Bosch se pregăteşte de inaugurarea oficială la Jucu. Investiţia de 77 de milioane deschisă oficial în 9 mai

Nemţii de la Bosch pregătesc deschiderea oficială a fabricii de la Jucu din parcul industrial Tetarom III, la care producţia a început încă din toamna trecută. Potrivit surselor Transilvania Reporter, data pentru tăierea panglicii este 9 mai. Oficialii companiei au recunoscut că data inaugurării a fost deja stabilită dar au precizat că aceasta nu va fi făcută încă publică. Transilvania Reporter vă propune o radiografie a celui mai faimos parc industrial din ţară care în numai 5 ani de existenţă, din 2008 şi până acum, a atras nume mari din lumea afacerilor în judeţul Cluj.

 

După plecarea neaşteptată a finlandezilor de la Nokia, cei care au pus Jucu pe harta mondială a afacerilor, locul lor a fost luat pe rând de mai mulţi investitori de renume. Cea mai mare investiţie din parc este acum cea a nemţilor de la Bosch. Fabrica de la Jucu presupune în primă fază o investiţie iniţială de 77 de milioane de euro. „S-a stabilit data inaugurării dar deocamdată nu v-o putem comunica. Pot doar să spun că deschiderea va fi anunţată din timp”, a precizat directorul de comunicare Bosch România, Eleni Sefel. Potrivit acesteia graficul lucrărilor şi a recrutărilor pentru 2013 a fost respectat. „Pentru 2013 era prevăzut să se ocupe 325 de posturi, sunt aproape 100% ocupate. Cei 325 de angajaţi lucrează atât la centrul de cercetări care a fost dezvoltat la Jucu cât şi în fabrică”, a adăugat Sefel. Potrivit informaţiilor făcute publice de reprezentanţii companiei anul trecut s-au făcut angajări pentru toate posturile necesare într-o fabrică Bosch: operatori pe bandă, ingineri, cercetători, economişti, dar şi oameni de top management. Iar salariile oferite au fost „la nivelul din zona Clujului, în funcţie de ce există pe piaţă”. Mulţi dintre cei selectaţi sunt foşti angajaţi ai Nokia.

Dar planurile Bosch pentru cei aproape 215.000 de metri pătraţi concesionaţi în Tetarom III se întind însă pe mai mulţi ani, astfel că în următorii doi ani se estimează că se va ajunge la circa 1.000 de angajaţi. „Într-adevăr inaugurarea Bosch se apropie. Ei sunt însă deja operaţionali din toamnă. Cert este că au ajuns doar la realizarea primei etape din planul lor, care presupune o dezvoltare ulterioară în parcul industrial”, a precizat directorul Tetarom Viorel Găvrea. La Jucu, Bosch fabrică produse pentru industria auto: unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori.

 

De Longhi, două fabrici pe 25 de hectare

Investiţia italienilor de la DeLonghi este a doua ca mărime în parcul industrial Tetarom III. Producătorul italian de electrocasnice a realizat o primă fabrică prin reamenajarea halelor Nokia, în care a început din martie 2013 să ansambleze expresoare de cafea de uz casnic. Ulterior a solicitat ridicarea unei noi hale pentru a produce componente pentru expresoarele de cafea, care se asamblează în prima fabrică. Decizia de construire a celei de-a doua unităţi de producţie a fost luată pentru a nu se mai importa componentele pentru expresoare, ci a le produce la Jucu. Noua fabrică înseamnă şi noi locuri de muncă. Managerul DeLonghi România, Massimo Paronitti, a declarat în martie 2013 că producţia a fost începută la Jucu cu o sută de angajaţi, majoritatea fiind instruiţi în Italia. Mulţi sunt foşti angajaţi ai Nokia. Dar până la sfârşitul lui 2014, la fabrica DeLonghi de la Jucu vor lucra 677 de persoane. “DeLonghi a realizat deja etapele 1 şi doi din planul lor şi au ajuns la o sumă de circa 40 de milioane de euro. Însă crde că vor continua dezvoltarea”, a precizat directorul Tetarom Viorel Găvrea.

 

Tetarom III, 60% ocupat

Parcul industrial Tetarom III se întinde pe aproape 155 de hectare. Numărul de locuri de muncă estimate în Tetarom III este de peste 1.500, iar investiţiile clienţilor depăşesc 200 de milioane de euro. „Gradul de ocupare este de 58, 86% ca să fim foarte precişi. Avem patru companii operaţionale aici: Bosch, DeLonghi, Karl Heinz Dietrich International Exped şi Imperial Development. Restul dintre cei cu care avem contracte, adică Star Storage SRL, Transcarpatica, Holzart sunt în diferite stadii cu proiectele lor, de la proiectare la licitaţiile de contractare. La unii durează mai mult deoarece au câştigat proiecte cu finanţare europeană. Avem un contract şi suspendat, cel cu Battistero pe 28 de hectare, care au îngheţat investiţia deşi contractul era negociat. Aceasta din cauza unor probleme de sănătate ale acţionarului şi finanţatorului principal al firmei. Cât priveşte investiţia celor de la Framag sper că până la sfârşitul lunii să semnăm contractul”, a adăugat Găvrea. Societatea austriacă Framag, care produce echipamente industriale şi inginerie mecanică, urmează să preia un teren de 4 ha pentru o fabrică la Jucu. Directorul Tetarom spune că are discuţii permanente cu potenţiali investitori astfel că în 2014 s-ar putea să se ajungă la un grad de ocupare de 100% în acest parc industrial. Unii dintre cei interesaţi sunt cei de la Parker Hannifin Manufacturing, divizia europeană a companiei americane. „Am avut o întrevedere într-adevăr la domnul preşedinte (n.r. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean) cu cei de la Parker şi am fost cu ei la Tetarom III. Ei sunt în faza de a vizita mai multe locaţii, din cele 7 propuse vor alege două după care vor decide. Dar e clar că şi Clujul e luat în calcul”, a spus Viorel Găvrea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu