peter Tunde promisese că se va folosi de influența pe care o are în funcția ocupată astfel încât anumiți candidați la examenul de Bacalaureat să ia note mai mari.

Peter Tunde a fost prezentată în fața judecătorului (Foto: Dan Bodea)

Peter Tunde a fost prezentată în fața judecătorului (Foto: Dan Bodea)

UPDATE 2

Conform unui comunicat remis de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Peter Tunde nu mai este inspector școlar general adjunct din data de 1 septembrie, exact ziua în care procurorii DNA au acuzat-o de luare de mită și, ulterior, au reținut-o.

„În baza ordinului de ministru numărul 4469 din 01.09.2014,  <<încetează detașarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcția de Inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Cu aceeași dată, dna profesoară revine la catedră rezervată>>”, se precizează în comunicat.

UPDATE 

În jurul ore 20:00 a zile de luni, la scurt timp după ce unul dintre avocați, Radu Chiriță, a părăsit sediul DNA Cluj, inspectorul școlar general adjunct Peter Tunde a fost dusă în arestul IPJ Cluj unde își va petrece noaptea.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție,  Inspectorul școlar general adjunct Peter Tunde a este cercetată ca urmare a faptului că în perioada iunie-1 septembrie 2014 inculpata „în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă 2014, să intervină asupra acestora și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor”.

Potrivit aceluiași comunicat, inculpata a fost prinsă în flagrant în timp ce primea de la o persoană suma de 1000 de euro, ca parte a unuit total de 2200 de euro. Peter Tunde urmează să fie prezentată la Tribunalul Cluj în data de 2 septembrie, prilej cu care procurorii de caz vor propune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Radu Chiriță,   avocatul inspectorului general adjunct Peter Tunde.

Radu Chiriță, avocatul inspectorului general adjunct Peter Tunde.

 

_______________________________________________________________

 

Procurorii DNA Cluj au ridicat-o luni pe Tunde Peter, inspector general școlar adjunct al județului Cluj, care este suspectată că ar fi luat mită. Tunde a fost condusă la interogatorii la sediul DNA.

„Știu doar că este în derulare o anchetă a DNA. Au venit și au făcut o percheziție la biroul doamnei Tunde și au plecat cu dânsa, dar, concret, cu instituția nu au nicio legătură aceste investigații. Pe mine nu m-a sunat nimeni”, a declarat pentru Transilvania Reporter, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.  

Peter a fost membră a Comisiei de Bacalaureat pentru sesiunea de toamnă.

Articol în curs de actualizare!

1 Comentariu

  1. Eusebiu spune:

    uau! mai „retin” si maghiari??? asta chiar ca e noutate!

Postaţi un comentariu