Cristina Laslo, cândva speranță, azi o certitudine

Cristina Laslo/ Foto: Dan Bodea

Anul ce a trecut a adus multe bucurii iubitorilor sportului clujean. Au fost desigur și dezamăgiri, dar o vorbă românească spune: cei puternici privesc doar spre viitor! Dintre toți performerii clujului handbalista Cristina Laslo are toate meritele de a fi menționată, în orice retrospectivă, sau previziune. În urmă cu doi ani (2014) devenea prima sportivă din Cluj campioană mondială de juniori, într-un sport olimpic.

Astăzi, la 20 de ani este deja o certitudine pentru viitor. 2016 a fost anul care i-a adus consacrarea în lumea exclusivită a handbalului feminin. În luna octombrie a anului trecut Cristina Laszlo, a fost convocată în premieră la lotul naţional de handbal feminin al României, iar evoluțiile aproape perfecte au atras din nou privirile managerilor marilor cluburi europene. Cristina, speranța de ieri, a decis că acum, la ora consacrării, e momentul să facă un pas în față, spre o grupare de calibru de pe Bătrânul Continent.

2016, bronz la tineret și Euro la senioare

Convocarea Cristinei Laslo la echipa națională de senioare a României a venit ca o etapă firească în viața și cariera celei pe care cei mai mulți dintre specialiști o văd urmașa Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii. Până să primească telegrama de convocare la lotul național de senioare, Cristina a cucerit medaliat de bronz, în vara anului trecut, la Campionatele Mondiale pentru tineret. La turneul final din Suedia clujeanca a făcut echipă nu doar cu cea mai bună jucătoare a lumii, Cristina Neagu, c și cu colegele de la echipa de club, Universitatea, Laura Popa şi Florina Chintoan.

Centrul echipei Universitatea Cluj a marcat contra Cehiei primul său gol în tricoul primei repezentative feminine, iar acel gol a fost doar primul, sau cum se mai spune în sport: ”a spart gheața”. La turneul final al Campionatului European, cea mai tânără componentă a României a primit votul de încredere al selecționerului Martin Ambros și al colegelor de echipă. A jucat 75 de minute în 7 partide şi a marcat 6 goluri, contribuind și ea la clasarea României pe locul al 5-lea, la finalul întrecerilor.

Gânduri mari pentru noul an

Născută la Cluj-Napoca, Cristina Laslo a promovat la prima echipă încă de la vârsta de numai 15 ani. În 2014 a câştigat aurul mondial la tineret. A urmat medalia de bronz la Campionatul Mondial sub 20 de ani, din vara anului trecut și prezența la Campionatul European din Suedia.  Jocul ei este încântător. Cu ea în teren naționala României emană forță și inteligență. Cristina și-a făcut loc într-o echipă în care Cristina Neagu strălucește la propriu. Cu ea alături, Laslo este pe drumul cel bun, spre culmile gloriei mondiale. ”În urmă cu trei, patru ani mi se părea că visez.

Tot ce mi se întâmpla părea dintr-un film. Acum știu să mă bucur de tot ce realizez, iar 2016 a fost un an foarte, foarte bun pentru mine. Vreau să fiu mereu cea mai bună și știu că voi fi”, spune Cristina. Handbalista este monitorizată de ani buni de mai multe cluburi importante ale Europei, dar mereu a ezitat să facă pasul spre Vest.  De altfel, chiar Cristina spunea înainte de europene că își dorește ca lucrurile să decurgă normal, firesc, să nu se întâmple nimic peste noapte, ci la vremea lor. Iar vremea pasului către handbalul de mare performanță a sosit.

„De când m-am întors din Suedia, îmi doresc să fac pasul acesta despre care se tot vorbește, în ceea ce mă privește, de foarte multă vreme. Simt că a venit acel moment să fac pasul către o echipă care să se lupte pentru Final Four-ul Ligii Campionilor. Dacă până acum nu mă grăbeam, acum chiar sper să se întâmple cât mai repede acest lucru. A fost o perioadă frumoasă aici la Cluj, încă este, însă nu se ştie pentru cât timp şi îmi doresc, altceva, o schimbare. Sunt aici de 5 ani şi îmi doresc să fac o schimbare, chiar dacă este greu să mă lupt pentru primele locuri în Europa.

Am văzut care este nivelul şi cum este afară, am văzut cum este să lucrezi cu antrenori străini şi cum e cu jucătoarele care evoluează afară. Este altceva şi m-a făcut să-mi doresc sută la sută să fac acest pas. Până acum îmi era frică, dar cred că dacă am făcut acest pas la naţională, cred că trebuie să-l fac şi pe cel spre o altă echipă de club” a mai spus Laslo. Produs sută la sută a şcolii de handbal din Cluj, Cristina Laslo a intrat în 2016, într-o companie selectă a celor mai bune handbaliste descoperite şi formate la CSS “Viitorul” Cluj, alături de Carmen Amariei, Oana Chirilă, Mihaela Urcan Tivadar, Simona Sârbu Vintilă, sau Florina Chintoan, ca să le amintim doar pe sportivele care au cucerit medalii la turneele finale ale Campionatelor Mondiale şi Europene de junioare, tineret, sau senioare.

”Simt că a venit acel moment să fac pasul către o echipă care să se lupte pentru Final Four-ul Ligii Campionilor și vreau să se întâmple acest lucru cât mai repede, pentru că îmi doresc o schimbare. Am văzut care este nivelul şi cum este afară, am văzut cum este să lucrezi cu antrenori străini şi cum e cu jucătoarele care evoluează afară. Este altceva şi m-a făcut să-mi doresc sută la sută să fac acest pas. Până acum îmi era frică, dar cred că dacă am făcut acest pas la naţională, cred că trebuie să-l fac şi pe cel spre o altă echipă de club”, Cristina Laslo, handbalistă Universitatea Cluj.

Postaţi un comentariu