Indicele imobiliare.ro: Apartamentele vechi din Cluj, cel mai scumpe din țară

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Un indicator rezonabil al pieței imobiliare din România este indicele calculat lunar de portalul imobiliare.ro. Acest indice reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

La nivel de Cluj-Napoca, acest indice a pornit de valoare de 1506 euro/mp în martie 2008, pentru a atinge un maxim istoric o lună mai târziu la un preț de 1551 de euro/mp, după care a scăzut, până la un minim istoric de 939 de euro/mp, în ianuarie 2013. Din acel moment a început o creștere constantă până la nivelul de acum, de 1222 de euro/mp. Acest preț este cu 8% mai mare decât nivelul din noiembrie 2015 și face din Cluj-Napoca cel mai scump oraș din țară, cu un indice peste cel al Bucureștiului, de 1141 euro/mp, sau al Timișoarei, 1029 euro/mp.

Revenind la Cluj-Napoca, indicele imobiliare.ro arată că din martie 2015, apartamentele vechi au avut o rată lunară de scumpire mai mare decât cele noi. Potrivit surselor de pe piață, acest lucru este datorat amplasamentului mai bun al vechilor blocuri, față de cele noi, care, în general, se construiesc spre marginile orașului dar și faptului că o bună parte din blocurile vechi au fost reabilitate termic.

În momentul de față, în Cluj-Napoca, apartamentele vechi au un preț mediu de 1257 euro/mp, iar cele noi de 1170 de euro/mp. Spre comparație, atât în București, cât și în Timișoara, apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi. 

Citeşte şi  Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”

Cumpăr apartament cu chiriași

 

Postaţi un comentariu