Statul, bun de plată! Indolenţa Rezervelor de Stat provoacă pagube uriaşe la Tenaris

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale refuză să își mute depozitul de cărbune

Un teren cumpărat în urmă cu aproximativ doi ani de compania TenarisSilcotub nu poate fi folosit pentru investiţia programată acolo deoarece o instituţie a statului refuză să îşi mute de pe acel teren un depozit de cărbune energetic. Instituţia în cauză este Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care îşi ţine acolo stocul de cărbune de mai mulţi ani.

Pierderi de 2, 7 milioane de lei

Problema a fost semnalată de senatorul Gheorghe Pop, printr-o interpelare adresată zilele trecute ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe.Potrivit documentului postat pe site-ul Senatului României, terenul respectiv, în suprafaţă de 10.322 de metri pătraţi, a fost cumpărat de Tenaris de la Uzina Electrică, societate aflată în subordinea Consiliului Local.

„Deşi proprietarul terenului, Uzina Electrică, a înştiinţat ANRSPS cu privire la vânzarea proprietăţii, aceasta din urmă nu a ridicat nici până la această dată stocul de cărbune depozitat pe terenul în cauză, cu toată că există o sentinţă definitivă şi executorie pronunţată de secţia civilă a Tribunalului Sălaj în 23 iunie 2011”, precizează senatorul în interpelare.

În aceeaşi sentinţă – se mai arată în interpelare – ANRSPS este obligată de instanţă să plătească, începând cu 1 iulie 2010, despăgubiri în cuantum de 1.619 pe zi reprezentând pierderi pentru nevalorificarea terenului, precum şi suma de 865 de lei pe zi reprezentând cheltuielile cu personalul de pază, prevenirea şi stingerea incendiilor.

Vorbim, aşadar, despre sume importante, de peste 1, 7 milioane de lei, pentru pierderile pentru nevalorificarea terenului, respectiv de aproape un milion de lei – pentru plata personalului de pază. Senatorul Gheorghe Pop spune că „investitorul este dispus să renunţe la toate aceste despăgubiri pe care instanţa le-a hotărât, în schimbul eliberării şi ecologizării terenului, astfel încât să poată demara cât mai urgent investiţia pe care şi-a propus-o”.

Statul obstrucționează privatul

Contactaţi de Transilvania Reporter, reprezentanţii companiei au confirmat existenţa acestei probleme.

“În ianuarie 2012, TenarisSilcotub a achiziţionat de la Uzina Electrică un teren situat în vecinătatea facilităţilor sale, în intenţia de a-l folosi pentru dezvoltarea activităţilor. La momentul preluării terenului ni s-au cesionat şi drepturile privind executarea sentinţei civile din iunie 2011, emisă de Tribunalul Sălaj, privind obligarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale la ridicarea cărbunelui şi ecologizarea suprafeţei.Deşi există o sentinţă civilă şi irevocabilă, compania noastră nu poate uza pe deplin drept de calitatea sa de proprietar, realizarea oricărei investiţii pe acest teren fiind obstrucţionată”, precizează Olivera Iezdimir, responsabilul cu comunicarea al companiei.

Până în acest moment, ministrul Afacerilor Interne nu a formulat un răspuns la interpelarea senatorului Pop, iar ANRSPS nu pare prea dispusă să rezolve problema. Din contră, administraţia a înaintat o acţiune în instanţă prin care invocă ilegalitatea contractului de vânzare – cumpărare a terenului, pe motiv că acesta nu ar fi aparţinut Uzinii Electrice. Conducerea Uzinii nu a putut fi contactată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu