Patru ţări est-europene au constituit la Cluj o alianţă patronală

Patru confederații patronale reprezentative din România, Ungaria, Polonia și Slovacia au semnat, vineri, la Cluj-Napoca, un acord de cooperare regională și au constituit Alianța patronală a țărilor est-europene, cu scopul de reprezenta unitar interesele mediului de afaceri în raport cu conducerea UE.

Peședintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, Ioan Lucian, a declarat că acordul este o ocazie pentru companiile din cele patru ţări de a închega afaceri şi a aborda proiecte europene deosebite: „Este o zi istorică pentru mediul de afaceri din România, după semnarea documentelor de constituire a Alianței patronale a țărilor est-europene, membre UE, de către VOSZ, Employers of Poland, EAS și UNPR, cele mai reprezentative confederații patronale din Ungaria, Polonia, Slovacia și România. Acestea au stabilit că, prin semnarea acordului, vor putea să-și unească forțele pentru a reprezenta, cât mai eficient, interesele mediului de afaceri din cele patru ţări în raport cu conducerea UE. Alianţa trebuie să aibă o voce unitară şi puternică în raport cu Bruxelles-ul, precum și cu mediul de afaceri din orice altă țară a lumii. Este o ocazie pentru companiile din cele patru ţări de a închega afaceri şi a aborda proiecte europene deosebite”.

Preşedintele UNPR a subliniat că municipiul Cluj-Napoca nu a fost ales întâmplător ca loc de semnare al acordului, capitala Transilvaniei fiind un exemplu pentru România şi Europa pentru ceea ce înseamnă evoluţia culturii româneşti şi a mediului economic.

Acordul de cooperare semnat de cele patru confederaţii patronale prevede, printre altele, şi cooperarea transfrontalieră pentru atragerea de fonduri europene în vederea finanţării unor proiecte regionale. De asemenea, va oferi posibilitatea celor aproximativ 52.000 de firme membre a celor patru confederații de a interacționa rapid și eficient pe platforma comună de comunicare și business care va fi realizată.

Ca observatori la semnarea acordului au participat reprezentaţii celei mai mari confederaţii patronale din Germania, BVMW, care reuneşte peste 600.000 de întreprizători cu 11,5 milioane de angajaţi.

Postaţi un comentariu