Competiția Walking Month și-a premiat câștigătorii. Concurenții au parcurs distanța de la Pământ la Lună, într-o singură lună

Pe locul I s-a clasat echipa V.A.M.A./ Foto: Dan Bodea

Competiția Walking Month 2016 s-a încheiat în mod oficial marți, 18 octombrie, după o lună în care cei peste 1.400 de concurenți au renunțat la mașini, biciclete sau alte mijloace de transport mergând cât de mult s-a putut pe jos pentru a aduna un număr cât mai mare de pași care să le asigure un loc pe podiumul concursului. Efortul concurenților i-a impresionat chiar și pe organizatori care nu s-au așteptat la un asemenea rezultat: 480.057.075 de pași, adunați într-o singură lună. Mai mult decât atât, datorită numărului mare de participanți care s-au înscris la Walking Month și a căror taxa de participare a fost donată în proporție de 100%, numărul copiilor aflați în grija Serviciului de Ajutor Maltez în România ce vor fi ajutați, a crescut.

Organizatorii și-au propus să strângă fonduri pentru 10 copii născuți cu dizabilități neuromotorii, astfel încât să acopere costurile de terapie și școlarizare ale acestora pentru tot anul școlar în curs. Participanții au depășit însă aceste așteptări și au reușit să strângă suficiente fonduri pentru a asigura serviciile necesare pentru 17 copii.

1img_9321ok

Foto: Dan Bodea

Donații în valoare de 132.126 lei

„Le mulțumim celor 1.400 de persoane care au participat la competiția Walking Month și care au avut un scop comun, acela de a-i ajuta pe copiii aflați în grija Serviciului de Ajutor Maltez în România. Pășind cât mai mult în această lună ei au făcut un gest simbolic în numele copiilor care nu pot să pășească. Acest gest simbolic a fost susțiut și de un gest real și anume donațiile care s-au făcut. Toți banii strânși din taxa de participare au fost donați în proporție de 100% către copiii cu deficiențe neuromotorii și pentru care sperăm ca acest prim pas îi va ajuta să aibă o viață cât mai independentă, să se poată și ei joaca, alerga”, a declarat Andreea Misarăș, coordonatoarea proiectului din partea companiei organizatoare, Betfair Romania Development.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În cadrul Walking Month au concurat 361 de echipe a câte patru persoane fiecare. În perioada 12 septembrie – 11 octombrie, „înarmați” cu pedometre, brățări inteligente care numără automat numărul de pași, participanții au făcut aproape 480 de milioane de pași, echivalentul a aproximativ 365.000 de kilometri, adică o distanță egală cu cea de la Pământ la Lună. În medie, un concurent a făcut 332.449 pași, adică aproximativ 10.700 de pași în fiecare zi.

Pe podium

Pe locul I s-a clasat echipa V.A.M.A., ai cărei patru membri au făcut în total 6.950.535 de pași, stabilind astfel recordul absolut al competiției. Pentru a stabili acest record colectiv, fiecare membru al echipei a reușit o medie de 56.000 de pași zilnic.

„Liderul echipei noastre a fost foarte conștiincios. Are un băiețel mic și se trezea în fiecare zi la ora 4:30, alerga, iar apoi venea la serviciu pe jos din Mănăștur până în Mărăști. El ne-a motivat foarte mult. Ne-a venit la un moment dat ideea să renunțăm, dar am continuat din respect față de colegul nostru. La începutul concursului, eu, împreună cu Adi Toma, am participat la un ultramaraton montan din Italia unde am adunat ceva pași. Am urmărit apoi parcursul celor mai bune trei echipe și monitorizarea scorurilor ne-a ambiționat și mai mult. Eu nu circulam nici până acum cu mașina prin oraș, pentru că am văzut că mă descurc foarte bine și fără. Vom continua să mergem pe jos și după această lună, dar nu chiar atât de mult. Suntem în convalescență”, a declarat Viorica Mălai pentru Transilvania Reporter.

Adrian Toma și Viorica Mălai au terminat în luna septembrie Tor des Géants o competiție de 330 km, cu o diferenţă de peste 24.000 m altitudine ce a avut loc în Italia.

Pe locul al II-lea, echipa Ultra Runners Team a ajuns la 6.801.535 de pași, iar unul dintre membrii acesteia a stabilit recordul pentru cel mai mare număr de pași făcuți de o singură persoană. El a făcut zilnic peste 70.000 de pași, pentru un total de 2.176.357 în cele 31 de zile de concurs, respectiv de șapte ori mai mult decât media tuturor concurenților.

Calcule și strategii 

1img_9313

Ultra Runners Team / Foto: Dan Bodea

„Nu aș spune că am fost cel mai bun, dar am avut cei mai mulți pași. A fost greu. Nu mi-am imaginat că voi avea cel mai mare număr de pași.  A fost un efort foarte mare. Am început cu un anumit ritm, având în vedere faptul că am participat și anul trecut. Anul trecut am câștigat cu o medie undeva la 30.000 de pași de persoană. Anul acesta am început cu 26.000, iar după aceea, după ce am văzut că concurența are mai mult, am mărit ritmul. Noi suntem un grup care mergem la alergări mai lungi, la maratoane, la ultramaratoane, ne știam între noi, știam care ne este ritmul și totul a mers așa, ca un tăvălug.

Am ajuns la un număr foarte mare de pași. Am depășit două miloane de pași, care înseamnă undeva la 70.000 de pași pe zi, în medie. În prima săptămână nu cred că am depășit 40.000 în medie pe zi. La fiecare a contat timpul liber pe care l-a putut aloca acestui concurs. Se pare că am avut cel mai mult timp liber. Am și alergat pentru a economisi timp. Am făcut un calcul. Mie îmi ieșeau cam 7.500 de pași pe oră la mers și 10.000 de pași pe oră dacă alergam. Nu puteam alerga atât de mult. Am alergat câte 10, 20 de kilometri, de două, trei ori pe zi. La sfârșit am alergat cam 70 de kilometri pe zi, dar pe bucăți, nu mai mult de 20 km/ bucată. Alergare ușoară, iar în rest am mers”, a explicat pentru Transilvania Reporter cum a ajuns la o asemenea perfomanță, Laurențiu Vezentan.

Podiumul a fost completat de echipa Toboșarii, cu 6.737.478 de pași. Însă nu doar cei care au mers pe jos ore întregi în fiecare zi s-au numărat printre câștigători: alte șase premii au fost oferite prin tragere la sorți pentru membrii echipelor clasate în jumătatea superioară a clasamentului.

Anul acesta, proiectul s-a bucurat și de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, care la rândul său a apreciat eforturile competiției de a descongestiona, măcar pentru o lună, atât cât se poate traficul clujean.

„Walking Month este un proiect care se pliază foarte bine pe strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca în ceea ce privește mobilitatea urbană. Municipalitatea, prin diverse proiecte, fie că vorbim de Bike Sharing, fie că vorbim de înnoirea auto al parcului CTP cu autobuze electrice, cu autobuze noi, cu troleibuze sau tramvaie noi sau de reabilitarea Parcului Central sau ultimele investiții de la RADP, Bazinul de înot din Grigorescu sau Parcul din Gheorgheni sunt doar câteva dintre metodele prin care încercăm să susținem cât putem de mult utilizarea metodelor alternative mașinii, prin mișcare. Personal, această lună mi-a schimbat destul de mult obiceiurile, m-a ambiționat destul de mult în raport cu colegii mei și mi-a setat cel puțin două zile de sport, ceea ce nu se întâmpla înainte”, a declarat Călin Forna, directorul Direcției de Comunicare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Walking Month a început ca o competiție internă în echipa Betfair Romania Development, iar în 2015 a avut loc prima ediție publică, în care întreaga comunitate clujeană a putut participa. Anul trecut, campania a reunit 560 de participanți, care au făcut împreună peste 172 de milioane de pași. Suma strânsă în 2015 a fost de 42.236 de lei, donați pentru echiparea secției de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj.

1img_9340

„Prin Walking Month, copiii noștri au început anul școlar știind că toate costurile sunt acoperite, datorită implicării unor oameni generoși, care înțeleg cât de important este să ajuți”, spune Mirela Codreanu, directoarea Grădiniței Speciale Malteze / Foto: Dan Bodea

„Anul acesta, Walking Month 2016 a crescut și mai mult. Am avut 1.444 de persoane înscrise, împărțite în 361 de echipe. În această lună toți paticipanții au făcut peste 480 de milioane de pași. Dacă o persoană ar face acești pași singură, ar avea nevoie de șapte ani de mers nonstop. Mai mult, ceea ce ni se pare impresionant e faptul că acest număr de pași transformat în kilometri ar acoperi distanța de la Pământ la Lună. Sperăm că 30 de zile a reprezentat un timp suficient pentru a crea un obicei. Anul acesta am decalat puțin evenimentul și l-am început în 12 septembrie, o perioadă cu trafic foarte aglomerat. Dacă cei peste 1400 de participanți și-au lăsat mașina acasă a fost un semn bun și pentru administrația locală”, a spus Andreea Misarăș.

Walking Month este și eu eveniment cartitabil. Cât de mult contează ajutorul oferit celor 17 micuți?

„Băiețelul meu activează în cadrul Grădiniței Malteze.  Sper că această donație va fi un sprijin pentru copii în cadrul terapiilor care se fac aici și care sunt destul de costisitoare. În cadrul grădiniței activează și copiii abandonați, copiii din centrul Pinocchio și cei din grădinița Prichindel. În cadrul centrului se face kinetoterapie, logopedie, stimulare senzorială și o serie de alte activități. Suma alocată de administrație este infimă de 17 lei /copil pe zi. Acești bani de abia ajung pentru cheltuieli. Trebuie instrumentar. De exemplu, eu vreau să îi achiziționez băiețelului meu un fel de rotobil, dar de mărime mare și costă 1.000 de euro. În grădiniță există așa ceva pentru copilașii care evoluat și care se descurcă mai bine si care pot merge cu ajutorul acelui aparat”, spune Camelia Pop.

1img_9189

Foto: Dan Bodea

Mobilizarea clujenilor a impresionat-o enorm pe mămica băiețelului de șase ani.

„La început nu am știut ce să cred, dar m-a impresionat faptul că se gândește cineva la copiii noștri. E o mare problemă. Eu umblu foarte mult prin țară, la diferite centre. Integrarea acestor copii cu dizabilități e o problemă mare. Nu sunt acceptați așa ușor. De exemplu, pe el, dacă nu îl iei din cărucior, nu se vede că a pățit ceva. Sunt mame care au mers în parc și au văzut cum ceilalți părinți își feresc copiii de asemenea copii. Nu e ceva contagios. Copilul meu s-a născut cu hidrocefalie. Trebuie să iei taurul de coarne și să mergi mai departe, să lupți pentru el. Eu mai am doi copii sănătoși, dar în cazul unui copil cu dizabilități, orice pas, cât de mic este o mare bucurie. El a stat prima dată în fund la trei ani. Toate lucrurile normale din evoluția unui copil la ei se face mult mai greu, dar te bucuri mult mai mult, pentru că este o muncă asiduă în spate și vezi rezultatele tale ca părinte și toate terapiile pe care le face cel mic. E bine să se știe de acești copii. Băiețelul meu are șase ani, dar până nu s-a născut el, eu nu mi-am dat seama că sunt atâția copii cu probleme. Din păcate statul nu îți dă nimic, dar tu trebuie să te lupți și să cauți tot felul de metode și terapii ca să îi ajuți. Și ei au dreptul la viață. Nu poți să stai să nu faci nimic pentru ei”, spune Camelia Pop.

[stextbox id=”custom”]

Doamnele, la putere

Doamnele sunt cele care au răspuns cel mai ușor invitației de a adopta un stil de viață sănătos: din totalul participanților, 855 sunt femei. Domeniile de activitate ale participanților sunt extrem de diverse – chiar dacă aproape jumătate din cei înscriși lucrează în domeniul IT, au concurat la Walking Month ingineri, avocați, psihologi, bucătari, hairstylists, jurnaliști, fotografi, specialiști în resurse umane, economiști, elevi și studenți.

Deși concursul este organizat la Cluj, printre cei înscriși s-au numărat persoane din Sibiu, București și Iași, dar și participanți din afara României, din țări precum Anglia, Irlanda și Portugalia.

Conceptul concursului Walking Month este unul simplu: echipe de patru persoane concurează, timp de o lună, încercând să meargă cât mai mult pe jos în timpul activităților cotidiene, pentru a câștiga premiile oferite de organizatori și parteneri.

[/stextbox]

Citiți și: Walking Month 2016. Record de înscrieri la concursul caritabil organizat pentru copiii care nu pot umbla

Month 2016. Clujenii umblă pe jos pentru a ajuta copiii care nu pot să pășească

Peste 170 de milioane de pași, la prima ediție a programului Walking Month

Distribuie:

Postaţi un comentariu