Ce regiuni sunt la mâna comisarului român. Gestionează 350 de miliarde de euro

Corina Crețu
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Europarlamentarul român Corina Creţu a fost confirmată pentru funcţia de comisar european pentru Politici Regionale. Anunțul a fost făcut miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Corina Crețu a fost propusă de PSD Cluj la alegerile europarlamentare.

Politicile Regionale sunt considerate un portofoliu important, în condițiile în care,  pentru perioada 2014-2020, fondurile alocate politicii regionale şi de coeziune  sunt de aproape 352 miliarde de euro.

Potrivit site-ului oficial al Comisiei,  politica regională se adresează întregii UE, dar cea mai mare parte a fondurilor este direcţionată către regiunile în care PIB-ul pe cap de locuitor se situează sub 75% din media la nivelul UE. Este vorba practic de toate țările care au aderat după 2004, excepție făcând Slovenia, regiunea Mazovia din Polonia, Ungaria Centrală,  Praga și București-Ilfov, care se situează la peste 75% din media UE. În plus față de țările din „Noua Europă”, vor mai beneficia de fonduri regionale masive regiuni din Italia, Grecia, Portugalia, Spania și Marea britanie. Detalii despre regiuni, în harta de mai jos.

Finanţarea în domeniul politicilor regionale va contribui la:

– stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii,

– sprijinirea cercetării şi a inovării,

– efectuarea de investiţii într-un mediu înconjurător mai curat,

– îmbunătăţirea accesului la tehnologiile digitale,

– dezvoltarea produselor şi metodelor de producţie noi,

– susţinerea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice,

– stimularea educaţiei şi a competenţelor

– îmbunătăţirea legăturilor de transport spre regiunile îndepărtate.

Postaţi un comentariu