Abordare artistică inedită/Picturile triunghiulare ale Aureliei Chişu

Foto: Dan Bodea

„Lucrările mele vreau să fie pentru liniştea celor care le cumpără” acesta este crezul pe care artista Aurelia Chişu îl urmează atunci când vorbeşte despre arta sa. Pictor, doctor în arte vizuale şi decorative şi nu în ultimul rând psiholog de profesie, doamna Chişu îşi dedică astăzi majoritatea timpului său pasiunii de o viaţă: pictura. Universul său plastic este concretizat în mai multe cicluri de creaţie precum Geneza, Nelinişti, Obârşii Transilvane, Flori din grădina bunicii, Călătorii sau Anotimpuri, dar în ultima perioadă explorează şi alte dimensiuni ale artei.

În atelierul de pe strada Iuliu Maniu nr. 8, în care funcţionează şi Galeriile Unic-Art, artista îşi păstrează majoritatea lucrărilor şi tot acolo gândeşte şi creează noi maniere şi tehnici de pictură. O asemenea abordare nouă o reprezintă şi o serie de picturi citadine lucrate de Aurelia Chişu pe suport triunghiular. Tehnica este inedită şi profitabilă, cu atât mai mult cu cât îl scuteşte pe artist de cheltuieli de înrămare. „Am ales o temă clasică tocmai pentru că e foarte intrigrantă pe felul acesta de abordare. Spre deosebire de celelalte abordări unde este un punct central, în cazul acesta este o vedere de la margine spre interior. Dacă te uiţi în stânga vezi o imagine, spre exemplu o stradă, în dreapta e altă stradă sau o intersecţie. Am pornit de la ideea de a economisi banii mulţi pe care îi dau pe rame al căror cost ajunge la cel puţin 5000-6000 de lei în cazul unor expoziţii cu mai multe lucrări. Am văzut la un moment dat aceste triunghiuri pe care nu le cumpăra nimeni în atelierele de materiale şi deja am vizualizat cam ce aş putea să îmi realizez lucrările. După cum se vede, acestea nu necesită încadrare pentru că sunt suprapuse. Am pornit de la artă la psihologia artei”, a explicat Aurelia Chişu pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_0424

Artistei i s-a părut cel mai uşor de realizat tema citadină, cu momente surprinse în Bucureşti şi în Cluj, pentru a fi cât mai perceptibile pentru privitori.  Podul Izvor cu Teatrul Bulandra, Piaţa Universităţii din Bucureşti sau Piaţa Unirii din Cluj sunt doar câteva locuri pe care artista le-a suprins prin noua sa tehnică de pictură. „Am obţinut o temă clasică într-o manieră modernă. Foarte multă lume nu mai este interesată de lucrările non-figurative. Lumea vrea ceva concret, când ajunge acasă să nu îi mai dea aşa multă temă de gândire un tablou. Lumea are nevoie de lumină, de soare, de frumos că şi aşa totul este urât şi cenuşiu în jurul nostru”, este de părere Aurelia Chişu convinsă de faptul că viitoarele sale lucrări se vor baza în majoritate pe noua abordare.

„Sunt oameni care trebuie să materializeze ce simt şi în lumea asta e bine să ai o preocupare constantă. Am făcut şi doctorat în artă într-o perioadă foarte grea din viaţa mea. A fost o terapie pentru mine acea perioadă. Când dintr-o dată totul e gol în jurul tău trebuie să găseşte evadarea în ceva”, Aurelia Chişu, artist plastic

Preţurile pentru picturile în acuarelă şi în ulei ale artistei Aurelia Chişu variază între 180-200 de şi 1300-2500 de lei/Foto: Dan Bodea

Preţurile pentru picturile în acuarelă şi în ulei ale artistei Aurelia Chişu variază între 180-200 de şi 1300-2500 de lei/Foto: Dan Bodea

Despre prima sa profesie, aceea de psiholog, Aurelia Chişu spune că i-a oferit şansa de a cunoaşte Bucureştiul, oraş pe care astăzi îl zugrăveşte în picturile sale. „Prima mea profesie a fost de psiholog şi am urmat şcoala de arte plastice  abia când doamna Ceauşescu ne-a făcut şomeri. A desfiinţat şi facultatea atunci şi mi-am promis că nu voi mai fi şomeră. Mi-am dezvoltat a doua profesie care să îmi dea stabilitate. Am avut şansa ca după trei luni de şomaj să fiu primul psiholog din ţară care şi-a primit postul înapoi în 1987. A fost o perioadă în care făceam parte din Colegiul Psihologilor şi atunci mergeam des la Bucureşti. Cu acele ocazii am bătut străzile şi am început să cunosc clădirile, să observ arhitectura interbelică”, spune artista.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Galerii Vs. Locuri de trândăveală

În ceea ce priveşte numărul mic al galeriilor de artă din Cluj-Napoca, Aurelia Chişu consideră că acestea nu se vor înmulţi atâta timp cât peisajul central este ocupat de localuri care nu reflectă nimic pozitiv în societate. „Ar fi public pentru galerii de artă, dar nu au loc de atâtea second-hand-uri, case de amanet şi baruri, locuri care încurajează nemunca şi trândăveala. Imaginea oraşului este compromisă şi este scos în evidenţă nivelul de sărăcie al populaţiei”, declară Aurelia Chişu. Pe de altă parte, experienţa pe care o are pe piaţa artei o face pe artista clujeană să nu se mai încreadă foarte mult în galeriile de artă.  „Dacă nu produci tu, ca galerie, nu are cum să îţi meargă afacerea. Nu se poate să tot pui comisioane la ce îţi aduce cineva. Eu recomand contactul direct cu clienţii. Am avut şi eu colaborări cu diverse galerii de artă şi am schimbat nu ştiu câţi contabili care să îmi ţină evidenţa”, a precizat Aurelia Chişu. Chiar dacă astăzi preferă să nu depindă de o anume galerie care să îi pună în valoare lucrările, artista este conştientă de avantajul de a face parte dintr-un circuit internaţional care să îi permită artistului conexiuni cu străinătatea.

IMG_0421

Pe doamna Chişu nu a interesat-o niciodată părerea oamenilor sau a criticilor care i-au criticat arta. A lucrat întotdeauna în funcţie de cum i-a permis timpul, câteodată având începute patru-cinci lucrări deodată, pe teme şi palete diferite. În prezent lucrează şi la alcătuirea unui album care să reunească expoziţiile la care a participat, pe cicluri de creaţie, iar la mijlocul lunii februarie a anului viitor va avea o expoziţie la Bucureşti la Palatul Cercului Militar. Ce îşi doreşte în viitor doamna Aurelia Chişu, după recondiţionarea clădirii, este să transforme atelierul de pe strada Iuliu Maniu într-un spaţiu dedicat evenimentelor şi vernisajelor.

„Psihologia te învaţă să fii un fin observator, calităţi cu care de altfel trebuie să te naşti. Eu am învăţat foarte mult şi singură. Lucrările mele vreau să fie pentru liniştea celui care le cumpără. Nu am vrut să neîndreptăţesc nicio culoare, toate sunt prietenele mele şi atunci am perioade când abordez tonuri calde, reci, fac lucrări în seriale şi experimentez”, Aurelia Chişu, artist plastic

  [stextbox id=”custom”]

Biografie

Aurelia Chişu Cosma s-a născut în Ciceu-Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind unica fiică a cunoscutului sculptor pietrar Augustin Cosma. După terminarea studiilor liceale, în oraşul Dej se înscrie la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pe care o absolvă în anul 1972 cu o temă de licenţă cu aplicabilitate în domeniul art-terapiei.

În anul 1978 ca o consecinţă a meditaţiei transcedentale, posturile de psiholog sunt desfiinţate din ordinul dictatorului. În acest context, se hotărăşte să-şi valorifice mai bine aptitudinile speciale pentru arte, înscriindu-se la şcoala de arte plastice pe care o absolvă cu nota maximă.În paralel cu profesia de psiholog a dezvoltat o bogată activitate artistică, s-a integrat perfect în grupurile de dialoguri artistice ale U.A.P., Casa Corpului Didactic, Asociaţia Medicilor Plasticieni, fiind un promotor activ al dezvoltării aptitudinilor artistice speciale. Considerându-se solidară cu acei care au nevoie să se definească şi printr-o creaţie proprie, în anul 1995 înfiinţează Galeriile Unic-Art de pe strada Regele Ferdinand nr. 30 care au funcţionat în această locaţie până în anul 2006, după care s-au mutat pe strada Iuliu Maniu nr. 8. În acelaşi timp, orgnizează Asociaţia Culturală a Artiştilor Plastici Unic-Art Progres.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Popescu Sonia says:

    Felicitari doamnei CHISU AURELIA!

    Intotdeauna doamna ne-a incantat privirea cu lucrari de pictura inedite si pline de armonie, caldura si romantism! De cate ori am ocazia sa intru in atelierul sau de pictura deschis publicului sau Galeria de arta Unic-Art de pe str. Iuliu Maniu nr.8, ma incarc cu o energie pozitiva si ma decuplez de la viata cotidiana, parca patrund intr-un univers cu totul deosebit.
    Va doresc multa putere de creatie si idei inovative!
    Cu multa admiratie,
    Popescu S.

Postaţi un comentariu