Casele românilor, fără ajutor în fața dezastrelor

România se situează pe locul trei în topul țărilor cu cel mai mare risc de seism, dar cu toate acestea românii nu se înghesuie să își asigure locuințele. Chiar dacă aceste asigurări sunt obligatorii, doar 15% dintre românii au gospodăriile asigurate. Legea, în vigoare încă din 2008, prevede și amenzi, însă primăriile evită să le aplice din motive electorale.

Când vine vorba de cutremure, inundații sau alunecări de teren, doar Italia și Grecia sunt țări care să prezinte un grad mai mare de risc decât România. Cu toate acestea asigurările obligatorii pentru locuințe nu sunt de actualitate pentru români: doar 3 proprietari din 50 au astfel de polițe.

„Am ajuns la acest procent de 15% din cauza incoerenței legislative și a lipsei de promovare a acestor asigurări în rândul populației. S-au făcut multe modificări și s-a ajuns la o confuzie generală și un nivel foarte scăzut al acestui tip de asigurări”, a explicat deputatul Aurelia Cristea în cadrul unei conferințe a asiguratorilor desfășurată la Cluj-Napoca.

Aceste asigurări sunt obligatorii în baza Legii nr. 260/2008 care prevede ca primăriile să aplice amenzi între 100 și 500 de lei celor care nu pot face dovada întocmiri unei astfel de asigurări. Cu toate acestea, nicio autoritate nu a luat atitudine de teamă să nu agite spiritele.

„Sunt amenzi aplicabile de către primării, care însă nu sunt aplicate din motive electorale. Sunt instrumente pentru verificare dar nu se ajunge la amenzi. E un cerc vicios. Nu asta este esența oricum. E important ca oamenii să înțeleagă utilitatea asigurărilor de locuințe”, subliniază deputatul Aurelia Cristea.

În România există aproximativ 8, 5 milioane de case și apartamente.

Distribuie:

Postaţi un comentariu