Exclusiv: Tate Modern a venit la „cumpărături” în Cluj. Cine sunt artiștii vizați

Foto: Dan Bodea

În perioada 8-11 septembrie are loc vizita în România a Comitetului de Achiziţii al Departamentului pentru Rusia şi Europa de Est al celui mai mare muzeu de arta contemporană din Europa – Tate Modern din Londra. Întreaga comisie a Comitetului de Achiziţii este formată din 36 de membri dintre care 15 se află zilele acestea la Cluj, alături de patru membri din staff-ul Tate.

În fiecare an, comitetul organizează o vizită într-una din ţările afiliate acestuia. După vizita de anul trecut din Ungaria şi Rusia, anul acesta a venit rândul României. Astfel, membrii Comitetului de achiziţie al Tate Modern au participat luni, la sediul Artmark, din Bucureşti, la expoziţia privată la care a fost prezentată şi sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi. După alte vizite la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi la atelierele unor artişti din Bucureşti, la Cluj membrii Comitetului vor vizita Universitatea de Artă şi Design şi atelierele şi iniţiativele artistice de la Fabrica de Pensule. Între artiştii urmăriți se află trei maeştri Şcolii de la Cluj, Ioan Sbârciu, Ana Lupaş şi Florin Maxa, dar şi grupul Sigma din Timişoara, ne-au declarat persoane familiare cu subiectul.

„Această vizită este una de documentare şi de cercetare şi este privată. În fiecare an, aceste vizite, pe lângă faptul că vizează unul sau doi artişti pentru colecţia muzeului, sunt menite să deschidă apetitul pentru cultura şi arta est-europeană. După vizita de anul trecut de la Budapesta au fost mulţi colegi interesaţi de anumiţi artişti şi acelaşi lucru se va întâmpla şi anul acesta, cu diferenţa că acum la Cluj există un grup foarte puternic de artişti şi chiar dacă vă şochez, vă spun că artiştii maturi, artiştii în vârstă au o putere de convingere enormă şi creaţia lor ne-a marcat. Până la urmă, menirea marilor muzee este să evalueze şi să claseze valorile, ori în cadrul acestui proces arta tânără poate fi foarte interesantă, însă trebuie să treacă perioade mai lungi pentru a se consacra”, a declarat pentru Transilvania Reporter Maria Rus Bojan, gazda evenimentului de la Cluj, expert în artă contemporană est-europeană care în ultimii ani a susţinut constant arta românească şi în special artiştii de la Cluj.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Vasile says:

    Asocierea de nume Ana Lupas / Florin Maxa cu Ioan Sbarciu este una nefericita, cel din urma neavand nimic de-a face cu cei dintai…

  2. si toti trei cu “Scoala de la Cluj”.

Postaţi un comentariu