Iarna inechităţii termice. Clujenii, privilegiaţii Ardealului

Clujenii racordați la sistemul central beneficiază de cea mai ieftină gigacalorie din Transilvania

Dacă eşti locuitor al Clujului şi nu te-ai deconectat de la seviciile regiei locale de termoficare te poţi considera o persoană privilegiată. În iarna care vine vei plăti pentru încălzire mai puţin decât orice alt orășean din Ardeal.

Printr-un efort bugetar suportat de toţi locuitorii oraşului, Primăria subvenţionează preţul gigacaloriei aducându-l la jumătate din costul real. În fapt, preţul gigacaloriei n-a mai crescut în Cluj din anul 2009, consecinţă a politicii unei pleiade de primari populişti. Doar anul trecut, menţinerea preţului gigacaloriei i-a costat pe clujeni 10 milioane de euro, indiferent de sistemul de încălzire pentru care au optat.

Astfel, clujenii care își încălzesc apartamentele prin sistemul centralizat nu trebuie să se aștepte la creșteri spectaculoase la încălzire în lunile ce vor urma, asigură președintele Federației Asociațiilor de Proprietari (FASP) din Cluj-Napoca, Sorin Muntean. „În sistemul centralizat, prețul gigacaloriei a rămas 165 de lei ca urmare în această iarnă pentru căldură se va plăti ca și în iarna precedentă”, a spus președintele FAP Cluj-Napoca, Sorin Muntean.

Prețul gigacaloriei este unul dintre cele mai mici din țară, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca subvenționând aproape 60% din costul total. Fără intervenția municipalității prețul întreg ar fi fost de 345 de lei gigacaloria. În Timișoara prețul gigacaloriei este de 252 de lei, în Sibiu – 265, 3 lei, în București – 169, 88 de lei, în Reșița – 387 de lei.

În Cluj-Napoca există în prezent 40.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Regia de Termoficare Cluj-Napoca a dat deja drumul la căldură din data de 27 septembrie.

În lunile de iarnă, clujenii care locuiesc în garsoniere vor avea de plătit lunar pentru încălzirea locuinței în jur de 125 de lei. De asemenea, pentru proprietarii apartamentelor cu două camere încălzirea va costa la fel ca și anul trecut în sezonul rece, aproximativ 150 de lei. La aceleași costuri ca și iarna trecută trebuie să se aștepte și clujenii care locuiesc în apartamente cu trei camere. Încălzirea va costa între 200 și 250 de lei, a precizat Sorin Muntean.

Clujenii se plâng mai puţin

Despre nemulțumirea tot mai multor bucureșteni care renunță să mai folosească repartitoare de căldură invocând prostul randament al acestora, reprezentantul asociațiilor clujene de proprietari a declarat că aceste „animozități” s-au declanșat deoarece nu toți locatarii unui bloc și-au montat aceste repartitoare, unii folosind alte sisteme de încălzire decât cel clasic: „Așa nu ai cum să faci o echilibrare termică. Trebuia să se respecte legea privind montarea a acestor repartitoare”. În București sute de proprietari au renunțat să mai utilizeze repartitoarele motivul fiind faptul că facturile la căldură sunt mult mai mari. La Cluj, situația este mai „calmă” comparativ cu cea din capitală. Potrivit sursei citate, până în prezent, nu au existat sesizări din partea posesorilor de repartitoare că nu ar fi mulţumiţi de randamentul acestor aparate.

Băimărenii aşteaptă iarna cu groază

Sosirea iminentă a anotimpului rece le dă frisoare la propriu băimărenilor. Municipiul Baia Mare a fost primul dintre oraşele din ţară care a renunțat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, astfel că băimărenii sunt acum pe cont propriu în ceea ce priveşte încălzirea şi apa caldă. În fiecare locuinţă, indiferent că este vorba despre casă sau apartament într-un bloc de locuinţe sunt montate centrale individuale pe gaz sau pe lemne. Cei mai îngrijoraţi de facturile tot mai mari sunt cei care locuiesc la apartament. „Locuiesc împreună cu soţia într-o garsonieră. Iarna trecută am avuit de achitat lunar câte 200 de lei pe lună pentru încălzire şi iarna aceasta mă aştept după majorararea preţului la geze să-mi vină facturi de 250 de lei pe lună. Nu cred că voi mai lăsa 22 de grade în casă ca şi iarna trecută”, a explicat Ciprian Vancea, un băimărean de 34 de ani.

Mai grav este pentru băimărenii care au câte trei camere. Aceştia vor băga mâna şi mai adânc în buzunare . „Aparatmentul meu are trei camere şi am achitat iarna trecută câtze 280 de lei pe lună factura de gaze şi am stat mai mult în frig pentru că dădeam drumul la căldură mai mult seara să se dezmorţească în casă. Iarna aceasta cred că voi avea de plată câte 350 de lei lunar. Nu ştiu ce voi face. Probabil voi solicita ajutor de la Stat”, a arătat Vasile Pop, un pensionar de 62 de ani.

Mai uşor este pentru băimărenii care se încălzesc cu lemne. O maşină de lemne care le ajunge cel puţin patru luni costă aproximativ 1.400 de lei.

Satu Mare/ Locatarii ANL, își dau salariile pe întreținere
Singurii sătmăreni care mai au centrale de bloc sunt locatarii blocurilor ANL din municipiul Satu Mare. Ei sunt și cei mai năpăstuți atunci când vine vorba de facturile la întreținere. O familia din cele două blocuri ANL plătesc iarna doar pentru pentru căldură până la 600 de lei/lună. Iarna, centrala celor două blocuri merge non-stop, locatarii neputând să-și regleze temperatura pe care și-o doresc în apartamente.

Primăria nu vrea să investească în sistemul de contorizare. „Noi nu suntem proprietari, aşa că nu putem investi noi în contorizarea blocului. Ar fi obligaţia proprietarului, şi anume a Primăriei“, spune Florentina Moiş. Ceea ce la început însemna o locuinţă de vis pentru tinerele familii s-a transformat într-un coşmar. „Numai noi ştim cum ne-am chinuit şi anul trecut. Acum însă oamenii se plâng de condiţii şi vor să renunţe, iar preţul de vânzare, în condiţiile în care acestea nu sunt blocuri noi, ci reabilitate, este exagerat“, spune Gyorfi Istvan.

Facturi mai mari la gaz

Satu Mare este unul dintre orașele în care s-a renunțat total la sistemul central de termoficare. Sătmărenii au optat, în marea lor majoritate, pentru centralele de apartament. Ca urmare a acestui fapt, fiecare majorare a prețului gazului a afectat în mod direct buzunarul sătmărenilor. Din păcate, nici iarna acestui an nu va reprezenta o excepție în acest sens.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o majorare a prețului gazului cu doar 1%. Aceasta intrat în vigoare începând cu 1 octombrie. Reprezentanții Agenției spun că majorarea cu doar un procent se datorează producției interne de gaz care reprezintă 95% din toalul stocului național, față de doar 25% anul trecut. Ceea ce omită să spună însă ANRE este faptul că anul acesta a mai avut loc o majorare de preț a gazului, în luna iulie. Astfel, în plin sezon estival, atunci când atenția oamenilor este îndreptată înspre cu totul alte lucruri decât costurile legate de încălzire, autoritățile au adoptat o majorare a prețului gazului cu opt procente.

Prin urmare dacă luăm în calcul și rata de peste 3% a inflației ne dăm seama că, sătmărenii, și nu numai, vor trebui să plătească o factură la gaz cu aproximativ 12 procente mai mare față de aceea de iarna trecută. Astfel, anul trecut, pentru un apartament de 2 camere, o familie din Satu Mare a plătit în medie o factură lunară la gaz de aproximativ 200 de lei.

Trebuie menționat faptul că, pentru a se încadra în acest plafon, termostatele sătmărenilor nu au depășit indicatorul de 20 de grade celsius. La suma de mai sus s-au mai adugat circa 20 de lei, reprezentând costurile energiei electrice suplimentare, necesară funcționării microcentralei. Astfel, iarna trecută, un sătmărean a avut cheltuieli legate de încălzire de aproximativ 220 de lei lunar. Anul acesta însă va trebui să plătească cu aproximativ 12 procente mai mult, costurile facturii de gaz și a energiei electrice aferente ridcându-se astfel la suma de 250 de lei lunar.

Oradea/ reţul gigacaloriei rămâne neschimbat

Cel puţin până la sfârşitul acestui an, preţul gigacaloriei, în Oradea rămâne neschimbat. Mai exact 235 de lei. Preţul energiei termice va fi de 256 lei, din care municipalitatea va subvenţiona 20, 49 lei, orădenii având de acoperit diferenţa de 235 lei. Agenţii economici racordaţi la reţeaua primară vor plăti, ca şi până acum, gigacaloria la preţul local al energiei termice, de 256 lei.

„Nu există nicio modificare de tarif. Atât populaţia cât şi agenţii economici vor plăti acelaşi preţ pentru încălzire “, a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Chiar şi aşa orădenii se arată îngrijoraţii în ceea ce priveşte factura de întreţinere. Anul trecut, spre exemplu, întreţinerea, în luna ianuarioe, la un apartament cu două camere a trecut de 600 de lei, în timp ce la un apartament cu trei camere a ajuns chiar şi la 800 de lei. “Iarna e foarte greu. Eu şi soţul avem 2.100 de lei pensie. În ianuarie, anul trecut, am plătit 650 de lei la întreţinere. Pentru noi e foarte mult. Nu ştim cum ne vom descurca în acest an. Am auzit că vom avea parte de o iarnă foarte friguroasă”, ne-a spus orădeanca Ileana Secară.

În Oradea, Electrica, singura societate care furnizează agent termic, a început distribuirea căldurii de două ori în luna decembrie, dar a oprit-o odată cu încălzirea vremii. Dacă se vor înregistra trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade, în intervalul orar 18.00-06.00, se va relua funizarea agentului termic.

Texte: Anca Miklos (Baia Mare), Ovidiu Mortan (Satu Mare),
Claudia Bonchiș (Oradea),  Tia Sîrca (Cluj)

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu