Comoara de lemn din inima Maramureșului

biserica

Maramureșul este celebru pentru bisericile și mănăstirile ce au fost ridicate aici, opt dintre acestea fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO, în 1999. Vă propunem să facem o oprire în satul lui Ștefan Hrușcă, în Ieud, unde regăsim pe un versant pietros, o adevărată comoară: Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”. Biserica datată din a doua decadă a secolului al XVII-lea, fiind cu un secol mai veche decât biserica de lemn din șes, a doua biserică de lemn din sat și una dintre cele mai vechi păstrate în Maramureș. În austeritatea ei exterioară, încălzită în interior de cioplitura consolelor și de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezintă un vârf al artei și tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramureș. Valoarea ei este dublată de un ansamblu pictural de cea mai bună calitate.

1280px-IeudBisDinDeal_(70)

Pictura bisericii a fost realizată mult mai târziu, abia prin secolul XVIII, în 1782 și ar fi opera unui pictor de origine poloneză Alexandru Ponehalschi, care s-a născut și a trăit în Maramureș. Pictura este realizată direct pe lemn, doar la îmbinarea dintre bârne pictorul a folosit o fâșie de pânză pentru a-i putea da continuitate picturii. Aceasta este realizată pe bază de pigmenți vegetali, fără ca pictorul să fi lăsat în scris detalii cu privire la rețeta folosită. Astfel, nici în zilele noastre, specialiștii nu au reușit să își dea seama cum a realizat amestecul de culori.

Cel mai vechi manuscris în limba română

În 1921, în podul bisericii s-a descoperit un manuscris cunoscut sub numele de Condicele de la Ieud care este considerat de foarte mulți istorici ca fiind cel mai vechi manuscris în limba română. A fost scris între anii 1391 – 1392 de către copiiștii de la vechea mănăstire de Ieud. Tot în 1921 a fost prezentat la un simpozion la Sighetul Marmației de către preotul care l-a descoperit, iar în anul acela a fost dus în biblioteca Academeniei Române unde se păstrează și în prezent. În cadrul bisericii noi există o fotocopie după primele trei pagini.

Incendiu stins cu lapte de vacă

În 1976, la nivelul turnului, a izbugnit un incendiu provocat de un fulger. Oamenii din sat au fost foarte vigilenți, au sărit rapid și au reușit să stingă incendiul folosind apă și inclusiv lapte de vacă. Se spune că în momentul producerii incendiului cirezile de vaci treceau pe lângă biserică. Oamenii au muls vacile și au aruncat cu lapte pe foc, reușind să îl stingă foarte rapid. Inițial, turla a fost tăiată de către localnici pentru a fi mult mai ușor de stins focul.

În 1998 bierica a fost inclusă în patromoniul mondial UNESCO, an în care s-au restaurat acoperișul și podeaua. În prezent biserica nu mai este utilizată pentru servicii religioase. O dată pe an, în special cu ocazia hramului, pe 8 septembrie, de nașterea Maicii Domnului, preoții vin și țin slujbele de sfințire afară. A doua slujbă are loc în luna octombrie, de Luminație.

Un an mai târziu, în 1999, a început procesul de restaurare al picturii, proces ce s-a întins pe o perioadă de 13 ani, până în 2012, cu specificarea că se lucra cam două, trei luni pe an, procesul de restaurare constând de fapt în curățarea picturii, fără intervenție directă asupra picturii. La acest proces au luat parte studenți de la Facultatea de Arte Plastice din București și un profesor coordonator.

Pictura murală acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii, în altar, naos și pronaos. Ansamblul picturii murale, remarcat de istoricul de artă Anca Pop-Bratu pentru bogăția programului iconografic, complexitatea rezolvărilor compoziționale și varietatea decorativă, nu este nici datat nici semnat. Anca Pop-Bratu a atribuit lucrarea pictorului itinerant de biserici maramureșean Alexandru Ponehalschi, al cărui stil caracteristic se poate distinge din alte ansambluri murale semnate în Călinești Căeni (1754), Sârbi Susani (1760), Budești Susani (1760). Ea a forțat însă datarea picturii din Ieud Deal în anul 1782, sprijinindu-se pe o icoană datată ce poate fi atribuită lui Alexandru Ponehalschi. Prin această datare, Anca Pop-Bratu a încadrat pictura murală din Ieud Deal în perioada de final a creației artistului. Istoricul de artă Marius Porumb a notat, mai reținut, că „în 1782 pictorul zugrăvește mai multe icoane în biserica din deal din Ieud” fără să cuprindă și ansamblul mural.

Ansamblul pictural de excepție din Ieud Deal este rezultatul unei comenzi concrete din partea patronului bisericii. Patronul a fost binecunoscuta familie nobilă Balea, din care se distingea în epocă vicecomitele Maramureșului Mihai Balea. Este posibil ca lui să i se datoreze amploarea ansamblului de pictură și nu meșterului zugrav care a investit totuși, talent și pricepere în realizarea lui.

Textele în română cu caractere chirilice încadrate în pictura navei, aflate sub ferestrele de jos, îndeosebi cea a crâsnicului spre nord și a diacului spre sud, conțin îndemnuri teologice către credincioși. Pe fondul temelor pictate împrejur, în navă, textele de sub ferestre apar drept manifeste ale păstrării tradiției ortodoxe în Maramureș.

Biserica situată în imediata apropiere a cimitirului de pe deal poate fi vizitată în prezent, fiind un punct de atracție pentru turiștii care doresc să descopere comorile mai puțin știute ale Maramureșului.

Bisericile de lemn din județul Maramureș introduse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999 sunt:

 

  • Biserica de lemn din Budești Josani, Budești
  • Biserica de lemn din Desești, Desești
  • Biserica de lemn din Bârsana, Bârsana
  • Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei
  • Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud
  • Biserica de lemn din Șurdești, Șurdești
  • Biserica de lemn din Plopiș, Plopiș
  • Biserica de lemn din Rogoz, Rogoz

 


Publicitate

Postaţi un comentariu