Transilvania și Bucovina, motoarele ecoturismului în România

Unul dintre cei mai importanți promotori ai turismului sustenabil în țară, Asociația de Ecoturism din România (AER), a pregătit pentru 2016 un catalog al celor mai reprezentative inițiative ecoturistice.

AER reunește sub aceeași umbrelă o pleiadă de furnizori de servicii, consultanți, agenții de turism și ONG-uri care au ca numitor comun interesul în dezvoltarea ecoturismului în România. Catalogul realizat de AER va fi distribuit la târgurile de turism din străinătate la care AER sau membri ai asociației participă, începând cu World Travel Market Londra, care a avut loc în perioada 2-5 noiembrie. În țară, catalogul este disponibil la membrii AER, dar și la Târgul de Turism din București, de la mijlocul lunii noiembrie.

[stextbox id=”custom” float=”true” width=”300″  caption=”Servicii turistice cuprinse în catalogul Eco Romania 2016 (selecție):”]Carpat Bike
Pensiunea Cincșor Transylvania
Delta Travel
Crama Liliac
Tioc Natur und Studienreisen
Outdoor Experience
Pensiunea La Roată
Apuseni Experience
Pensiunile Kalnoky
Mocănița
Centru de Ecoturism Rowmania
Copșa Mare Guesthouses[/stextbox]

Catalogul prezintă o suită de activități și spații de cazare ecoturistice. Drumeția, observarea animalelor sălbatice, observarea păsărilor, călăritul, cicloturismul și mountain bikingul, vizitarea peșterilor, raftingul, turele de fotografie, turismul culinar și cel rural sunt activitățile pe care le recomandă catalogul, intitulat „Discover Eco-Romania”. Totodată, publicația cuprinde și o serie de spații de cazare ecoturistice.

Cele mai multe dintre serviciile turistice recomandate de catalogul Asociației de Ecoturism din România se găsesc în Transilvania și Bucovina.

Nu în ultimul rând, AER recomandă o serie de destinații „macro”, cu potențial eco-turistic, unele dintre acestea fiind omologate ca atare de Autoritatea Națională pentru Turism, altele fiind în curs de omologare: Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Ținutul Zimbrilor, Băile Tușnad și împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Țara Hațegului-Retezat, Zărnești-Piatra Craiului, Delta Dunării.

AER operează un sistem de certificare „Eco-Romania”, care se adresează afacerilor. Am stat de vorbă pe această temă cu Bogdan Papuc, director al executiv al asociației.

Cum se raportează sistemul de certificare pe care îl implementati la sistemul de omologare guvernamental al destinațiilor ecoturistice?

Cele doua sisteme de certificare sunt complementare și se integreaza unul cu celălalt. Sistemul de certificare în ecoturism „Eco-Romania” operat de către AER se adresează afacerilor (pensiuni de pâna în 25 de camere și programelor turistice cu minim o noapte de cazare și maxim 15 participanți), în timp ce sistemul de certificare operat de Autoritatea Națională pentru Turism se adresează destinațiilor de ecoturism. Prin urmare, cele două sisteme nu sunt în concurență unul cu celalalt, ci se completează prin acoperirea diferitelor entitați din domeniul turistic. „Eco-Romania” este recunoscut ca un sistem de certificare în ecoturism, în cadrul criteriilor elaborate de către ANT.

Câte inițiative turistice ați certificat până acum?

Până în prezent numărul serviciilor turistice certificate este de 40.

Există zone în România unde se dezvoltă mai puternic ecoturismul, și altele mai rămase în urma?

Dacă este să ne uităm pe harta țării unde sunt amplasați membrii AER sau zonele cu care lucrăm, observăm cu ușurință că marea majoritate a acestora este în zona Ardealului și în partea de nord a Moldovei și doar câteva excepții în restul țării. Acest lucru cel mai probabil are legatura cu capacitatea oamenilor de a se asocia și de a lucra împreună, cu spiritul de inițiativă sau cu imaginea internaționala de care se bucură Transilvania. Cert este că există zone cu un potențial extraordinar și în Oltenia, Dobrogea sau Banat.

O țară al cărei exemplu l-am putea urma în dezvoltarea ecoturismului?

La momentul elaborării sistemului de certificare AER a urmat exemplul unor țări precum Australia sau Suedia, însă între timp ecoturismul s-a dezvoltat în foarte multe țări și a luat o amploare considerabilă. În România, din punct de vedere al cadrului normativ, lucrurile stau foarte bine prin faptul că exista o strategie națională de ecoturism (elaborată în 2009, iar este revizuită) și au fost elaborate criteriile pentru certificarea destinațiilor (2014).

Trebuie să menționăm însă că România este printre singurele țări din lume (în Europa, după cunoștințele noastre mai este doar Norvegia, însă ei au dezvoltat un sistem de certificare pentru destinații pe turism durabil) unde există un cadru guvernamental pentru destinațiile ecoturistice. Din păcate autoritățile nu reușesc să ofere și beneficii sau un minim sprijin zonelor care vor să se dezvolte în această direcție. Unele țări, precum Norvegia, Costa Rica sau Botswana sprijină masiv ecoturismul și reușesc să se poziționeze pe piața internațională ca destinații pentru această formă de turism de nișă.

Dacă este să ne uităm pe harta țării unde sunt amplasați membrii AER sau zonele cu care lucrăm, observăm cu ușurință că marea majoritate a acestora este în zona Ardealului și în partea de nord a Moldovei și doar câteva excepții în restul țării. Acest lucru cel mai probabil are legatura cu capacitatea oamenilor de a se asocia și de a lucra împreună, cu spiritul de inițiativă sau cu imaginea internaționala de care se bucură Transilvania”,  Bogdan Papuc,  Director executiv AER.

Distribuie:

Postaţi un comentariu