Daniel Dăianu, la Cluj: Uniunea Europeană trece prin cea mai dificilă perioadă din istoria ei

Foto: Cristina Beligăr

Economistul Daniel Dăianu, fost Ministru al Finanțelor, în prezent membru al Consiliului de Administrație a Băncii Naționale a României și profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, a fost prezent joi, la Cluj, pentru a conferenția în fața studenților de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) pe tema tensiunilor din Uniunea Europeană și a obiectivului intrării României în Zona Euro în 2019.

Daniel Dăianu a făcut parte dintre cei care au avut foarte mari rezerve atunci când s-a stabilit anul 2015 ca primă țintă calendaristică pentru aderarea la spațiul euro și în prezent se declară la fel de rezervat cu privire la setarea obiectivului pentru anul 2019. „Acest an nu este credibil ca țintă. Avem nevoie de o țintă credibilă și pentru asta trebui să înțelegem ce se întâmplă în euroarie. Cehia, de exemplu, ar putea și mâine să intre dar nu o face pentru că euroaria nu funcționează bine. În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să se dezvolte instituțional și să aibă credibilitate. Aici mă refer la luciditatea și capacitatea intelectuală de a gândi un program. Strategia de dezvoltare înseamnă mai mult decât o listă de deziderate, precum acumularea de capital, sau sprijinirea educației”, a precizat Daniel Dăianu la Cluj.

Economistul a insistat asupra faptului că UE trece prin cea mai dificilă perioadă din istoria ei, iar criza imigranților și criza euroariei au arătat slăbiciunile instituțiilor uniunii și a regulilor sale. O altă mare problemă cu care se confruntă Uniunea Europeană, pe care Daniel Dăianu a semnalat-o, este deficitul de încredere tot mai mare între state, la fel de mare precum fractura între guverne și cetățeni.

„În materie de productivitate, România este la 50% din media UE. Odată intrați în euroarie, nu vom mai avea instrumente de corecție. Competitivitatea nu înseamnă numai fabrica Dacia, nu înseamnă numai IT-iștii extraordinari de la Cluj. România este o țară mozaic, avem domenii de excelență și ceea ce se întâmplă în zona IT-ului arată că nu este un accident. Avem zone de excelență și în industrie, dar nu poți să intri în euroarie doar cu câteva insule. Intri cu o țară întreagă. De aceea ținta trebuie să fie credibilă”, a spus Daniel Dăianu, adăugând că reformele structurale în România sunt necesare în sine, nu doar de dragul euroariei. „Dacă nu va mai exista euroaria în următorii ani, nu va însemna că vor dispărea și statele. Uniunea poate fi vremelnică, deși este de dorit să nu fie așa. Sunt țări mari și mici și nu se știe ce se poate întâmpla. Avem exemplul perioadei interbelice când curente radicale extremiste, antidemocratice au ajuns la putere. Nu este ușor să faci o strategie în condițiile globalizării și o strategie nu poate fi decretată. O strategie este un document și, ca proces, înseamnă ceva împărtășit de majoritatea vocilor politice relevante. Dar când te simți cu musca pe căciulă și ești slab, este greu să negociezi”, a precizat fostul Ministru al Finanțelor.

Daniel Dăianu a adus aminte și de lipsa veniturilor fiscale în România, respectiv de doar 27-28% din PIB, cele mai mici din UE. „Există o mare evaziune fiscală prin tot felul de șmecherii pe care le-au învățat și antreprenorii români, după ce au fost practicate pe scară largă de grupurile mari. Este o mare slăbiciune a noastră. Dacă am avea media veniturilor fiscale din Europa Centrală, am putea să dăm sănătății, educației și să finanțăm și infrastructura. Țara aceasta are mulți hoți și corupți. Într-o țară unde Statul de drept funcționează, nu ai nevoie de DNA”, a mai spus Daniel Dăianu în fața studenților de la FSEGA.

În finalul conferinței, Daniel Dăianu a recomandat organizarea la Cluj a unui colocviu cu participare internațională, înainte de referendumul din Marea Biritanie din acest an (când se va vota rămânerea sau ieșirea acestei țări din UE), care să trateze rolul României în UE.

Distribuie:

Postaţi un comentariu