Blestemul de a fi medic de familie

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis ca începând cu data de 12 noiembrie anul curent, odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate, toate datele medicale, începând de la consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații, antecedente și istoricul evenimentelor medicale, să fie colectate de medicii de familie. Prin această nouă măsură medicii de familie sunt practic obligați să renunțe la actul medical și să devină funcționari ai CNAS, fiind obligaţi să introducă în sistem toate datele amintite, pentru toţi pacienţii, fie asiguraţi, fie neasiguraţi. Măsura vine într-un moment mai mult decât nepotrivit, în condițiile în care oricum activitatea medicilor de familie a fost mult îngreunată în ultimul an din cauza numeroasele episoade în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat, fapt ce dus, inevitabil, la revolta pacienților.

Urmează blocaje și mai mari

Dosarul electronic este ultimul pas al informatizării sistemului sanitar, după reţeta electronică şi cardul de sănătate. A început să fie folosit încă de acum doi ani, dar din această lună este obligatoriu. O inițiativă lăudabilă altfel, dar care va duce inevitabil la blocaje și mai mari în activitatea medicilor de familie care se declară depășiți de această nouă ”corvoadă” impusă de CNAS. ”Nu spune nimeni că este imposibil să facem acest lucru, dar cei care ne cer așa ceva, ori nu fac parte din sistemul de sănătate, ori n-au nicio legătură cu realitatea. Oricum activitatea cabinetelor de medicină de familie este blocată, din păcate prea des, din cauza disfuncționalităților care apar atunci când trebuie să uzăm de cardul de sănătate. Măsura este bună, categoric, dar nimeni nu se gândește dacă avem resursele umane care să facă această muncă. Oricum noi introducem datele care ni se cer, dar cei care iau astfel de decizii ar trebui să se gândească și la faptul că într-un cabinet de medicină de familie munca este făcută de cele mai multe ori de un medic şi o asistentă. Noi facem tot. Fizic nu avem cum să ne mai ocupăm și de acest dosar şi de introducerea retroactivă a datelor. Asta înseamnă ca noi să ne facem și treaba de zi cu zi, iar după ce terminăm programările, după ce ne terminăm munca de teren, să ne apucăm să introducem în sistem toate aceste date. Ar trebui să angajăm oameni în plus, ori nu știu câți medici de familie își permit acest lucru. Nu spun că nu este nevoie de aceste date, dar pare o decizie luată așa, cu hei rup-ul. Hai să mai dăm niște sarcini medicilor de familie. Ca și cum oricum activitatea nu ne-ar fi aglomerată, ca și cum pacienții nu ar sta uneori cu orele în sala de așteptare”, a declarat sub protecția anonimatului un medic de familie clujean.

Și pacienții își strigă nemulțumirile

Între două consultații medicii de familie au început să introducă datele cerute de CNAS în dosarul electronic de sănătate, iar acest lucru nu a trecut neobservat de pacienți. Aceștia reclamă faptul că acum durata medie a timpului petrecut în cabinetul medicului de familie a crescut simțitor. ”Când ajungi la medic nu te mai grăbești, te bucuri că ai ajuns și că ai fost primit. Programările țin cont de urgențe, așa că dacă ai nevoie doar de un consult, sau o trimitere, și nu e vorba de o urgență, ești programat oricum în funcție de celelalte priorități. Eu am avut nevoie de o trimitere la spitalul CFR, unde am fost operată în vară și acum trebuia doar să mă prezint la controlul pe care mi l-a cerut medicul chirurg. Am așteptat o săptămână să ajung la doamna doctor, pentru că e perioadă de vaccinări și copiii aveau prioritate. Apoi mai apar și alte urgențe, apoi am înțeles că acum trebuie să facă și nu știu ce dosare noi, electronice și că au tot mai puțin timp. Eu încep să cred că noi, ca pacienți, nu mai contăm pentru unii. Doamna doctor încearcă să fie drăguță, când ajungem la dânsa ne primește frumos, dar când nu merge cardul de sănătate am văzut-o cum se necăjea. Și noi așteptăm să se pornească sistemul, și dacă nu mai pornește trebuie să revenim în altă zi și nimănui nu-i pasă că noi nu putem să ne luăm liber de la serviciu, în fiecare zi, pentru că nu merge cardul”, povestește revoltată Dana David, o clujeancă asigurată medical.

O altă problemă ridicată de medicii de familie vizează confidențialitatea datelor introduse în dosarul electronic de sănătate. ”Sunt cazuri în care noi chiar nu putem să transmitem date fără acordul pacientului. Dacă aplicăm ceea ce ni se cere în acest moment și dacă pacientul ar fi acord să apară toate datele în dosarul lui electronic, practic aproape oricine poate avea acces la toate analizele şi consultaţiile primite în cabinetul de familie, în spital, în laborator sau la radiologie. Nu este normal și în niciun caz etic să se întâmple acest lucru”, a adăugat medicul de familie.

Nu doar medicii de familie sunt încărcaţi cu sarcini suplimentare, ci şi managerii de spital care au fost anunțaţi că dosarul electronic a devenit obligatoriu din data de 12 noiembrie. ”Nu știu cum vom aplica noile cerințe ale CNAS pentru că, deocamdată, nu s-a făcut niciun fel de instructaj cu personalul din spital care gestionează partea de sistem informatic. Până nu demult nu aveam introdus în sistem codul pentru o peritonită, de exemplu, iar pacientul operat a fost externat cu o simplă apendicită”, a dezvăluit pentru Transilvania Reporter, un fost manager al Spitalului Universitar CFR din Cluj-Napoca. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu