Dacă e iarnă, atunci e ceai!

Foto: Samsara Tea House

Tot mai multe cafenele, ceainării și bistrouri se deschid în Cluj. Oraș cosmopolit, își exprimă diversitatea și prin stilul variat al localurilor: de ispirație americană, iltaliană, mediteraneană sau nordică. Ceainăriile sunt iarna la mare căutare, există ceainării specializate, dar se servește ceai sau băuturi calde în orice restaurant sau bistro. Ciudat este faptul că deși frigul îndeamnă la ceai, foarte puține localuri au afișat afară, la intrare, în meniu, și această ofertă. 

Demmers everyday

Ceainăria specializată în sortimente de ceai, plasată la kilometrul 0 al orașului, în Piața Unirii, Demmers Teahause, oferă cea mai bogată gamă de ceaiuri, aduse din India, China, Japonia, Africa sau Brazilia, ceaiurile sunt o băutură tonică pe timp de iarnă, dar sunt și o sursă de cultură. Să stai la o cană de ceai cu prietenii, când afară sunt geruri ca în povești înseamnă să ai timp și răgaz să și frunzărești cataloagele cu produse, să afli care plante se cultivă în ce zone și ce gust au exoticele tărâmuri îndepărtate.

Foto: Demmers, arhivă

Vânzătorii de la Demmers spun că iarna aceasta au avut o foarte mare cerere de ceai, iar consumul frecvent este în creștere cu fiecare an. Nu au o statistică, dar cele mai consumate ceaiuri în acestă perioadă sunt cele de Crăciun sau ceaiurile cu lapte. O cană de ceai negru cu lapte costă 12 lei, iar prețurile sunt asemănătoare și pentru celelalte sortimente. 

Farmacia e bistro

Cine nu știe de „farmacia de la coloane” din Piața Unirii? Ei bine, de o lună de zile acolo s-a deschis un local, cafenea-restaurant-bistro, cu intenția vădit afișată de a păstra ceva din faima locului, i-au spus L* Alchimiste. Acolo o cană de ceai cald este 8 lei, iar în perioada sărbătorilor, barmanii spun că s-a consumat surprinzător de mult ceai față de ce spune tradiția, cum că alcoolul te încălzește. 

O altă ceainărie celebră este pe strada Cadinal Iuliu Hossu, „Mozart Cafe” unde cafeaua, ceaiul și prăjiturile de sărbători aduc aromele  Sărbătorilor de iarnă din vechele capitale europene. 

Foto: Mozart Cafe, arhiva

Casa TIFF și Sleeping Beauty

O altă locație unde simți că iarna devine personaj de poveste sau de ce nu, chiar de film, este Casa TIFF, un loc în care sezonul rece este îndulcit cu arome surprinzătoare. Cafeaua aburindă, ciocolata neagră, ceaiul de fructe sau băuturile calde, rețetă proprie sunt cu siguranță vedetele sezonului. Dacă doriți să vă răsfățați papilele gustative cu o băutură caldă altfel, Sleeping Beauty poate fi alegerea potrivită.

Gustul dulce-acrișor, dar și consistența băuturii îți dau impresia că desertul devine inutil, acesta luându-i locul cu brio. Ambiența plăcută, personajele din filme care nu permit nimănui să se simtă singur, dar varietatea de ceaiuri și băuturi specifice sezonului, fac din acest loc o oază de caldură și bun gust pe perioada iernii, dar nu numai.

Sleeping Beauty/ Foto: Casa TIFF, arhivă

Bistro Camino – Ceai, ciorbă și vin împotriva frigului  

Situat în Piața Muzeului, Bistro Camino este o locația în care iarna și frigul rămân la ușă, lăsând vizitatorii să se bucure de ambianța de „acasă”, invocată de fiecare încăpere deschisă publiului. Cafeaua și ceaiul sunt de departe băuturile care se confruntă zi de zi pentru locul I în topul preferințelor celor care îi trec pragul localului.

Foto: Camino Cluj, arhivă

În plus, Camino oferă pe perioada iernii tuturor celor care comandă mâncare, o porție de ciorbă sau supă din partea casei, pentru a ține și mai mult frigul la o parte. Din gama ceaiurilor, cele de fructe sunt cele mai des cerute pe parcursul zilei, seara locul ceaiului fiind luat de vinul fiert, disponibil în variantă simplă sau cu rom.

Samsara. Când ceaiul se bea într-o altă dimensiune

Prima regulă ce trebuie respectată în momentul în care ajungi la Samsara Tea House este aceea de a te simți ca acasă. Apoi, trebuie să îți lași pantofii sau  cizmele la ușă, pe suportul din lemn creat special pentru încălțăminte și să te bucuri de atmosfera caldă și de pernele moi care înlocuiesc cu brio clasicele scaune.

Foto: Samsara Tea House, arhivă

Prețul unui ceai este cuprins între 11 și 15 lei, iar dintre specialitățile casei amintim: ceaiul negru clasic provenit din regiunea Assam, India, ceaiul cu rădăcini de ghimbir, care este recomandat să se servească cu biscuiți și miere, ceaiul verde premium din China sau ceaiul verde organic din Japonia. Samsara Tea House este deschisă zilnic în intervalul orar 14:00 – 2:00, orarul fiind puținneobișnuit dacă ne raportăm la alte ceainării care se închid de regulă cel târziu la ora 22:00.

Odată pătruns în atmosfera ceainăriei, vizitatorul trăiește o experiență aparte, experiență ce este completată de ambianță, de decorurile aparent ciudate, atârnate de pereți, care nu fac altceva decât să te transpună într-o altă dimensiune. Fiecare încăpere e diferită. Una dintre cele mai spectaculoase camere este cea cu lămpi fluorescente, în care te simţi ca în spaţiu, printre stele. 

Doamna T

Foto: Doamna T

O altă locație inedită din centrul orașului este Doamna T, un local coquet care reînvie atmosfera tipică epocii de aur, a perioadei interbelice plină de farmec, mister și bon ton. Pe lângă delicioasa cafea turcească, oaspeții pot savura aici ceaiuri și preparate calde făcute după rețete moștenite de la vechile generații, reinventate cu ajutorul produselor tradiționale, care au și un colț aparte de prezentare în cadrul cafenelei. În plus, localul încurajează scriitorii locali, transformându-și un dulăpior într-o mini-librărie. Astfel, vizitatorii pot citi la fața locului operele scriitorilor clujeni, dar le pot și achiziționa.

Text: Ruxandra Hurezean, Maria Man

Distribuie:

Postaţi un comentariu