Salina Turda deschide o mină pentru fluidizarea circulației turiştilor

Foto: Dan Bodea

Turiştii care au vizitat în această dimineaţă Salina Turda au asistat la momentul spectaculos în care s-a făcut efectiv străpungerea cu picamerul a unui perete din cadrul unei lucrări miniere de mare importanţă pentru circuitul turistic viitor.

Finalizarea lucrărilor de săpare la Galeria de legătură dintre Mina Iosif și Mina Maria Terezia a presupus etapa următoare prin care se va face legătura dintre Mina Maria Terezia şi Mina Iosif care este la 50 de metri distanţă subterană.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Lucrările de pregătire au început la sfârşitul anului 2012 şi au constat în lucrări topografice dificile. Din cauza faptului că nu există posibilitatea de a vedea vatra minei din balcoanele Minei Rudolf, a fost nevoie să se apeleze la tehnici de căţărare, chiar de alpinism. Din luna martie a anului 2013 până în a doua parte a lui august, lucrările au fost sistate, iar astăzi s-a ajuns în momentul primei etape de săpare a galeriei. Urmează reprofilarea, echiparea ei, realizarea căilor de acces a pontonului de pe podul actual la gura galeriei şi construirea unei terase.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dificultatea executării galeriei de legătură a privit mai multe aspecte. “Un prim aspect a fost faptul că trebuia să avem o direcţie şi o pantă care să ne aducă undeva deasupra nivelului lacului. Al doilea aspect este cel legat de faptul că am decis ca şi această galerie să fie făcută prin lucrări manuale, fără utilizare de exploziv în scopul conservării microclimatului Salinei. Echipa a fost formată din patru oameni, trei mineri şi coordonatorul”, a declarat Ovidiu Mera, inspector protecţia mediului, doctor în geologie. Pentru accesul din galerie în Mina Terezia se va construi o pasarelă cu o lăţime de aproximativ doi metri şi jumătate  care va face legătura între actualul pod şi gura galeriei, unde va fi o zonă de intersecţie.

Ovidiu Mera,   inspector protecţia mediului,   doctor în geologie/Foto: Dan Bodea

Ovidiu Mera, inspector protecţia mediului, doctor în geologie/Foto: Dan Bodea

Potrivit directorului general al Salinei Turda, Vasile Simion Tot, urmează ca după finalizarea profilării acestei galerii şi după ce se va face o structură din lemn care să permită accesul de pe podul din Mina Maria Terezia la acea galerie, turiştii vor avea ocazia să viziteze forma în care astăzi arată o mină neamenajată. “Mina Iosif este de acelaşi calibru ca şi Mina Terezia. De la nivelul Galeriei Franz Iosef până la baza minei sunt 92 de metri, iar până sus la gurile de aerisire sunt 120 de metri. Noi vom merge pe principiul că trebuie să ducem şi alte persoane cu disabilităţi de la nivelul Galeriei Franz Iosef în Mina Iosif, să îi transferăm în Mina Terezia. Până la balcolnul Minei Rudolf avem proiectat amplasarea unui lift panoramic precum cel din Mina Rudolf.  Fluidizare, confort şi siguranţă,   acestea ar fi elementele pe care ne gândim să le aplicăm în modernizarea obiectivului”, a spus directorul Vasile Simion Tot.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prin amenajarea Salinei Turda în 2010 se spera triplarea numărului de turişti care au vizitat Salina în perioada când nu era amenajată. “Ne raportăm la 6000-7000 de turişti până în anul 2010 când a fost dată în circuit aşa modernizată. Din 2010 constant a fost un număr de 374.000-375.000 de vizitatori. Anul acesta, până ieri, avem un total de vizitatori de 405.000. Lipsa acelor circuite care să permită un aflux de acest calibru ne-a determinat să continuăm investiţia iniţială de 6 milioane de euro. Astăzi nu putem estima costurile viitoare până când proiectanţii ne vor spune care sunt soluţiile tehnice pe care le aplicăm.  De exemplu, apa are o salinitate atât de mare încât va fi foarte greu să fundezi un lift şi ca atare costurile vor fi mari. Firma cu care colaborăm a estimat un cost al liftului undeva la 250.000 de euro.După ce vom finaliza Mina Iosif avem în plan Mina Ghizela, o altă mină interesantă pe care încercăm să o optimizăm. Acolo avem probleme cu accesul.”, a mai spus directorul Salinei.

Investiţia necesară amenajării Salinei Turda până în 2010 a necesitat 63% fonduri europene şi 27% fonduri ale Consiliului Local Turda, acţionarul acestei societăţi. Potrivit directorului Salinei Tuda, în prezent, există suficient capital în conturi care să permită continuarea lucrărilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu