Povestea Mărțișorului. 60 de ani, mii de mărțișoare

Sunt 60 de ani de când Ansamblul Mărțișorul a luat naștere la Cluj-Napoca, „nu dintr-o decizie oficială sau în urma unui plan de acţiuni, ci firesc, ca orice faptă bună”, după cum spune Laurențiu Hodorog, fondatorul acestuia și primul director al Casei de Cultură a Studenților.

Un ansamblu cu suflet

60 de ani plini de poveste, de cântec, de tropoteli, de costume, de chiote de bucurie, de surâsul sincer al studenților care treceau pentru prima oară granița, de serile lungi petrecute în sala de repetiții, de întâlnirile de după repetiții, de cantonamente vesele, de prietenie și nu în ultimul rând, de cele mai frumoase povești de dragoste, care s-au scris și se scriu și în prezent. Pentru mulți, Ansamblul Folcloric Mărțișorul nu a fost doar locul în care s-au îndrăgostit, locul în care și-au cunoscut cei mai buni prieteni sau chiar și nașii de cununie, ci și a doua casă. O casă magică unde uiți de toate problemele și neajunsurile, unde atmosfera te cuprinde în brațe și te duce departe, departe, spre meleaguri necunoscute, pe scene din lumea întreagă. La ceas aniversar, Ansamblul Folcloric Mățișorul își spune povestea.

Spectacolul generațiilor 

Transilvania Reporter vă propune o călătorie în timp, în pași de dans de această dată. Ne vom opri și în prezent, în sala de repetiții, unde generațiile de altă dată își dau mâna cu cele de acum, în conturarea unui spectacol inedit, ce poate fi urmărit pe scena Sălii de Spectacole „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților, sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 17:00.

Spectacolul generațiilor va fi susținut de artiști consacrați de muzică populară, culminând cu un spectacol extraordinar al Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

Vor urca pe scenă Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Gheorghe Turda, Vlăduța Lupău, artiști din diferite generații care și-au început cariera sau au susținut concerte în cadrul formației de folclor. Prezentatorul acestei seri speciale va fi îndrăgitul interpret de muzică populară Marius Ciprian Pop. Intrarea la spectacol este liberă.

Puțină istorie

Ansamblul Mărțișorul a fost înființat în 1957 la Casa de Cultură a Studenților. În componență sa au intrat studenți de la cele șase universități ale orașului: Universitatea „Babeș-Bolyai”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterninară, Universitatea de Arte și Design Cluj. Principala misiune a ansamblului a fost cunoașterea și valorificarea folclorului. Personalitatea artistică care a dat și dă strălucire ansamblului este maestrul Dumitru Fărcaș, cel mai apreciat interpret al muzicii folclorice românești, care este în prezent director artistic.

Acum, pregătirea artistică este asigurată de coregraful Ioan Cocian și dirijorul Dorel Rohian, iar directorul Casei de Cultură a Studenților este Flavius Milășan.

Ansamblul Folcloric Mărțișorul a susținut în cei 60 de ani de activitate mii de spectacole cu un colorit bogat și o vastă tematică aducând în scenă nu numai cântece și jocuri din toate zonele folclorice ale țării, dar și momente esențiale din ciclul vieții. Mărțișorul înseamnă generații și generații de studenți, de tineri care la cea mai frumoasă vârstă au știut și stiu să dăruiască artei populare toată dragostea și elanul lor tineresc.

Datorită talentului artistic, Mărțișorul a participat încă de la început la toate edițiile festivalurilor studentești de folclor. Grupul de artiști a dus faima artei și creației studentești pe toate meridianele lumii. Dintre țările pe care Mărțișorul le-a cutreierat amintim: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania,Grecia, Italia, Luxemburg, Malaezia, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Portugalia, Spania, Suedia,Turcia, Ungaria, Mexic, Statele Unite, China, Coreea de Sud, Honduras, Indonezia.

Ansamblul a fost laureat la toate editțile Festivalului Studențesc de Folclor, dar și la nivel internațional obținând: Strugurele de aur (Brindisi – Italia), Discul de aur, Strugurele de aur, Colierul de bronz (Dijon-Franța), Premiul I la Festivalul Internațional Agrigento (Italia).

Mărţişorul are în repertoriul său cântece, dansuri, piese muzicale, tablouri coregrafice și obiceiuri populare din toate regiunile țării.

[stextbox id=’custom’]

Personalități

De-a lungul timpului, în cadrul Ansamblului Mărţişorul au activat numeroase personalităţi ale folclorului românesc cum sunt Sava Negrean-Brudașcu, Ioan Bocşa, Gheorghe Turda, Marius Ciprian Pop şi mulţi alţi interpreţi, instumentişti sau dansatori de seamă amintiţi de Laurenţiu Hodorog în numeroasele dumnealui cărţi dedicate „Mărţişorului”, „dragostea noastră cea mare”, aşa cum acesta numeşte ansamblul.

Dumitru Fărcaș

Cel mai marcant şi reprezentativ dintre artiştii ai căror nume este legat de Ansamblul folcloric studenţesc „Mărţişorul” este maestrul Dumitru Fărcaş, cel care de aproape 55 de ani dă strălucire acestui ansamblu şi alături de care a cunoscut renumele mondial de maestru al taragotului.

„După 55 de ani de activitate personală, sunt multe amintiri, foarte multe premii. Aștept și eu cu mare bucurie aniversarea celor 60 de ani. Când am început eu, ansamblul avea cinci ani. Am intrat în taraf, iar din 1962 l-am preluat.  Sunt multe, multe amintiri”, a spus Dumitru Fărcaș.

[/stextbox]

Citiți și: 

Povestea Mărțișorului I. Gheorghe Cristea, un mărțișor din prima generație

Povestea Mărțișorului II. Vasile Bura, un oșan cu atitudine

Povestea Mărțișorului III. Ioan Cocian, un coregraf antreprenor

Povestea Mărțișorului IV. Generațiile se întâlnesc la repetiții

Distribuie:

Postaţi un comentariu