Roma, în șapte detalii

Una dintre cele patru fântâni care decorează intersecția Quattro Fontane / Foto: Bogdan Stanciu

Roma Caput Mundi, Roma Capitala Lumii, – o expresie latină care rezumă laconic incomparabilă măreție a Cetății Eterne. Atunci când vine vorba să descrii orașul care, probabil, a influențat cel mai mult lumea, superlativele au secat de sute de ani.

Opulența de monumente a Romei este atât de nedreaptă cu alte orașe, încât o intersecție (Quattro Fontane) cu patru fântâni renascentiste minunate trece aproape nebăgată în seamă de turiști. Chiar și într-o metropolă de talia Vienei, ar fi fost printre cele mai semnificative locuri din oraș. Pe la periferiile continentului, ar fi fost mândria oricărei capitale. Dar, la Roma, e doar un pic mai mult decât oricare altă intersecție.

Vă propunem o incursiune prin Roma, prin intermediul a șapte instantanee cu detalii mai puțin mediatizate.

  1. Una dintre cele patru fântâni care decorează intersecția Quattro Fontane reprezintă o personificare a râului Tibru, în fața unui stejar. Celelalte trei sunt interpretări artistice ale zeițelor Diana și Junona, repsectiv a râului Aniene. Ansamblul de fântâni monumentale a fost comandat de Papa Sixt al V-lea și realizat în stil renascentist târziu între 1588 și 1593. O caracteristică a acestei intersecții este că din centrul ei să pot vedea simultan obeliscul din piața Santa Maria Maggiore, cel din fața bisericii Trinità dei Monti și cel de pe Quirinal, amplasat în fața Președinției Italiei. (foto deasupra)
Foto: Bogdan Stanciu

2. Obeliscul din Piața Santa Maria Maggiore este unul dintre primele monumente publice ridicate în onoarea Fecioarei Maria, ca protectoare de ciumă, în 1614. Ea a servit ca model pentru zeci de asemenea coloane, instalate în aproape toate orașele din Europa Occidentală și Centrală din perioada barocă. La Cluj, un asemenea monument se găsește în spatele Bisericii Sf. Petru din cartierul Mărăști.

Foto: Bogdan Stanciu

3. Bazilica San Pietro este cea mai mare biserică din lume. În interior, dimensiunile te copleșesc. Cel puțin în aparență, Biserica Sf. Mihail din centrul Clujului ar putea să încapă într-o capelă laterală a Bazilicii San Pietro. În exterior, frontonul bisericii este împodobit cu 13 statui de sfinți, respectiv Iisus. Sfântulu Ioan Botezătorul și 11 șin cei 12 apostoli. Lipsește apostolul Pavel, deoarece o statuia a acestuie există în Piața San Pietro. Cele cinci monumente din partea centrală a bisericii îi înfățișează pe Sfântul Iacov cel Mare, Sf. Ioan Botezătorul, Iisus, Sf. Andrei și Sf. Ioan Apostolul (de la stânga la dreapta).

Foto: Bogdan Stanciu

4. Arcul lui Constantin este amplasat imediat lângă Colosseum. Opt statui de daci se găsesc pe cele două fațade ale acestuia. Inaugurat în 315, acest arc a fost ultimul din seria marilor arcuri de triumf ale Romei antice. Dar Roma nu mai era ce a fost, și asta se vede și din felul în care a fost construit arcul, refolosind bucăți din monumente romane mai vechi. Și cei opt daci provin dintr-o construcție anterioare, respectiv din Forul lui Traian.

Foto: Bogdan Stanciu

5. Muzeul Egiptean al Vaticanului adăpostește și o sală cu descoperiri din Mesopotamia. În imagine, un ofițer asirian escortează un prizonier legat. Relieful provine din palatul lui Ashurbanipal din Ninive și datează din anii 848-631 î. Chr. Veritabile comori de artă antică, vestigiile mespotamiene și cele egiptene sunt vizitate pe repede înainte de miile de vizitatori zilnici care se grăbesc spre cele două mari atracții ale muzeelor din Statul Papal: Camerele lui Rafaello și Capela Sixtină.

6. Dacă vizitarea Capelei Sixtine sau a Camerelor lui Raffaello v-au lăsat un gust amar,   din cauza înghesuielii și/sau a vrăjmășiei gardienilor,   vă sugerăm să nu ratați Pinacoteca Vaticanului,   inclusă în același circuit muzeistic. Din motive greu de înțeles,   sălile care adăpostesc colecția de picturi a Vaticanului sunt aproape pustii. Aici vă puteți bucura în liniște de trei picturi de mari dimenisuni realizate de Raffaello,   dar și de alte pânze inestimabile,   semnate de Leonardo Da Vinci sau Caravaggio.

6. Dacă vizitarea Capelei Sixtine sau a Camerelor lui Raffaello v-au lăsat un gust amar, din cauza înghesuielii și/sau a vrăjmășiei gardienilor, vă sugerăm să nu ratați Pinacoteca Vaticanului, inclusă în același circuit muzeistic. Din motive greu de înțeles, sălile care adăpostesc colecția de picturi a Vaticanului sunt aproape pustii. Aici vă puteți bucura în liniște de trei picturi de mari dimenisuni realizate de Raffaello, dar și de alte pânze inestimabile, semnate de Leonardo Da Vinci sau Caravaggio.

 

 

 

Foto: Bogdan Stanciu

7. Primul Papă, Sfântul Petru, veghează centrul istoric a Romei, din vârful Columnei lui Traian. Statuia orginală a împăratului roman, realizată din bronz și înaltă de 4, 8 metri, a fost înlocuită în 1588 cu statuia actuală. Columna, înaltă de 38 de metri, este amplasată în inima Cetății Eterne, ca încununare a întregului For al lui Traian – de fapt o extindere, înfrumusețare și „modernizare” urbanistică a centrului Cetății Eterne, realizată cu banii obținuți în urma cuceririi Daciei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu