Frumusețea fără cusur a eroilor cu dizabilități

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități se sărbătorește în fiecare an în 3 decembrie, ca urmare a unei decizii luate de ONU în 1992. Decizia de declara a treia zi a ultimei luni din an ca fiind ziua internațională a persoanelor cu dizabilități a fost luată pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Potrivit unui documentar realizat de Cei zece ani au constituit o perioadă de conștientizare, de dezvoltare și implementare a unor programe destinate îmbunătățirii situației acestei categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populația lumii) trăiesc cu un handicap.

Cu ocazia acestei zile, transilvaniareporter.ro vă readuce în atenție două povești care au în centrul lor persoane care au reușit să își depășească în mod admirabil handicapurile, predând veritabile lecții de putere și curaj celorlați 90% dintre locuitorii planetei.

Regizorul Tedy Nicula, un Superman al propriei vieți

Tedy Necula/ FOTO: Dan Bodea

Tedy Necula/ FOTO: Dan Bodea

Tedy Necula are 24 de ani și este un regizor recunoscut la nivel internațional. Povestea sa de viață este însă mai captivantă decât oricare dintre peliculele pe care le-a creat până acum: a mers mai departe, deși a avut ambele mâini și ambele picioare paralizate.

Chiar de la prima vedere oamenii remarcă antiteza, între cum este și ceea ce face și spune. Talentul și voința nu au ținut cont de handicapul lui fizic, ba mai mult, l-au determinat nu să șocheze o lume întreagă, ci să o uimească.

„Orice om cu handicap e fiecare care a zis măcar o dată în viață «nu pot»”, a spus în discursul său din Parlamentul României, când a vorbit despre persoanele cu handicap, de fapt despre el însuși, despre stări și emoții pe care le cunoaște pentru că le trăiește clipă de clipă, de o viață și pentru o viață.

Citiți aici toată povestea lui Tedy. 

Magda Coman, manechinul-fotomodelul

Manechinul-fotomodel Magda Coman/ Foto: Bogdan Manea

Manechinul-fotomodel Magda Coman/ Foto: Bogdan Manea

Manechinul-fotomodel Magda Coman, recunoscut la nivel internațional,  a ajuns, în 2005, în scaunul cu rotile printr-o conjunctură nefastă. Acum, dorința ei cea mai mare este să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din România. Deși Asociația „Open Your Heart” pe care o conduce îi răpește o parte importantă a timpului, Magda se ocupă în principal de educația fețiței ei de patru ani, Rachela. La sfârșitul lunii octombrie, ea a organizat o prezentare de modă ineditp, la care au defilat modele în scaun cu rotile, alături de modele profesioniste şi vedete autohtone.

Citiți aici un interviu cu Magda Coman

Cum se sărbătorește la Cluj

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj organizează marți, 3 decembrie 2013, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

La manifestări vor participa și elevii școlilor speciale. Elevii au pregătit, pentru acest eveniment, diverse spectacole cultural-artistice și expoziții. O serie de evenimente organizate în scopul promovării unei  imagini pozitive a persoanelor cu dizabilităţi şi a egalizării de şansă.

Manifestările sunt organizate de DGASPC împreună cu şcolile speciale, centrele de recuperare, organizaţiile neguvernamentale, care se ocupă de şcolarizarea, recuperarea şi reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Manifestările vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor:

  • Ora 14.00 – Expoziţie cu produse de artizanat
  • Ora 15.30 – Spectacol artistic

[stextbox id=”custom” caption=”Ziua Persoanelor cu Dizabilități”]

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități are ca obiectiv promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Acțiunea de elaborare a unei Convenții a drepturilor persoanelor cu dizabilități s-a demonstrat a fi un excelent exemplu privind modul în care principiul totalei participări poate fi pus în practică pentru dezvoltarea unui societăți adevărate în cadrul căreia toate vocile să fie auzite.

În România, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare și de educație specială, al inspectoratelor școlare și al Guvernului. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu