David Ciceo: Aderarea la UE, un moment important pentru aeroportul clujean

Aderarea României la Uniunea Europeană a deschis perspectivele pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu, care a devenit al doilea aeroport ca importanţă al ţării, atât prin numărul de destinaţii oferite, cât şi prin numărul de pasageri.

„Aderarea la UE a fost un moment esenţial pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu, având în vedere faptul că s-a liberalizat traficul aerian. Anterior anului 2007 erau acorduri bilaterale între ţări şi companiile naţionale, cum este şi Tarom, aveau monopol înainte de 2007. Tarom s-a opus permanent ca anumite companii străine să intre pe aeroporturile regionale. Pentru aeroporturile regionale, aderarea României la UE a avut un impact major în bine pentru că au început să vină companii străine. Pe urmă, o dată cu deschiderea pieţei muncii, foarte mulţi români lucrează în străinătate, s-a consolidat emigraţia românească, în sensul că au salarii mai mari, condiţii mai bune, călătoresc mai des. În 1996 am preluat aeroportul la 32.000 de pasageri şi anul acesta ajungem la trei milioane de pasageri, avem o creştere de 100 de ori”, ne-a declarat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

El a mai spus că aeroportul clujean n-a beneficiat de fonduri europene importante, doar de un milion de euro, pentru transportul intermodal, în rest fiind bani de la Consiliul Judeţean Cluj.

Pe de altă parte, aderarea la UE a înteţit şi competiţia cu celelalte aeroporturi, competiţie care n-ar fi existat însă dacă România n-ar fi aderat la UE şi dacă aeroportul clujean nu putea să atragă companiile aeriene, în special pe cele low cost.

„Competiţia a crescut, e o competiţie mult mai mare cu aeroporturile regionale din Europa în a atrage companii low cost. Nu este un aspect negativ faptul că a trebuit să creştem standardul, dar a fost un efort financiar. Noi îndeplinim total standardele de securitate şi de siguranţă de la nivel european, dar a fost un efort foarte mare financiar, şi ca efort de muncă, logistic, din partea angajaţilor”, a mai spus David Ciceo, care a adăugat că aeroportul clujean va avea în acest an 10 noi destinaţii, care se vor adăuga celor 46 existente în prezent.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat în 2016 aproape 1, 9 milioane de pasageri, ceea ce înseamnă un nou record de trafic.

„Anul trecut am înregistrat un record absolut, de aproape 1, 9 milioane de pasageri, cu 25% mai mult decât în 2015. Acest lucru ne consolidează poziția de al doilea aeroport al României, după București –Otopeni. Pentru acest an estimăm că vom ajunge la 2, 7-3 milioane de pasageri”, a mai spus David Ciceo.


Publicitate

Postaţi un comentariu