Oraşul cu 100.000 de tineri are doar două hosteluri

Anul 2015 bate la uşă şi Clujul se pregăteşte să devină Capitală Europeană a Tineretului. Cu un număr de peste 100.000 de studenţi oraşul stă foarte bine la capitolul tineret. Nu chiar aşa de bine stau lucrurile când vine vorba despre servicii de cazare special dedicate tinerilor, adică hostelurile. Dacă în oraş sunt în prezent zeci de hoteluri, funcţionează doar două hosteluri.

Cel mai vechi hostel din Cluj este Retro Youth care este situat pe strada Potaisa. „Localizaţi exact în centrul Clujului, pe o arteră pietonală liniştită, lângă vechiul zid medieval al oraşului, la 500 de metri de Universitatea “Babeş – Bolyai”, Retro Hostel oferă cazare în regim de youth hostel în camere duble, single, triple precum şi în dormitoare comune. Dispunem în total de 48 de locuri de cazare amenajate modern în 3 camere single, 4 camere duble, 2 camere triple precum şi în dormitoare comune. Camerele sunt bine întreţinute, proaspăt zugrăvite şi curate. Totodată punem la dispoziţia clienţilor bucătării echipate complet, săli de masă şi de internet, precum şi un spaţiu comun amenajat dintr-o fostă pivniţă”, spun reprezentanţii hostelului. Potrivit acestora, hostelul are mare căutare deoarece de cele mai multe ori tinerii călătoresc în grup şi sunt încântaţi să fie cazaţi împreună. Se adaugă şi avantajul preţurilor accesibile. „Avem lunile de iarnă, mai negre, cu grad de ocupare de 20-30%, ceea ce pentru peridoada de iarnă e ceva normal. Dar în vară în iulie-august suntem ocupaţi 80-90%. Majoritatea celor care vin la noi sunt tineri, chiar dacă în România nu avem legal limite de vârstă ca în Europa pentru hosteluri. Cei mai mulţi ne găsesc pe internet aşa că menţinem informaţiile de acolo foarte actualizate. Suntem prinşi în reţeaua internaţională de hosteluri, aşa că ne găsesc uşor. Suntem pe piaţă din 2002, suntem primul hostel din Cluj. Al doilea s-a deschis abia în 2009”, spune Czirjak Arpad, recepţioner la Retro Hostel.

Oferte îmbietoare

Preţuri de cazare în hostel pornesc de la 45 de lei pe pat per noapte în dormitoare comune, fără mic dejun şi ajung la 95 de lei pe noapte în cameră single şi 145 de lei în cameră dublă, cu mic dejun inclus. Cei care se cazează aici au la dispoziţie o bucătărie complet echipată, dar şi TV Cablu, serviciu de spălare a rufelor, acces gratuit la internet, informaţii turistice, o hartă a oraşului oferită gratuit. Cei care doresc mai pot beneficia de turul ghidat al Clujului, hărţi turistice, cartele telefonice, carduri youth hostel sau excursii către obiective turistice din apropiere. Cei de la hostel spun că se pregătesc şi pentru anul în care Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului. „Sigur că ne pregătim pentru anul viitor. Facem parteneriate cu site-urile care promovează Clujul. Şi bineînţeles că vom avea promoţii, chiar dacă deocamdată e prea devreme să discutăm despre ele. Sunt convins că vom fi căutaţi mai ales că oferim cazare cu cerinţele specifice pentru grupuri, aşa cum călătoresc cei mai mulţi tineri”, explică Czirjak Arpad.

Hosteluri de centru, dar preţuri pentru tineri

Câteva blocuri mai încolo, pe strada Iuliu Maniu, se află și Transylvania Hostel, cel de-al doilea hostel din Cluj-Napoca. Tinerii de pe întreg mapamondul vin aici alături de prietenii lor și, dacă este să ne luăm după impresile scrise în cartea de recenzii de la recepție, condițiile sunt dintre cele mai bune.

Și aici, prețurile pornesc de la 50 de lei pentru un pat într-o cameră cu opt locuri și pot ajunge la 150 de lei în cazul în care se optează pentru o cameră cu pat dublu sau cu două paturi. Camerele sunt dotate cu paturi confortabile și, potrivit site-ului hostelului, dulapurile sunt și ele de dimensiuni generoase. Bucătăria este și ea dotată astfel încât, fie că este vorba de prepararea unor sandwichuri sau a unor mese mai elaborate, turiștii să nu aibă nicio problemă.

Cum unui turist îi stă bine atunci când pornește în căutare de noi locuri de vizitat, hostelul de pe Iuliu Maniu pune la dispoziția celor care se cazează acolo hărți gratuite ale orașului dar și un ghid care să-i îndrume spre cele mai ofertante locații din oraș. Antidotul pentru zilele mohorâte se află tot în incinta hostelului, unde este amenajată o sală de jocuri dotată cu mese de biliard sau tenis de masă, dar și o cameră de socializare, cu canapele confortabile și spațiu primitor.

Claudia Romitan, Radu Hângănuţ

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. OanaB says:

    din cate stiu eu, mai este si Hostel City Center (Str. I. Ratiu, nr. 2).
    in toamna lui 2013 traia, poate a sucombat intre timp.
    in rest, poate in urma articolului, cei interesati se vor interesa mai mult si vor face ceva in privinta asta.

  2. Cuibus.ro says:

    Mai exista si alte hosteluri..ex DoReMi sau Heltai..trebuie doar cautate..

Postaţi un comentariu