84% dintre români consideră că banii publici sunt cheltuiţi ineficient

eepurl.com

Credibilitatea românilor în procesul de achiziţii publice se degradează pe zi ce trece, iar faptul că 88% dintre românii participanți la un sondaj de opinie realizat de pe un eșantion reprezentativ național nu au încredere în corectitudinea modului în care se efectuează achizițiile publice în România trebuie să constituie un argument determinant pentru Guvern să oprească practica modificărilor punctuale succesive ale cadrului legal și să înceapă de urgență o reformă radicală a politicilor naționale în domeniu pentru a recupera pierderea credibilității acestui important sector care valorează peste 20 miliarde de Euro anual.

Conform unui comunicat de presă emis de Institutul pentru Politici Publice, românii percep domeniul achizițiilor publice și în general al cheltuirii resurselor publice ca fiind ineficient, incapabil să acceseze servicii și lucrări durabile care să optimizeze în timp sumele de bani cheltuite în domeniu, dar și controlat politic, motive pentru care ei își pierd interesul pentru acest subiect.

Numai 28% declară că sunt direct interesaţi de achiziţii publice derulate de instituţiile publice, însă majoritatea covârşitoare (78%) este conştientă de faptul că ineficienţa cheltuielilor publice afectează calitatea produselor/serviciilor oferite de o primărie, respectiv influenţează creşterea costurilor unei primării.

Lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor (43%) şi domeniul sănătății (38%), cele care probabil beneficiază de o mai largă mediatizare, sunt cele două domenii în care respondenții apreciază că banii publici se cheltuiesc în cel mai ineficient mod din punct de vedere al achizițiilor publice.

De asemenea, în respectivul comunicat se mai arată că peste jumătate dintre participanții la sondaj (59%) îşi dorește ca prin procedurile de achiziții, autoritățile să selecteze bunuri sau servicii după un just raport între calitate și preț avantajos, și nu pe baza criteriului „prețul cel mai scăzut”, așa cum se procedează în prezent în cele mai multe situații. 82% dintre români apreciază că procesul de achiziţii publice nu beneficiază de o bună supraveghere din partea autorităţilor responsabile.

Nici companiile, mai ales cele românești – participante în procedurile de achiziții publice în România – nu se bucură de o mare credibilitate. 88% dintre participanții la sondaj apreciază că firmele nu câştigă în mod corect contracte din bani publici, lucrările de cea mai bună calitate fiind realizate mai degrabă de companii cu capital străin (63%) și nu de cele românești (27%).

Soluţiile pentru creşterea calităţii achiziţiilor publice derulate în România ar fi întărirea/diversificarea controalelor efectuate la nivelul autorităţilor contractante de către autorităţile competente (29%) și aplicarea corespunzătoare a sancţiunilor prevăzute de lege (23%).

 

Postaţi un comentariu