Clujul, în pas alergător

Foto: Dan Bodea

Anul 2017 a fost unul bogat în evenimente sportive dedicate alergătorilor profesioniști sau amatori, iar cele mai multe dintre acestea au venit la pachet cu o cauză caritabilă, o bună parte din banii adunați din taxa de înscriere fiind donată.

Anul „Runners” a început în forță cu o cursă ceva mai dificilă, Făget Winter Tour (cursă aflată la cea de-a doua ediție) și a continuat cu o ediție specială a Crosului Divelor (a patra ediție), eveniment caritabil organizat cu ocazia zilei de 8 martie, care angrenează an de an sute de doamne și domnișoare, dar și sute de tutu-uri și fundițe colorate drept echipament. Divele au adunat bani pentru Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”.

Maratonul Internațional Cluj, cel mai mare eveniment de profil din Transilvania organizat de Runners Club a ajuns la cea de-a șaptea ediție și a adunat la linia de start peste 6.000 de alergători din 32 de țări. Noutatea evenimentului organizat în luna aprilie an a fost faptul că traseul celor mai dificile probe: maraton, semimaraton și maraton ștafetă a avut 21 de kilometri, pentru prima dată în istoria evenimentului. Cu toate că noul traseu a fost mult mai greu, lucru admis chiar și de kenyenii care s-au clasat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului, acesta le-a oferit participanților ocazia de a vedea orașul într-o nouă perspectivă și de a-l pune și mai mult în valoare. Evenimentul a avut de asemenea o latură caritabilă.

Foto: Dan Bodea

Un alt eveniment aparte, organizat de Runners Club, în colaborare cu Beard Brothers a fost Crosul Treptelor, aflat la cea de-a doua ediție, un cros dificil, dar cu o miză uriașă. În urma competiției, s-au strâns 1.395 de euro pentru campania „Keep The Blood Flowing, campanie ce presupune reutilarea Centrului de Transfuzii Sanguine din Cluj-Napoca.

Crosul de Noapte a devenit de asemenea o tradiţie, o tradiţie ce are loc de două ori pe an: primăvara şi toamna, de la ora 22:00, în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Aflat la cea de-a 12-a ediţie, crosul reuşeşte să adune sute de participanţi la linia de start.

O altă competiţie iubită de alergători este Crosul Hoia, competiţie care se desfăşoară an de an începând cu 2013 şi care pune „pădurea bântuită” pe harta competiţiilor. Nu, nu a dispăraut până acum niciun alergător. Nu putem uita nici „clasicul” Făget Tour, cursă care are loc în octombrie, în pădurea „vecină”, crosul „deschizător” de drumuri pentru cursa de iarnă Făger Winter Tour.

Chiar dacă cele mai multe competiţii dedicate alergătorilor sunt organizate de Runners Club, de câţiva ani au început să îşi facă prezenţa la Cluj şi alţi organizatori. De exemplu, Crosul lui Moş Crăciun, un eveniment caritabil tot mai îndrăgit, este organizat de Asociaţia Inceptis Movens. Anul acesta, peste 200 de clujeni au alergat în scop caritabil, înaintea sărbătorilor de iarnă, deghizaţi în moşi sau alte personaje magice.

Clujul a pierdut cursa cu obstacole, „Fugi cu Donath”, dar a câştigat o altă experinţă similară „Ultimate Mudness”, o cursă ce conţine cu siguranţă multe obstacole, noroi, dar şi distracţie din plin. Evenimentul este organizat de Run Silvania, organizaţie care ne-a obişnuit cu o serie de competiţii altfel, pentru cei curajoşi şi bine pregătiţi: Făget Winter Race, Runsilvania Wild Race, Runsilvania Night Race, competiţii care vor avea loc şi în 2018.

Postaţi un comentariu