Clujul nu se lasă spălat!

Poate v-aţi întrebat de ce în Germania sau prin alte ţări, străzile şi trotuarele sunt curate, lipsite de praf sau grăsimi îmbibate. Pentru că acolo se spală, se spală noaptea cu maşini speciale, cu detergenţi ecologici. Au apărut şi la noi trotuarele de granit, finisate, au apărut şi firme care au utilajele necesare pentru curăţat, dar autorităţile nu au apelat niciodată la ele. Ba mai mult, au refuzat propunerile lor. Deşi trotuarele sunt murdare, praful sufocă oraşul iar băncile sunt lipicioase, spălatul spaţiului public pare un moft de care nu se ocupă nimeni.

Clădirile cenuşii, cu faţadele îmbibate de praf şi mucegai, trotuarele pe care mizeria s-a cronicizat se pot spăla, spun profesioniştii cu uşurinţă. 

„Sunt maşini speciale de aspirat, frecat şi spălat care nu necesită mari cheltuieli,explică Valeria Neţin, managerul unei firme de curăţenie profesională, există şi detergenţi ecologici. Cum vedeţi că se spală în filme sau prin mallurile noastre aşa se pot spăla şi străzile sau trotuarele de aici. Nu e ceva complicat. Însă eu am încredere că tânăra generaţie care merge în străinătate şi vede nivelul de civilizaţie de acolo vine cu alt comportament şi alte aşteptări. Sunt convinsă că ei vor împinge lucrurile înainte.”

Oraşul care se fereşte de apă

„Curăţenia mai ţine şi de noi, de fiecare, continuă Valeria Neţin. În Occident se spală regulat străzile şi trotuarele, dar şi firmele sau localnicii au partea lor de contribuţie şi ei îşi fac ordine şi curăţenie în faţa firmelor sau caselor. Educaţia şi civilizaţia le-aş pune pe primul loc, sunt baza de la care pornim. Dar autorităţile, cei care guvernează oraşul trebuie să dea primul exemplu. Noi am propus acum câţiva ani, era domnul Apostu primar, un proiect de spălare a clădirilor. Dar nu a fost aprobat, ne-a fost respins chiar deteriorat, rupt. Propuneam acolo să facem o demonstraţie ca să vadă publicul cum arată o clădire sau un zid după un spălat profesional. Am vrut să-i cooptăm pe studenţii de la Arte, de la fotografie, să identifice locurile şi zidurile murdare din oraş pe care să le înfrumuseţăm. Noi am fi suportat costul unei cisterne de apă şi astfel puteam face gratuit demostraţia, numai să fim lăsaţi. Dar ne-a fost respinsă propunerea, fără argumente.”

Citiți și: Noua imagine a Clujului. Dan Clinci, arhitect: „ În general, cred că e bine ce s-a făcut în 2015”

Nici statuile nu fac duş

O altă firmă de curăţenie stradală condusă de un tânăr clujean întors din America dorea să spele statuile, dar autorităţile locale n-au reuşit să se pună de acord pentru astfel de operaţiuni. Florin Răcean mărturisea pentru Transilvania Reporter că ar fi curăţat gratuit un monument dacă ar fi fost lăsat, numai pentru a demonstra cât de frumos arată după spălare. Utilajul de spălare cu presiune a fost achiziţionat din America, a costat 20 de mii de dolari. Conducerea firmei a făcut câteva oferte către municipalitate, dar nu a existat până acum o deschidere spre noua tehnologie care ar putea curăţa oraşul. Nici supermarketurile, nici pieţele publice, nici spitalele nu s-au arătat interesate de spălarea sub presiune, deşi din cinci în cinci ani, cel puţin, ar trebui să fie curăţate profesionist.

Procedeul de spălare cu presiune se realizează cu ajutorul unei maşini de dimensiuni modeste, prevăzută cu un rezervor şi un motor de încălzire a apei. Încălzeşte apa până la 120 de grade, de aceea spălarea pare cu abur fierbinte. Presiunea poate merge până la 400 de bari şi totodată se realizează dezinfectarea suprafeţelor. Poate spăla bucătării, terase ale unor hoteluri, gări, cantine, orice spaţiu public, inclusiv caldarâmul din Piaţa Unirii îmbibat cu grăsime sau trotuarele pline de pete. Preţurile nu sunt mari, o zi de lucru cu maşina de spălat cu presiune costă 1200 de lei. O statuie poate fi curăţată în două zile. Într-o noapte, se pot spăla 1000 de mp de trotuar.

„Merge foarte greu. Deşi peste tot în lume se practică spălarea statuilor, a faţadelor de clădiri, a pavajelor, la noi autorităţile încă nu s-au arătat interesate. Deşi noi am putea face demonstraţii, putem să spălăm o porţiune dintr-un monument public, să se vadă apoi diferenţa. Precizez că utilajele noastre funcţionează cu presiune reglabilă, calibrăm presiunea în funcţie de materialul din care este confecţionată suprafaţa ce trebuie curăţată” explica Florin Răcean pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu