Bianca Albu, profesoară de engleză: „Învăț de la elevii mei să fiu din nou copil”

Foto: Dan Bodea

A intrat în învățământ în urmă cu 15 ani, dar a ales meseria de dascăl pe când avea 8-9 ani. Își petrecea vacanțele transformând toate încăperile casei părintești în săli de clasă și cel mai mult iubea zilele când avea ocazia să „predea” surorilor ei ore de istorie, matematică și limba engleză. Toate trei erau determinate să devină profesoare, însă doar Bianca a optat în final pentru această carieră.

Bianca Albu este în prezent profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din cartierul clujean Mănăștur. A fi profesor este frumos, este greu, este interesant și este în fiecare zi o provocare, spune Bianca. Un profesor își pune la dispoziția elevilor atât cunoștințele sale, cât și sufletul. El învață pe tot parcursul vieții, râde și plânge cu fiecare elev în parte, nu îmbătrânește niciodată și nu are timp să obosească. Trebuie să știe să asculte, să știe să primească și să dăruiască deopotrivă. Meseria de dascăl îți cere multă adaptabilitate. Profesorul trebuie să fie eficient și adaptat. Măiestria unui dascăl eficient stă în puterea lui de a construi relații și parteneriate reale cu elevii și familiile lor.

Foto: Dan Bodea

Un portret al dascălului ideal am putea spune și foarte aproape de ceea ce Bianca Albu încearcă să fie pentru elevii săi.  

„Am început aventura ca profesor la o grădiniță privată din Zorilor, unde am stat șapte ani de zile și am predat limba engleză. Atunci am făcut demersurile pentru învățământul primar și preșcolar. Acea perioadă a fost frumoasă, dar m-a făcut să realizez ce greu este să lucrezi cu copii de trei anișori atunci când partea emoțională este atât intensă. După șapte ani am trecut în învățământul de stat, la grădinița Voinicel de pe Pavlov, apoi m-am mutat la Mica Sirenă. Am avut un dascăl foarte drag mie, doamna Maria Moțu care în perioada facultății și a studenției a fost un model și mi-a stat foarte aproape. Dânsa m-a încurajat să accept provocarea de a intra în învățământul primar”, povestește Bianca Albu.

Foarte multe roade ale muncii educatoarelor se culeg în școală și Bianca Albu a văzut din proprie experiență acest lucru. O zi fericită și împlinită pentru ea este o zi alături de elevii săi și niciodată nu a luat partea financiară ca fiind determinantă pentru meseria de dascăl.

Elevii de ciclu primar îi aduc bucurie și optimism, iar cei care sunt mai mari și cărora le predă engleza de performanță în particular îi aduc mari satisfacții atunci când obțin rezultatele pe care și le propun.

„Totul se raportează la modelele pe care le primești în viață. Dacă de când ești mic ți-e drag de doamna învățătoare, sau de anumiți profesori, ai foarte mari șanse să le urmezi cariera. Țin minte că în clasa a doua am fost lăudată de doamna profesoară de engleză pentru o pronunție sau un cântecel pe care l-am învățat foarte bine și asta a făcut să mă pregătesc și mai mult. Desigur, nu este nimic rău să îți dorești să fii model pentru elevii tăi. Și în cazul elevilor pe care îi am eu, sunt multe fete care doresc să devină dascăli. Băieții însă nu”, precizează Bianca Albu.

În relația elev-profesor trebuie să existe întotdeauna o limită, spune profesoara Bianca Albu.  În ceea ce o privește, încearcă să le fie elevilor prietenă, dar și dascăl. „În primul rând doresc să îi ascult și să îi înțeleg. În principiu, fiindu-le apropiată, le este cumva rușine să facă prostii. Și cred că orice situație conflictuală poate fi rezolvată prin discuții, fie în particular fie în prezența familiei. Pentru ei o pedeapsă este faptul că m-aș supăra pe ei și atunci încearcă să nu mă supere”, declară Bianca Albu.

Foto: Dan Bodea

Având propriile modele în viață care au ajutat-o să-și aleagă drumul, Bianca face tot ce poate astăzi să le ofere elevilor săi modele de urmat în viață care le pot influența destinele. Ca urmare, a derulat și va derula în continuare proiecte educaționale pe care le consideră folositoare lor, susținută bineînțeles de conducerea școlii și de colectivul de profesori. O astfel de activitate, cu impact asupra celor peste 1000 de elevi ai școlii, a fost „Mândru sunt că sunt român”, în 2015, dedicată Zilei Naționale a României și coordonată împreună cu locotenent-colonel Călin Bărbuș și militarii regimentului 317 I.S.R. Vlădeasa din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Aceștia le-au prezentat elevilor viața într-o unitate militară și provocările cu care se confruntă în misiune.

O altă activitate de succes a avut loc anul trecut și i-a implicat pe baschetbaliștii echipei clujene U-BT. Intitulată „O zi alături de campionii României”, activitatea a făcut parte din săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun” și s-a clasat pe primul loc în topul celor mai de succes activități pe județul Cluj. Atunci, în afară de faptul că elevii au aruncat la coș alături de vedete ale baschetului clujean, au avut ocazia să participe și la o „conferință de presă” unde le-au adresat sportivilor întrebări.

„Școala altfel este o săptămână mult așteptată de elevi. Sunt dezamăgită de copiii unor prieteni pe care îi aud spunând că nu au făcut nimic deosebit. Eu cred că pentru un elev, o dezvoltare optimă și completă, ar atinge cinci domenii. Domeniul cognitiv, de dezvoltare a limbajului, de dezvoltare armonioasă și sănătoasă, de formare a unor aptitudini de învățare și domeniul dezvoltării emoționale. Eu cred în egalitatea acestora și sper ca mulți dascăli să vadă că dezvoltarea emoțională trebuie să fie egală cu celelalte domenii de dezvoltare. De exemplu, concursul Primăvara talentelor l-am gândit special pentru asta. Elevii merg la concursuri naționale și internaționale să își dovedească excelența, dar în compensație trebuie să venim cu alternativa de a le pune în valoare și partea artistică, mai ales celor care au dominantă această parte. Copiii nu trebuie comparați între ei. Un copil trebuie comparat cu el însuși și cu progresul lui”, consideră profesoara Bianca Albu.

Foto: Dan Bodea

Cel mai recent proiect pe care profesoara de engleză Bianca Albu l-a derulat în luna mai a acestui an la școala unde predă, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, s-a numit Pagini de istorie. Acest proiect a reunit 900 de elevi din zece județe din România, dar și elevi din țări precum SUA, Norvegia, Republica Moldova sau Iordania, oferindu-le acestora ocazia să se întreacă în scenete și proiecte istorice. De asemenea, tot de curând, o întâmplare nefericită în care un elev a leșinat a dus la organizarea unei activități de învățare a tehnicilor de prim ajutor predate de doamna doctor Adela Golea, medic-șef UPU SMURD, care i-a învățat pe copii cum să reacționeze în astfel de cazuri.

„Generația actuală de copii este definită de curiozitate. Sunt dornici să asimileze informație. Dar și eu învăț atât de multe de la ei. În primul rând învăț să fiu din nou copil și să fiu plină de veselie”, Bianca Albu, profesoară de engleză

Distribuie:

Postaţi un comentariu