Județul Cluj, campionul asigurărilor într-o Românie neasigurată

Într-un clasament al județelor cu cele mai multe asigurări generale subscrise în anul 2014, Clujul se află pe locul doi, după București.

În județele din Transilvania rata șomajului este cea mai scăzută comparativ cu restul țării, iar salariile sunt și ele peste media națională. Cu toate acestea, asigurătorii nu reușesc să dezvolte afaceri și să vândă prea multe produse cu excepția celor de tip RCA. Astfel, România ocupă ultimul loc în Europa în clasamentul celor care au asigurări obligatorii de viață, chiar dacă județul Cluj este cel mai „asigurat” din țară. Partea bună? Cu toate că nu excelează în comparație cu alte piețe din Europa, piața asigurărilor din România nu va fi afectată de criza din Grecia.

La nivel național, într-un clasament al județelor cu cele mai multe asigurări generale subscrise în anul 2014, Clujul se află pe locul doi, după București. Acestea au reprezentat totuși doar 3, 5% din piață. Cele mai căutate produse au fost asigurările RCA care au adus pentru Cluj prime brute de 121 milioane de lei (4, 4% din piața națională). Astfel, excluzând Ilfovul, județul Cluj a fost singurul care a depășit pragul de 100 mil. Lei.

De asemenea, în clasamentul județelor, Clujul se află pe primul loc și în topul asigurărilor de viață. Astfel, primele brute înregistrate au depășit valoarea de 20 de milioane de lei. Chiar și-așa, la nivel național, cota Clujului este de doar 1, 2%, Bucureștiul concentrând nu mai puțin din 80% din piață.

Potrivit președinteului Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), chiar dacă România rămâne codașa Europei în ceea ce privește numărul asiguraților, anul 2014 a fost unul bun iar viitorul va aduce creșteri constante.

„Aproape 10 ani piața a scăzut, dar 2014 a fost un an bun și de anul acesta merge pe creștere. Este o creștere moderată însoțită de procese de reașezare a piețe și de curățire a ei”, spune Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

Pericolul nu vine din Grecia ci din Parlament

Chiar dacă problemele Greciei par să aibă efecte în fiecare domeniul, cel al asigurărilor ar putea să nu resimtă această criză.

„Piața asigurărilor nu este influențată de criza din Grecia. Societățile de asigurare nu au investit în titluri grecești, deci suntem în siguranță. Firmele care au activități în Grecia ar putea fi influențate, dar nu este nimic alarmant”, adaugă președintele ASF.

Problemele vin mai degrabă din Parlament, unde numeroasele schimbări legilative au de fiecare dată ecouri în modul în care asigurătorii și asigurații se raportează la piață. Cu toate acestea, Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare din ianuarie 2016, promite mai multă stabilitate și măsuri care, cel puțin teoretic, ar ajuta piața să se dezvolte.

„Trebuie mai multă coerență și predictibilitate. Un prim pas este deja făcut prin Noul Cod Fiscal. Astfel, în deductibilitate va intra o sumă mai mare atât pentru asigurările de sănătate cât și pentru cele de pensii. Vom avea o deductibilitate fiscală de 800 de euro atât la asigurările de sănătate cât și la cele de pensii. Facem demersuri ca din 2017 să avem incluse în această deductibilitate și asigurările de viață”, explică Aurelia Cristea, deputat și membru în comisia de buget-finanțe a Parlamentului.

Conferinţa organizată la Cluj a adus față în față asiguratori, clienți dar și reprezentanți ai instituțiilor de reglementare financiară.

 

[stextbox id=”custom”]

  • La nivel național, într-un clasament al județelor cu cele mai multe asigurări generale subscrise în anul 2014, Clujul se află pe locul doi, după București.
  • Acestea au reprezentat totuși doar 3, 5% din piață.
  • Cele mai căutate produse au fost asigurările RCA care au adus pentru Cluj prime brute de 121 milioane de lei (4, 4% din piața națională)
  • Excluzând Ilfovul, județul Cluj a fost singurul care a depășit pragul de 100 mil. lei.
  • Clujul se află pe primul loc și în topul asigurărilor de viață. Astfel, primele brute înregistrate au depășit valoarea de 20 de milioane de lei.
  • La nivel național, cota Clujului este de doar 1, 2%, Bucureștiul concentrând nu mai puțin din 80% din piață.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu