Inițiativă bună, constant amânată

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici şi mijlocii, intitulat ”Start-up Nation România”, este o inițiativă coordonată de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ar fi trebuit lansată în această lună. Cu toate că intențiile sunt bune, programul a rămas în stadiul de promisiune, din cauza că proiectul a avut numeroase neclarități. În principiu programul „Start-up Nation Romania“ are ca obiectiv înființarea a 10.000 de start-up-uri, la nivel național, prin care s-ar putea crea în jur de 20.000 de locuri de muncă, anual. Bugetul total al proiectului este în 2017 de 1,7 miliarde de lei, iar granturile oferite sunt de 100.000 de lei pentru antreprenorii care creează un loc de muncă şi maximum 200.000 de lei pentru cei care înființează și mențin vreme de trei ani două locuri de muncă. Procedura de implementare se află încă în stadiul de consultare publică.

Start amânat. De trei ori!

Lansat de Guvern la începutul anului, programul nu a depăşit stadiul de promisiune. Lansarea ar fi trebuit să aibă loc în această lună, dar a fost amânat deja de trei ori. Practic programul Start-up Nation este în acest moment blocat total, după ce oficialii ministerului pentru Mediul de Afaceri au descoperit, în ultimul moment, că nu au suficienți oameni pentru implementarea lui, iar cei care lucrează deja în minister sunt foarte prost plătiți. ”Lipsa personalului poate să fie un impediment. Un alt impediment este fi faptul că nu știu dacă bugetul alocat programului a fost aprobat, sau nu. Cel puțin creditele bugetare par să fie aprobate însă, nu știu dacă nu există acolo încă o aprobare, sau încă un pas necesar pentru a putea deschide efectiv programul. Și da, personalul din oficiile teritoriale este depășit și sigur va fi și mai depășit de numărul acesta de beneficiari care vor fi acceptați în cadrul programului. Dacă în anii trecuți infrastructura ministerului, din punct de vedere al oficiilor teritoriale a ridicat provocări și a generat blocaje când vorbeam de proiecte de ordinul sutelor, să ne gândim ce se va întâmpla acum când vorbim de intenția de a finanța cel puțin 10.000 de proiecte care vor trebui evaluate”, explică Laviniu Chiș, consultant LC Learning & Consultig specialist accesări fonduri guvernamentale, finanțări publice și private.

Nicio surpriză pentru finanțiști

Incapacitatea Guvernului de a implementa un proiect de o asemenea anvergură nu este o surpriză pentru finanțiști. Laviniu Chiș a menționat și faptul că o singură dată în istoria finanțărilor guvernamentale, programul a fost lansat la data stabilită. ”Nu e o surpriză faptul că nu e lansat la timp programul acesta. Dacă bine rețin eu o singură dată în istoria finanțelor guvernamentale s-a întâmplat ca programele de finanțare să se lanseze conform calendarului propus. Pe mine nu mă surprinde penru că am experiența anilor trecuți și știu că au existat întârzieri în programele guvernamentale și de trei patru luni de zile, deci nu e deloc o surpriză”, punctează Chiș. Faptul că inițiatorii programului nu au luat în calcul toate aspectele pentru implementarea lui mai mult îi încurcă pe aplicanți și în general pe toți cei implicați. ”Din păcate acest lucru îi încurcă foarte mult pe aplicanți, pe consultanți, pe furnizori, încurcă absolut pe toată lumea, pentru că oamenii își planifică afacerea. Sunt anumite activități care ar fi foarte rentabil să se lanseze în perioada aceasta de vară, dar dacă programul încă nu permite depunerea proiectelor, dacă răspunsul pentru depunerea proiectelor vin undeva prin toamnă, oamenii pot să piardă o perioadă extrem de bună de piață, în care ar putea să genereze venituri semnificative”, spune Laviniu Chiș, specialist accesări fonduri guvernamentale, finanțări publice și private. Ca de obicei și în acest caz potențialii antreprenori au și ei o parte din vină, pentru că nu au luat în calcul deja clasicele disfuncționalități ale programelor guvernamentale. ”Întotdeauna când te înhami la astfel de demersuri trebuie să-ți iei în calcul faptul că proiectul tău, sau ideea ta de afacere va fi implementată mai târziu. Alt risc este faptul că pot să apară alte afaceri similare și concurența este deja mult mai mare, în momentul în care intri pe piață cu ideea ta. Sunt multe aspecte însă, atunci când te gândești să începi o afacere pe anii statului cu 0% aport propriu trebuie să-ți asumi și aceste mici dezavantaje”, a adăugat Laviniu Chiș.

Start-up Nation pe înțelesul tuturor

Obiectivul programului îl constituie stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale celor existente, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor.Programul Start-up Nation România se adresează IMM-urilor care au fost înființate după 30 ianuarie 2017. Prin intermediul programului IMM pot obține o finanțare nerambursabilă de maxim 200.000 lei pentru achiziția de echipamente tehnologice, utilaje, instalații, mobilier, echipamente IT, autoutilitate, licențe, websiteuri, brevete, spații comerciale, mobilier, servicii de consultanță sau formarea profesională a angajaților. Alocația nerambursabilă reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile fără TVA din cadrul proiectului. E foarte important de știut că în cadrul programului sunt eligibile doar anumite tipuri de activități, oricum mult mai diversificate comparativ cu activitățile excluse din program: intermedierile financiare, tranzacțiile imobiliare, activități juridice, jocuri de noroc, sau activități agricole. Accesarea alocației financiare nerambursabile presupune asumarea următoarelor obligații pe întreaga perioadă de monitorizare, adică 3 ani, asigurarea bunurilor achiziționate, menținerea locurilor de muncă nou create, menținerea bunurilor achiziționate în patrimoniul firmei, reinvestirea anuală a profitului și amortizarea normală a activelor.

Cifrele plasează Clujul pe locul 1

Raportat la numărul populației județul Cluj conduce într-un top al celor mai interesați potențial antreprenori, care doresc să acceseze programul Start-up Nation România. Un sondaj realizat în intervalul 3 – 9 aprilie anul curent, nu mai puțin de 12.626 de vizitatori unici au ajuns pe pagina dedicată programului. Dintre aceștia, 50% au între 25 și 34 de ani, fiind urmați de categoria de vârstă 35-44 de ani (26.03%)/ Totodată, 61.27% dintre cei care ar dori să acceseze programul Startup Nation sunt de sex masculin, în timp ce 40.07% sunt bucureșteni. Dacă raportăm însă aceste numere la totalul populației observăm că în Cluj-Napoca exista un interes chiar mai mare. Astfel, 1 din 380 de bucureșteni s-au interesat de program, în timp ce în Cluj-Napoca vorbim de 1 din 247, arată cea mai recentă analiză Cilv Consulting. ”Interesul crescut din partea regiunii aferente Cluj-Napoca indică o dezvoltare rapidă a zonei, ceea ce ar înseamna că următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, pe lângă Bucureşti-Ilfov, şi Cluj-Napoca să fie considerată zonă dezvoltată şi să nu se mai acorde finanţare. Ceea ce în final pentru România este o veste bună. Cu cât vom avea mai multe zone dezvoltate cu atât nivelul de trai mediu în România va creşte”, explică Laviniu Chiș, de la Centrul de Antreprenoriat Start-up Transilvania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu