Miskolc, orașul porților deschise

Panorama Transilvaniei din Piața Deak Ferenc

Miskolc (Mișcolț) este exemplul perfect de oraș ușor de vizitat și care reușește să te surprindă prin farmecul său, prin mixul de culturi și religii, prin istoria bogată și prin varietatea obiectivelor turistice. Situat în zona de nord a Ungariei, având conexiuni rutiere bune prin intermediul autostrăzii M30, Miskolc este foarte ușor accesibil românilor din nord vestul țării, fiind situat la aproximativ 350 km de Cluj-Napoca.

Miskolc este al treilea oraș ca mărime din Ungaria și unul dintre cele 23 de orașe cu statut de comitat ale țării, fiind reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén. Este cea mai veche așezare din țară, prezența omului fiind atestată cu 70.000 de ani în urmă în centrul orașului, pe dealul Avas. Aici, o superbă biserică gotică datând din secolul al XV-lea, alături de o clopotniță veche și ea de 400 de ani, străjuiește orașul. Cel mai vechi cimitir reformat înconjoară biserica. Pietrele reci, înnegrite de vreme, sunt martorii tăcuți ai istoriei și dovada clară că nimic nu este veșnic. De pe Avas se poate coborî pe strada de trepte (lépcsősor) direct în piața Erzsébet în mijlocul căreia se află statuia revoluționarului Kossuth Lajos, omniprezentă în orașele Ungariei.

Orașul natal al lui Andrei Șaguna

Printre personalitățile marcante născute în Miskolc se numără și Andrei Șaguna – mitropolitul Ardealului, militant pentru drepturile creștinilor ortodocși și ale românilor. S-a născut la Miskolc la 20 ianuarie 1808 din părinți aromâni, originari din Grabovac de lângă Moscopole. A murit pe 28 iunie 1873 la Sibiu și a fost canonizat de către biserica ortodoxă în 2011.

 

Principala stradă a centrului vechi a orașului, Széchenyi István útca, oferă poate cea mai romantică și mai plină de farmec imagine a orașului. Străjuită de felinare și clădiri elegante, unele dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitectonice, strada aduce foarte mult cu o altă stradă celebră: Strada Mare din Košice, oraș cu care Miskolc este înfrățit. Széchenyi István útca este stradă pietonală, pe mijlocul căreia circulă doar tramvaiul – Miskolc fiind al treilea oraș din Ungaria care a introdus tramvaiul la 10 iulie 1897.

Tot pe Széchenyi István útca se află clădirea impresionantă a Teatrului Național din Miskolc (www.mnsz.eu) ce datează din 1823. La câțiva metri, pe o stradă lăturalnică se găsește unul dintre cele mai spectaculoase și mai interesante muzee din Miskolc. Este vorba despre Muzeul Actorului din Miskolc (Szinészmúzeum). Pentru un preț de doar 600 forinți (9 lei) vizitatorii au parte de o incursiune emoționantă în lumea mirifică a actorilor. Sunt expuse diverse costume folosite de actori în piese de teatru celebre, afișe, documente de epocă, fotografii și obiecte personale aparținând actorilor. Este reconstituită chiar și o scenă pe care sunt păpuși costumate cu piese de vestimenație ce încearcă să reproducă cât mai fidel originalul. Există și un sector multimedia, pot fi accesate pe display-uri diverse arii din opere sau piese de teatru.

Lăsând strada principală deoparte, se poate ajunge urmând strada pietonală Déryné útca în principala piață a orașului: Piața Eroilor (Hösök tere). Piața este dominată de monumentul închinat eroilor. În vârful unei piramide de marmură pe laturile căreia sunt imprimați anii importanți din istoria țării se află un grup statuar ce reprezintă un cortegiu funerar alcătuit din patru bărbați goi cu resturi de lanțuri la încheietura mâinilor, având pe umeri un sarcofag. Piața este flancată de impunătoarea biserică minorită pe de o parte și de o superbă sinagogă de cealaltă parte.

Nu departe de aici se află piața Deák Ferenc, dominată de statuia celebrului politician și de o impresionantă Panoramă a Transilvaniei, flancată de drapelele Ungariei. Explicațiile sunt date în engleză, maghiară, poloneză și …cu caractere runice specifice Ținutului Secuiesc! Chiar și steagul care sugerează limba în care este scris textul, este steagul Ținutului Secuiesc. Pictura panoramică de mari dimensiuni reprezintă reproducerea unei celebre picturi din 1898 realizată de pictori polonezi, maghiari și germani și care a fost expusă pentru prima dată la Budapesta cu ocazia aniversării a 50 de ani de la revoluția din 1848. Cele mai multe fragmente din pictura originală se găsesc la Tarnów în Polonia.

Tramvai pe strada Széchenyi István

Tramvai pe strada Széchenyi István

Nu departe de aici se află una din atracțiile turistice importante ale orașului Miskolc, Biserica Ortodoxă Maghiară „Sfânta Treime”, o impunătoare biserică construită în stilul barocului târziu de către grecii ce s-au refugiat din calea atacurilor otomane din secolele XVII-XVIII. Biserica se poate lăuda cu cel mai mare iconostas de lemn pictat din Europa Centrală. Acesta, datând din 1793 măsoară nu mai puțin de 16 metri înălțime și conține 88 de icoane de o valoare inestimabilă, opera lui Jankovich Miklos. Muzeul Ortodox ce funcționează în curtea bisericii, oferă vizitatorului o colecție impresionantă de odoare bisericești, de icoane pictate pe lemn vechi de aproape 300 de ani, de țesături și broderii liturgice dar și documente importante din istoria ortodoxismului maghiar. Un set de trei piese din 1721 realizate de către meșteri macedoneni sau statueta Madona Neagră din Kazan dăruită de Împărăteasa Rusiei Ecaterina cea Mare, sunt printre cele mai valoroase exponate. Este un muzeu extrem de bine întreținut, ce se ridică la cele mai exigente standarde. Biserica și muzeul pot fi vizitate la prețul de 700 forinți (aproximativ 10 lei).

Orașul este străbătut de la vest la est de râul Szinva, ce izvorăște din Munții Bükk aflați în apropierea acestuia. Aproape de intersecția străzilor Kazinczy Ferenc și Arany János, pe malul râului, se află Szinva Terrace – cea mai nouă piață a orașului. O statuie mai puțin obișnuită atrage atenția. Este vorba de statuia ce-l reprezintă pe câinele Mancs (Lăbuș) – cel care a participat alături de stăpânul său și echipa de salvatori Spider la sute de operațiuni de salvare în întreaga lume. Statuia câinelui, decedat în 2006, a devenit loc de pelerinaj, aici fiind depuse jerbe de flori și aprinse lumânări în memoria cestuia. Este impresionant să vezi cum mamele îi îndeamnă pe copii „să-i mulțumească lui Lăbuș pentru viețile salvate”.

Miskolc este recunoscut și pentru învecinarea cu trei dintre cele mai căutate obiective turistice ale Ungariei. La mai puțin de șase kilometri de centrul orașului se află stațiunea Miskolctapolca, celebră pentru băile termale de peșteră, unice în Europa. La șapte kilometri se află cetatea medievală de la Diósgyőr. De asemenea, la doar 13 kilometri de centrul orașului, la intrarea în Parcul Național Bükk, pe malul lacului Hamori se află cunoscuta stațiune Lillafüred.

Pont Transilvania Reporter

La masă în tramvai 🙂

Dacă sunteți în căutarea unui local cochet în care să serviți masa și dacă iubiți fotografiile vechi, atunci Fapados Bistró, de pe Széchenyi István útca poate fi alegerea perfectă. Cu un decor ce imită interiorul unui vagon de tramvai din secolul XIX, cu imagini vechi ale orașului și cu prețuri mai mult decât rezonabile, aici se poate servi meniul zilei cu doar 750 forinți de persoană (aproximativ 12 lei).

Text și foto: Mirel Matyas

Postaţi un comentariu