IT-iști clujeni pe urmele lui Zuckerberg și Bill Gates

Doi foști elevi ai Liceului George Barițiu din Cluj au creat un sistem unic de securitate a datelor, care ar putea revoluționa domeniul care nu numai că a supraviețuit crizei economice, dar care și este într-o continuă expansiune.
Mihai Motocu și Flaviu Rus sunt tineri clujeni absolvenţi ai Facultății de Informatică, care au transformat pasiunea lor într-o afacere de succes. În urmă cu o lună au lansat oficial pe piață un produs de securizare a datelor, în premieră, atât în România, cât și în lume. Cel puțin așa susțin ei.

“Nu este o muncă foarte ușoară, pe care să o facă oricine. Ai nevoie de anumite capacități tehnice care nu se învață foarte ușor și care necesită multă muncă până să le stăpânești bine”, spune Flaviu. “Românii sunt inteligenți și foarte imaginativi”, adaugă Mihai.

Artiști IT-iști

Mihai a devenit pasionat de informatică încă de la cinci ani, când, în loc să se joace cu alți copii de vârsta lui, băiatul “studia” jocurile pe calculator, cum se instalează și funcționează. Aceeași pasiune i-a adus câștiguri de sute de euro în liceu când, folosindu-și dragostea pentru informatică, curiozitatea, cunoștințele tehnice, perseverența și, nu în ultimul rând, creativitatea, Mihai a reușit să creeze un sistem de management al mai multor servere care ofereau găzduire. Mai exista un singur competitor pe piață, la vremea aceea, care oferea ceva asemănător, dar oferea jumate din ce oferea Mihai prin programul său, contra sumei de 99 de dolari. “Am făcut produsul, site de prezentare și am început să-l vând. Am făcut bani interesanți din asta. Am vândut foarte mult”, spune Mihai.

Flaviu locuia în Mărăști când începuseră să apară moda de a te juca jocuri prin rețea. Așa a devenit Flaviu pasionat de calculatoare. În timpul facultății au lucrat ca freelanceri pe siteurile de liber profesioniști unde, de obicei, cei din vest postează joburi. Însă, în tot acest timp, băieții căutau noi provocări.

Tinerii nu au luat în calcul niciodată să plece în străinătatea pentru că sunt de părere că asta i-ar limita mult, pe motiv că piața de acolo în acest domeniu e saturată. Salariile cu adevărat mari sunt în State și în Elveția, de exemplu în America poți să câștigi și 200.000 de dolari pe an. “Aici nu ai putea să câștigi atâta ca și angajat, dar dacă ai firma ta și creezi produse noi, atunci e posibil. În străinătate sunt multe alte domenii la fel de prospere ca și IT-ul, oamenii de acolo nu se înghesuie pe domeniul acesta. De aceea acolo nu sunt așa de mulți IT-iști și cei care sunt lucrează pe bani mai mulți decât cei din România. Și de aceea românii sunt căutați. Acolo salariile sunt cel puțin de zece ori mai mari decât la noi, mai ales în America.”

Inspirație de la guvernul american, paza foarte bună trece primejdia rea

Copilul “Zenith” s-a născut după nouă luni de muncă a unei echipe de cinci oameni. Dar povestea începe așa. În urmă cu doi ani și jumate Mihai și Flaviu și-au deschis o firmă prin care să ofere soluții de software. Un client din străinătate i-a solicitat pentru că vroia să vândă abonamente online utilzatorilor și trebuie să stocheze datele de carduri ale clienților la el pe server și, o dată pe lună, să le trimită către bancă, pentru procesare. Dar stocarea datelor de card era foarte nesigură. Așa că băieții au căutat o soluție. S-au gândit care sunt metodele existente și foarte sigure, folosite la ce mai înalt nivel. Au găsit o informație despre Guvernul SUA conform căreia, pentru a lansa rachetele nucleare Președintele, Secretarul Apărării și încă o persoană au carduri de acces cu parolele proprii și trebuie să le introducă în același timp ca să înceapă un proces de lansare a rachetelor. “Ne-am gândit că putem să împărțim datele în mai multe locații fiind mai greu astfel de accesat, date care doar însumate rezultă data completă. Fiecare server are alt administrator, administratorii nu se cunosc între ei. Dacă dacă ai zece servere trebuie să le spargi pe toate zece fix în același timp- ar trebui să fie o vulnerabilitate în același timp în toate serverele și sistemele de operare – și apoi, informațiile de acolo nu sunt puse acolo și simplu simplu, ci sunt ca un puzzle”, explică Mihai.

Tinerii clujeni pun la dispoziția celor interesați trei tipuri de variante ale acestui program: varianta gratuită Vault Zenith Freeware cu minim trei servere, care poate fi scoasă gratis de pe siteul lor, varianta Zenith Vault Enterprise, pentru minim cinci servere și varianta Zenith Vault SaaS pentru minim zece servere, care oferă redundanță: de exemplu tu poți să zici că ai nevoie de doar de șase servere ca să poți recrea datele. Asta înseamnă că oricare patru servere dacă nu mai sunt funcționale, este perfect funcțional întreg sistemul.

Cu toții știm ce înseamnă cu haker – cel care “sparge” codurile unor sisteme informatice. Dar, în opinia lui Mihai, hakerii adevărați pot fi doar programatorii. Ca să găsești o gaură de securitate într-un anumit sistem trebuie să-l analizezi, să-l testezi, până când găsești una. Hackerii adevărați sunt oameni foarte bine plătiți, de obicei de guverne sau de firme de securitate. “Majoritatea hakerilor din România așa au făcut, nu au descoperit ei ceva nou, pur și simplu au rulat un program, ca un joc”, spune Mihai.

“Ceee ce apare la știri sunt așa, mici evenimente, de adevăratele spargeri nu se spun, nu există niciun interes din partea nimănui să le facă publice. Cei din străinătate acordă o atenție foarte mare securității, la noi încă nu se pune foarte mare accent pe asta”, Mihai Motocu

 

“Nu avem focusul pe bani, ci pe produse, inovație, nu fugim după cifră de afaceri, după număr de clienți, ci vrem să aducem ceva nou pe piață, să schimbăm ceva în acest domeniu. Banii vin de la sine dacă îți faci treaba cum trebuie, și asta e în orice domeniu”, Flaviu Rus

 

“Piața clujeană în domeniul IT e  într-o continuă expandare. Aici în Cluj e o piață foarte mare, și asta se știe în străinătate, de aceea cei interesați caută direct aici când au nevoie de ceva. E ca în situația în care vrei să îți deschizi un magazin de haine. Unde îl deschizi, în centru unde nu ai magazine lângă tine sau în mall unde sunt multe și toată lumea știe? Răspunsul e la mall, pentru că cel interesat să-ți cumpere haine merge unde știe că e piața mai mare și are de unde alege”, Mihai Motocu

Distribuie:

Postaţi un comentariu