Vacanțele de sărbători în România, mai scumpe ca în Austria

Proprietarii de pensiuni și hoteluri din zonele căutate pentru vacanțele de iarnă au mărit prețurile spectaculos pe perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion.

„De Crăciun și Revelion, prețurile cresc foarte tare. În special pensiunile și hotelurile din țară practică niște prețuri mult mărite, nejustificat de multe ori. Sejururile de Revelion ajuns să coste și câteva mii de euro de persoană pe Valea Prahovei”, spune Traian Almășan, co-manager la agenția de turims City Tours&Events.

Această creștere se face simțită în ultimii ani, după ce prețurile au scăsut în perioada crizei. „Acum este practic acceași situație ca înainte de recesiune”, mai spune Almășan.

În perioada de sărbători nu se scumpesc doar destinațiile „clasice” de iarnă, precum Maramureșul, Bucovina, Valea Prahovei sau zona Secuimii, ci, practic, toate destinațiile. De exemplu, un Revelion la un hotel de patru stele în Sighișoara, cu trei nopți de cazare, acces la spa, cină festivă, cu „numere de magie, muzică și dans seară de seară” costă 1795 de lei de persoană, respectiv 3590 de lei (aproximativ 800 de euro), pentru un cuplu. Aceasta în condițiile în care există oferte de Revelion la Praga cu 50 de euro/noapte, tot la hotel de patru stele, în centrul orașului. Tot la Praga, cu rezervări individuale făcute din timp, se ajunge la un cost de Revelion de circa 600 de euro (transport+masa+cazare).

În Maramureș, unele prețuri sfidează orice logică. De exemplu, un hotel din Baia Mare cere 2500 de lei/persoană, pentru un sejur de patru nopți, care include un tur cu autocarul al Maramureșului, acces la piscina și spa-ul hotelului și cină festivă cu muzică live. Pentru un cuplu asta ar însemna 5000 de lei, adică 1.100 de euro, bani cu care în Tirol, în apropiere de Kitzbuhel, se poate închiria în perioada iernii o căbănuță pentru două familii, integral, timp de o săptămână.

În Bucovina prețurile sunt ceva mai mici decât în restul țării. Astfel, un pachet de patru nopți de cazare, cu două mese pe zi, poamana porcului și masă festivă tradițională  în zona Gura Humorului costă 800 de lei de persoană, adică 1600 pentru un cuplu, cee ace înseamnă cam 350 de euro. În schimb, în județul Bistrița-Năsăud, în zona Lacului Colibița, un pacte de Crăciu, care include 4 zile cu 3 nopți de cazare, pensiune complete, seară de colinde și cina porcului la foc de tabără, plimbări cu sănii trase de cai, masă festivă, muzică live și acces spa și sală de fitness costă 230 de euro de persoană.

În această situație de creștere explozivă a prețurilor în timpul Crăciunului și Revelionului, unii operatori din turism sunt prudenți în a promova destinațiile românești. „Personal, deși sunt un mare fan al turismului romanesc și încerc să îl susțin cât pot de mult, mă feresc să ofertez pachete în țară de Crăciun și Revelion. Prețurile sunt de multe ori prohibitive și nu mi se pare normal ca, în condițiile în care un pachet identic vandut în 10 ianuarie (de exemplu), de Crăciun să coste de cinci ori mai mult. Sunt conștient că sunt servicii în plus (tăiatul porcului, plimbări cu sania etc), dar nu se justifică aceste prețuri”, crede Traian Almășan, de la City Tours&Events.

Clujenii, la schi în apropiere sau în Austria

În ce privește destinațiile pe care le aleg clujenii de sărbători, acestea sunt, potrivit datelor culese de la mai multe agenții din oraș, fie propria cabană de la munte, fie zonele de schi, și, într-o măsură mult mai mică, cele tradiționale. În ce privește schiatul, sunt persoane care ale stațiuni din apropiere, precum Băișoara, Buscat, Borșa sau Cavnic, dar încep să devină populare și stațiunile mai îndepărtate, precum Straja, zona Transalpina sau Păltiniș.

dca5c12e-219a-44bc-94f7-0d2677e120ba

Există însă și un mulți clujeni care merg la schi în străinătate, mai ales în Austria, zona Tirol și, mai nou, și în Slovacia. „În Austria, mai ales, sunt zone schiabile extrem de întinse și bine puse la punct și, dacă se rezervă din timp, prețurile pachetelor cu ski-pass și cazare în apartamente sunt comparabile, dacă nu mai mici, decât cele din țară”, exemplifică Traian Almășan.

Tendințe pe plan național

Pe plan național, Românii au ales Viena, Copenhaga şi Atena, în această ordine, ca principale destinaţii pentru petrecerea vacanţelor de Crăciun şi de Anul Nou, din acest an. Informațiile au fost furnizate de agenția de turism online Tripsta, specializată în vânzarea biletelor de avion.

Potrivit sursei citate, în afară de Viena, Copenhaga şi Atena, românii au ales să petreacă vacanţa de iarnă şi la Berlin, Londra, Frankfurt, Roma, Ponta Delgada (Portugalia), dar chiar și la Johannesburg (Africa de Sud) şi Adelaide (Australia).

Anul trecut, călătoriile de iarnă ale românilor au avut ca principale destinaţii Atena, Amsterdam şi Berlin, dar şi Milano (Italia), Algiers (Algeria), Colombo (Sri Lanka), Dublin (Irlanda), Gothenburg (Suedia), Hamburg (Germania) şi Helsinki (Finlanda).

Același studiu arată că anul acesta, numărul total al rezervărilor făcute de călătorii români pentru vacanţele de iarnă a crescut cu 9%, comparativ cu 2014. Majoritatea şi-au făcut rezervările de vacanţă cu peste două luni (68 de zile) înainte de data plecării. Potrivit Tripsta, pentru vacanţa de iarnă 2015, preţul mediu plătit pentru un bilet de avion a fost de 303 euro, în creştere faţă de 261 de euro, anul trecut.

[stextbox id=”custom”]

Top 5 city-breakuri ieftine

Piata-Sfatului-Brasov-Craciun-2012-03

Brașov

Site-ul de rezervări HotelGuru.ro a făcut un top al destinațiilor atractive de city-break din România în această iarnă. Prețurile menționate reprezintă tarifele medii de cazare la hotel/pensiune de trei stele, pentru două persoane, două nopți, cu mic dejun și transport inclus. Ca punct de plecare în călătorie a fost ales Bucureștiul. Pentru Cluj, prețurile trebuie ajustate, în plus sau în minus, în funcție de distanță

  1. Sibiu – 520 de lei.
  2. Brașov – 550 de lei
  3. Iași – 700 de lei
  4. Cluj-Napoca – 750 de lei
  5. Timișoara – 800 de lei

În ceea ce privește costurile unui city-break în București, tarifele decazare sunt similare cu cele din Brașov, ajungând la 480 de lei pentru un hotel de trei stele.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu