„Peleșul Transilvaniei”, promovat de Victor Rebengiuc

Castelul Karoly din Carei

Una dintre cele mai frumoase reședințe nobiliare din România, Castelul Károly din Carei, și Cetatea Ardud, ridicată de urmașii lui Dragoș Vodă, se numără printre „vedetele” campaniei TV „Din zori până-n seară, dezvoltăm o țară”.

Campania îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc, care călătorește prin România, vizitând obiectivele realizate sau renovate prin intermediul programului „Regio”. Castelul Károly din Carei și Cetatea Ardud au fost refăcute în anii 2010-2012 cu cinci milioane de euro, din care aproximativ patru milioane alocate de Uniunea Europeană, prin programul „Regio”. Mai jos puteți vizualiza spotul video integral, în care Castelul Károly este supranumit un Peleș al Transilvaniei.

Castelul Károly, la fel ca și orașul Carei, poartă numele familiei nobililor maghiari care a dominat secole la rând zona Sătmarului. Primul edificiu nobiliar ridicat în Carei, o cetate, datează din secolul al XV-lea, aceasta suferind transformări radicale în decursul vremurilor, la fel cum s-a întâmplat și cu Castelul Corvinilor, de la Hunedoara.

Prima mare transformare datează din 1792, când fortificația a fost transformată într-un castel baroc. Actuala înfățișare, în stil eclectic, datează după altă refacere majoră, cea din anii 1894-1896. Interiorul castelului era dominat pe atunci de holul de primire, pavat cu mozaic şi dotat cu şeminee uriaşe. Castelul cuprindea atât săli de primire, de bal, de petrecere a timpului liber pentru oaspeți cât și o bibliotecă impresionantă. Încălzirea se făcea cu aer cald, având și apă caldă, ca la castelul Peleș.

În perioada interbelică, castelul a fost parțial sanatoriu TBC, parțial cazino, iar în timpul comunismului a găzduit instituții culturale locale: muzeul, biblioteca, casa de cultură.

După renovarea din anii 2010-2012, castelul a atras 40.000 de turiști într-un an, într-un oraș care până atunci avea doar circa 2.000 de vizitatori pe an, informează Agerpres.

Castelul găzduiește trei expoziții permanente, una privind breslele locale și obiecte descoperite în zonă, una cu mobilier de epocă, de la sfârșitul secolului XVIII până la începutul secolului XIX, cumpărate din diferite castele din Europa, și una de de trofee de vânătoare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu