Fotbalul e ”acasă” la Cluj

Nu se cade să trecem în revistă principalele evenimente sportive ale anului 2017 fără să alocăm un capitol aparte fotbalului. La Cluj, Sportul Rege e acasă. A devenit o obișnuință ca echipa națională a României să-și dispute, măcar în parte, meciurile importante pe una dintre arenele clujene. Rămânem cu regretul de a fi ratat o nouă calificare la un turneu final de Cupă Mondială, dar și cu amintirea unor partide memorabile (cu Chile și Turcia), ale echipei naționale. La nivel de club, 2017 a fost anul promovării Universității în cel de al treilea eșalon al țării, după momentul reorganizării clubului și restartul din Liga a IV-a, dar și ieșirea din insolvență a CFR-ului și revenirea vișiniilor în prim-planul fotbalului intern.

CFR-ul n-a ars degeaba cărbunii

După o perioadă de incertitudini, răstimp în care performanțele nu au lipsit totuși, oficialii CFR-ului făceau marele anunț. Instanța a decis, la data de 30 mai, că planul de reorganizare propus de administratorul judiciar al clubului este viabil și a decis scoaterea grupării feroviare din insolvență. CFR Cluj a intrat în insolvență în luna februarie 2015. De atunci și până la decizia instanței de a aproba planul de reorganizare, oficialii clubului au trecut printr-o serie de evenimente care putea duce la falimentul fostei campioane. Clubul a fost salvat de apariția contabilului Marian Băgăcean, un interpus a finanțatorului Paszkany Arpad, care a achiziționat 61% din acțiunile CFR-ului, de la șase societăți comerciale controlate de Paszkany. Apoi a achitat în jur de cinci milioane de euro pentru a scăpa de datorii.

CFR /Foto: Dan Bodea

Momentul a fost sărbătorit cu ”înscăunarea” lui Dan Petrescu în funcția de antrenor și o campanie de achiziții impresionant (26 de jucători). Cum bugetul clubului este cifrat la aproximativ 8.000.000 de euro, șefii din Gruia nu au stat pe gânduri și i-au pus pe masă, lui Dan Petrescu, un contract de 800.000 de euro, și libertatea de a face transferuri fără număr. Însă, efortoruile au meritat. CFR a fost prima echipă calificată în faza play-off a Ligii 1, încă după etapa a XX-a, cu șase meciuri înainte de finalul sezonului regulat. În plus, noul an îi va găsi pe vișinii în fotoliul de lider a clasamentului Ligii 1, cu 49 de puncte, două peste FCSB, respectiv șase peste CSU Craiova. Dacă este să facem apel la memorie, ne amintim că CFR-ul a triumfat în Liga 1 în anii pari (2008, 2010 și 2012), ceea ce poate fi un ”semn” că 2018 ar putea aduce, eventual, un nou trofeu în vitrina de pe arena Dr Constantin Rădulescu.

2017, un an ”normal” de zbucium

Și pentru Universitatea Cluj 2017 a fost un an important. Clubul a intrat în reorganizare după falimentul din 2016. Tot atunci echipa s-a înscris în Liga a IV-a și a promovat în eșalonul terț, fără nicio emoție, în primăvara acestui an. Dacă ascensiunea era un lucru firesc, un alt eveniment a captat atenția suporterilor. Spre sfârșitul lunii iulie Federația Română de Fotbal (FRF), a aprobat dosarul de afiliere al ”Șepcilor roșii” sub numele ASFC Universitatea Cluj. Practic clubul și-a redobândit identitatea pe care echipa suporterilor nu și-a pierdut-o, de fapt, niciodată, chiar dacă în sezonul 2016/2017 a evoluat sub denumirea ”A.C.S.F. „Alb – Negru” Al Studenților Clujeni.

”U” a terminat acest an pe poziția de lider al seriei 5 din Liga a III-a, firesc, dacă aruncăm o privire peste jucătorii pe care antrenorul Adrian Falub îi are la dispoziție. Însă, ascensiunea în fruntea clasamentului a fost anevoioasă. A fost nevoie de demiterea antrenorului Marius Popescu, după înfrângerea din etapa a III-a, pentru a da echipei o nouă motivație. În locul lui a fost instalat ”garantul promovărilor”, Adrian Falub, iar ”U” și-a început ascensiunea. Cu un lot mult peste ceea ce găsim în Liga a III-a, Universitatea Cluj a avut evoluții frumoase și în Cupa României. A trecut în 16-imi de Știința Miroslava, pentru ca mai apoi să cedeze, la lovituri de departajare, în fața lui Dinamo.

U Cluj – Dinamo /Foto: Dan Bodea

Clasarea Universității Cluj pe prima poziție a clasamentului seriei 5 din Liga a III-a, sau accederea în 8-imile Cupei, nu reprezintă, evident, o surpriză pentru nimeni. Cu 10 jucători care au împreună peste 1000 de meciuri la nivelul primului eșalon fotbalistic intern și cu trei foști componenți ai echipei naționale a României, ”U ar trebui să defileze în actualul campionat. Iar așa cum stau lucrurile la final de 2017 concluzia este una singură. ”U” nu se va împiedica în drumul ei spre Liga a II-a, dar acest sezon este unul la capătul căruia echipa va trebui să fie mai unită ca niciodată, pentru a-și atinge scopul final, aniversarea centenarului în Liga 1.

Naționala, cu bune și cu rele

Sfârșitul martie a fost marcat de întâlnirea dintre primele reprezentative ale României și Danemarcei, într-un meci din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale de anul viitor din Rusia. O întâlnire care, nouă clujenilor, ne răscolește amintiri. Per ansamblu ar fi trebui să aducă o doză semnificativă de optimism în rândul ”Tricolorilor” și a celor peste 25.000 de fani care au susținut echipa națională pe Cluj Arena. Statistica era de partea României, cu cinci victorii în 10 întâlniri. În plus, din înaltul tribunelor ”Tricolorii” au fost încurajați de Ioan Ovidiu Sabău, omul care a deschis drumul României spre Cupa Mondială din Italia (1990), cu un gol și o pasă de gol în victoria cu 3-1, din 15 noiembrie 1989. Nu am avut niciun motiv de bucurie la capătul înfruntării. S-a terminat 0-0 și România era scoasă matematic din cursa calificării la Cupa Mondială din Rusia. A urmat amicalul în compania primei reprezentative a statului Chile.

 

”Tricolorii” pregătiți la acea vreme de Christoph Daum au învins naționala sud-americană la data de 13 iunie. Performanța ”Tricolorilor” este cu atât mai importantă cu cât au revenit de la 0-2 în fața reprezentativei statului Chile, deținătoarea trofeului Copa America pe care de altfel, a cucerit-o în ultimele două ediții consecutive, triumfând în fața mult mai puternicelor naționale ale Braziliei, Argentinei, sau Uruguayului. Luna noiembrie a adus din nou prima reprezentativă la Cluj. Cu un selecționer nou (Cosmin Contra), și cu un logo nou România a învins Turcia cu scorul de 2-0, prin dubla lui Gheorghe Grozav, la capătul un joc în care ”Tricolorii” au avut atitudine de învingători în fața unei echipe a Turciei care nu a arătat mai nimic. Meciul s-a disputat într-o atmosferă extraordinară creată de cei aproximativ 10.000 de suporteri prezenți în tribunele arenei Dr Constantin Rădulescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu