Casa călăului şi călăii Clujului

Casa Calaului /Foto: Dan Bodea

Un loc despre care circulă legende legate de cruzimi este Casa călăului, însă documentele istorice n-au confirmat până acum legendele.

„Nu există argumente care să susțină legenda potrivit căreia casa distrusă de pe strada Avram Iancu ar fi aparținut unui călău al Clujului. Casa a fost o construcție târzie, ridicată în secolul al XIX-lea în fostul șanț al incintei fortificate a orașului, loc în care, în perioada anterioară, realizarea de construcții civile era imposibilă. Nu putem avea nici măcar certitudinea că, în perioada construirii sale, mai existau călăi în Cluj. Ar fi, însă, posibil ca locuința unuia dintre călăii orașului să fi fost situată, la un moment dat, în apropierea cimitirului, iar memoria colectivă a comunității să fi atribuit mai târziu această funcție unei alte construcții”, arată istoricul Tudor Sălăgean.

Potrivit acestuia, deşi se cunosc puţine lucruri despre călăii Clujului, se ştie că aceştia erau foarte temuţi: „Despre călăii Clujului nu se cunosc foarte multe lucruri. Se știe că meseria de călău era una temută, iar practicații ei aveau un cod al onoarei care îi împiedica să se ocupe de diferite tipuri de schingiuiri sau de alte activități aflate sub demnitatea lor. Călăii se ocupau, în schimb, de decapitări, spânzurări, trageri în țeapă, arderi pe rug, trageri pe roată sau alte forme de execuție sau amputare pe care le considerau compatibile cu statutul lor. Relatările documentare referitoare la execuțiile care au avut loc la Cluj vorbesc în general despre victime și despre cei care deciseseră executarea lor, dar nu ne oferă prea multe date despre executanții acestor sentințe, care erau călăii”.

Ce a mai ramas din Casa Calului / Foto: Dan Bodea

Ce a mai ramas din Casa Calului / Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu