Tură de primăvară (2): Sibiu – Alba Iulia – Cluj

Cisnădie

Precedentul roadtrip de primăvară propus se încheia la Sibiu, după o călătorie prin centrul Pământului Regesc, cum se numea teritoriul ocupat odinioară de sași, și apoi prin Țara Făgărașului. A doua propunere de roadtrip de primăvară vine ca o continuare a primeia și unește câteva dintre principalele atracții din vestul Transilvaniei. Sunt aproximativ trei ore de condus și o mulțime de obiective de vizitat. Așa că pregătiți-vă o zi plină, sau chiar două, pentru această excursie.

Cisnădioara. La 15 minute de mers cu mașina de Sibiu se găsește bisericuța din Cisnădioara, cea mai bine păstrată biserică romanică din sudul Transilvaniei. O plimbare de 10 minute spre vârful dealului Michelsberg vă aduce în incinta fortificată care înconjoară lăcașul de cult. În interiorul bisericii, care nu mai este folosită în mod curent, se găsește un mic dar emoționant memorial în amintirea unui tânăr ucis în primul Război Mondial.  Bisericuța cu trei nave, datând din prima parte a anilor 1200, este deosebit de importantă din punct de vedere istoric și arhitectural, deoarece a supraviețuit relativ intactă invaziei tătare de 1241.

Cisnădie. Biserica de aici se laudă cu (cel puțin) două lucruri: un paratrăsnet de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, primul din Transilvania, instalat după ce edificiul a fost trăsnit de două ori, și un hram neobișnuit – Sfânta Walpurga. Este singura biserică din Ardeal consacrată acestei sfinte. Lăcașul de cult este unul viu, unde se țin săptămânal slujbe, comunitatea germană din Cisnădie numărând aproape 300 de persoane. Monumentul este foarte bine păstrat și pus în valoare, dar ghidajele sunt realizate însă în manieră didacticistă, iar turiștii sunt admonestați dacă nu sunt atenți la cele spuse de ghid.

Câlnic. Micuțul sat se ascunde dincolo de șoseaua națională, pe stânga, cum se merge dinspre Sibiu spre Sebeș. Casele păstrează tipicul săsesc dar multe dintre ele sunt populate de rromi. Unii dintre aceștia se ocupă cu cerșitul în parcarea din fața cetății, dar nu trec dincolo de pragul porții de lemn care delimitează perimetrul fostei fortărețe. Cetatea în sine este o mică bijuterie, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Sugestie: Dacă sunteți pasionați de monumentele medievale, părăsiți șoseaua națională în drept cu Gârbova, unde se poate vizita Cetatea Greavilor, cu un muzeu etnografic ad-hoc. Un drum secundar vă va duce apoi până la Câlnic.

Alba Iulia. Câteva zeci de milioane de euro injectate în reabilitarea și valorificarea turistică a cetății de tip Vauban au transformat Orașul Unirii într-o atracție turistică majoră. Atmosfera din zona cetății nu diferă prin nimic esențial de cea din orice oraș turistic din vestul Europei. Alocați minim două ore pentru o vizită „la repezeală” și chiar o zi întreagă, dacă vreți să explorați în amănunt una dintre zonele cu cea mai mare aglomerație de monumente pe metrul pătrat din România.

Aiud. Principalul punct de atracție al orașului este cetatea din centrul localității. Nu mai puțin de nouă turnuri imprimă un aer de măreție fortificației de dimensiuni, de altfel, modeste. Din păcate, autoritățile locale caută de mai multă vreme, fără rezultat, surse de finanțare pentru restaurarea integrală monumentului. Chiar și cu zidurile crăpate și turnurile strâmbe, Cetatea Aiudului rămâne una dintre cele mai fotogenice clădiri medievale din Transilvania. În imediata apropiere a cetății, se află Cramele Logos, unde pot fi degustate și cumpărate vinuri de bună calitate din vestitele podgorii ale zone.

Turda. Principala atracție a orașului este Salina, reabilitată cu fonduri europene. Atenție, însă, ultima intrare se face la ora 15.00. Dacă ați ratat cumva salina, vă puteți consola cu o vizită la Muzeul de Istorie din localitate  și cu o plimbare prin centrul pietonal frumos amenajat.

Alternativă: Din Aiud puteți urma o rută mai puțin obișnuită spre Cluj, prin comuna Rimetea, una dintre cele mai frumoase și interesante așezări rurale din Apuseni.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu