Turismul, al 13-lea zeu al Olimpului, se trezește  la viață

Foto: Dana Chiorean

O legendă străveche spune că în urma bătăliilor dintre zei și supușii lor, grecii, pământenii au furat de lângă tronul lui Zeus tăblițele pe care stăteau scrise secretele turismului. De atunci, până astăzi și probabil în veci, legenda spune că grecii vor ști să-i facă pe turiști să se îndrăgostească de stațiunile, golfurile, plajele și tavernele lor.  Legenda este, evident, inventată, dar nu vă mirați dacă într-un sejur în Grecia o veți auzi rostită de un localnic. Un sejur de șase zile în Grecia te poate convinge că legendele pot vinde orice, cât timp sunt împachetate cu cuvinte frumoase, asezonate cu mâncăruri excelente și așezate pe o terasă aflată pe malul Mării Egee la o masă pe care stă un vin bun. Partea bună? Sunt multe părți bune, inclusiv faptul că la finalul vacanței, îți poți da seama că e necesar să te întorci deoarece,   dincolo de legendă, grecii  au „de vânzare” o țară cu un potențial turistic încă departe de a-și fi atins limitele.

Timp de șase zile, Transilvania Reporter a participat la un infotrip organizat de Filadelfia Turism în stațiuni turistice aflate atât în Grecia continentală, cât și în cea peninsulară, mai precis în Thassos. Traseul a fost România-Bulgaria-Thassos-Halkidki-Paralia Katerini și a presupus vizitarea, în afara sezonului turistic, a câtorva obiective incluse în oferta pe care Filadelfia o pune la dispoziția clienților ei.

Mai în glumă, mai în serios, cred că eram persoana ideală pentru a fi trimisă într-un astfel de infotrip, întrucât obiectivitatea îmi era garantată de faptul că nu sunt nebun după mare și apă și nu agreez căldura. Practic, nu riscam să fiu ușor impresionat de Grecia, o țară despre care cu toții știm câte ceva, mai ales din știrile care ne vorbesc aproape obsedant despre falimentul regatului Zeilor Olimpului și, mai nou, despre problema refugiaților.  Nu e, așadar, de mirare că e tot mai la îndemână să auzi oameni care, dacă nu sunt speriați, sunt cel puțin îngrijorați că Grecia nu ar mai fi o destinație atât de atractivă cum era în urmă cu ceva timp.

Toate drumurile duc spre… Grecia

Potrivit unor date statistice, în medie, în anul 2015, numărul vacanțelor cumpărate de la agenții de turism cu destinația Grecia au crescut cu 30% față de 2014, și chiar dacă litoralul românesc tinde să rămână în topul preferințelor, tărâmul zeilor nu dă vreun semn că ar ceda prea mult teren.

Spre Grecia am pornit cu autocarul. Dacă nu ați mai circulat de mult timp cu autocarul, această alternativă a devenit ceva mai agreabilă între timp. Flota de autocare Filadelfia include mașini de ultimă generație care garantează maxim de confort posibil în condițiile unui drum ceva mai lung de 12 ore. Un drum care e încă ilogic de lung până când reușești să ieși din țară și să o apuci pe autostrăzile care leagă Bulgaria de Grecia.

Realizezi destul de ușor când ai intrat în Grecia, fără a fi nevoie să întrebi. Cum? Fiecare parcare și benzinărie are măcar un autocar de turiști, iar asta se întâmplă inclusiv înainte de deschiderea oficală a sezonului estival. Prima oprire importantă am făcut-o în orașul-port Kavala, oraș legat de autostradă cu Salonicul, de unde am plecat cu feribotul spre cea mai nordică insulă a Greciei, Thassos. Când ajungi în zona de îmbarcare pe feribot, locul abundă de balcanism: lumea strigă, se agită, se dau indicații haotice și te simți oarecum acasă. Când urci pe navă, presupunând că ce se întâmpla la mal te-a deranjat, uiți de orice problemă. În față se întinde o mare aproape ilogic de albastră, iar dacă ai cu tine câteva gustări, vei descoperi că pescărușii din Grecia sunt deosebit de interesați de „sărețelele” românești, pentru care sunt dispuși să stea chiar și la poză. Grijă mare, nu e bine să le înșeli încrederea, întrucât ciocul pescărușilor este o armă cât se poate de dureroasă.

13173145_1148624761823286_5664172110275943954_o

Foto: Dana Chiorean

„Kalimera, dragi români”

Da. Cam acestea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit când am coborât din feribot, pe insula Thassos. În luna mai, când mai este o lună până la deschiderea sezonului, insula este aproape pustie, la fel ca aproximativ orice zonă turistică din Grecia. Multe hoteluri sunt totuși deschise, unele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile, dar oferte există, iar agenții de turism vă pot oferi vacanțe excelente, la prețuri bune, cu dezavantajul că nu veți prea gusta din atmosfera petrecerilor grecești, dar măcar veți avea parte de multă liniște și un cadru ideal pentru reîncărcarea bateriilor.

Revenind pe Thassos, insula pare ocupată de români și pisici. Ceea ce e un lucru bun. E ca și cum ai avea în permanență lângă tine un ghid foarte încântat să te cunoască, pe lângă cel pe care îl ai din partea agenției. Mulți dintre românii de pe insulă ei sunt angajați ai tavernelor care în luna mai se pregătesc să se trezească înapoi la viață.

Că veni vorba de taverne, acestea sunt dovada faptului că turismul grecesc este un fenomen aparte. Chelnerii sunt în marea lor majoritate chiar proprietarii tavernei și îți devin rapid prieteni. Se așeză lângă tine la masă atunci când îți iau comanda, oferă sfaturi, recomadări, fac glume și toate acestea se întâmplă fără să îți lase nici măcar o secundă impresia că ar juca teatru cu scopul de a te îmbuna în speranța unui bacșiș mai mare. Mentalitatea lor este poate dovada faptului că grecii sunt, în esență, făcuți pentru a face turism.

Restaurantele din Thassos sunt luxoase în măsura în care consideri bunul-gust ca fiind un lux de care rar mai avem parte atunci când vine vorba de servicii turistice. Terasele păstrează pe fiecare stradă un stil asemănător, culorile predominante sunt combinațiile calde de alb și albastru sau alb și roșu, iar liniștea domnește în ciuda mitului că grecii ar fi gălăgioși. Sunt de asemena și foarte multe pisici. Dacă vă plac, va fi un Rai, iar dacă nu vă plac, nu vă faceți griji: sunt pe cât de rebele, pe atât de civilizate, semn că în Grecia până și pisicile și-au însușit arta de a interacționa cu turiștii.

Halkidiki a furat startul

După două zile pe insula Thassos, am revenit cu picioarele pe bătrânul continent, dar tot la doi pași de Marea Egee, în peninsula Halkidiki. Aceasta are trei brațe: Kassandra, Sithonia și arhi-cunoscuta zonă a muntelui Athos. Halkidiki are deci trei variante pentru toată lumea: brațul vestic Kassandra este ceva mai cosmopolit și mai vesel, cu plaje albe luxuriante și aceleași piesaje amețitoare care au ca principal personaj Marea Egee, așa cum era și pe Thassos.  Sithonia este este un loc cu multă vegetație, ceea ce poate părea ciudat într-o Grecia despre care obișnuim să credem că e plină doar cu măslini și măgari. Ei bine, nu. Grecia și în special peninsula Halkidiki abundă de vegetație și multe dintre hoteluri profită de acest lucru, lăsând impresia unoar oaze verzi de liniște. Cât despre muntele Sfânt Athos, acesta este locul preferat al pelerinilor. Un loc în care distracția este înlocuită de spiritualitate.

13198478_1148624625156633_8563580284954639189_o

Foto: Dana Chiorean

Paralia Katerini-Mamaia de România

Comparația e puțin forțată, întrucât orice stațiune din România mai are încă cel puțin 50 de ani pentru a se apropia la 50 de ani de stațiunile de nivel mediu din Grecia. Însă Paralia Katerini seamănă, în timpul sezonului, cu Mamaia din prisma numărului mare de turiști români. Am vizitat această stațiune în ultimele două zile de infotrip cu Filadelfia Turism, iar impresiile sunt dintre cele mai bune. Zona e împânzită de magazine și oportunități de a-ți petrece timpul liber, plajele sunt foarte largi, iar locurile de cazare sunt dintre cele mai bune. Se pot închiria vile unde vă cazați în sistem self-catering, la fel de bine cum vă puteți caza în resorturi de cinci stele unde în permanență cineva va alerga după dumneavoastră din dorința de a vă oferi un concediu cât mai plăcut.

Șase zile în Grecia sunt cu siguranță puține atunci când călătorești. Fiecare zonă vizitată abundă de obiective turistice, oportunități de excursii și povești dintre cele mai frumoase. Zeii au fost buni cu grecii și poate că nu le-au lăsat capacitatea de a gestiona o economie  în mod eficient, dar cu siguranță le-au lăsat o bucată de continent și câteva sute de insule care, fiecare în parte, conțin premisele unui concediu de vis. Turismul grecilor se face în continuare cu bun-simț și e de apreciat faptul că mult blamata criză nu i-a determinat să transforme vilele simple, elegante și cochete în construcții megalomanice cu 30 de etaje. Grecii, zâmbitori și cu legendele învățate pe de rost, vă așteaptă în port, gata să vă pună la o masă aflată la doi pași de mare și să vă încânte cu ce are Tărâmul Zeilor mai de preț: mare, căldură, mâncare excelentă și multă amabilitate. Drumul e scurt și e nevoie doar de un telefon la un agent de turism. Veți avea nevoie de el și de un ghid, căci fiecare metru pătrat al Greciei are o poveste pe care merită să o auziți de la persoana potrivită.

Distribuie:

Postaţi un comentariu