Vin bun şi din belşug în 2013

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Producţia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut, potrivit datelor anunţate luni de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

„Din datele preliminare furnizate de producătorii de vin, estimăm la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul precedent, respectiv peste 4 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-au înregistrat importante manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă, iar perioadele prelungite de insolaţie din acest an au permis acumulările de zaharuri în struguri necesare producerii vinurilor de calitate”, a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, în 2013, România va avea record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin.
„Două sunt principalele motive care conduc la această concluzie, respectiv intrarea pe rod a noilor suprafeţe cultivate cu viţă de vie ca urmare a investiţiilor realizate prin Sapard şi Programul Naţional Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 – 2013, circa 30.000 de hectare şi precipitaţiile bogate din parcursul acestui an, cu circa 15% mai mult decât anul precedent”, a precizat Gheorghe.
Strugurii pentru vin se tranzacţionează în ţară în intervalul 0, 8 – 1, 2 lei/kg.

Consumul anual de vin în România reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor. În Statele Unite, însă, se consumă doar 13 litri/cap de locuitor.

Până la 1, 2 lei/kg este preţul cu care se tranzacţionează strugurii pentru vin în ţară

Postaţi un comentariu