Gyula, pământ românesc!

Sezonul estival nu a început încă, dar în parcarea hotelului Erkel din Gyula au apărut deja mașinile cu numere de Timiș, Cluj, Caraș-Severin, Bihor sau Mehedinți. De fapt, nici nu au dispărut, peste iarnă, fiindcă la băile și aquaparkul din Gyula se vine în orice anotimp. „Gyula este o destinație predilectă pentru români. Polonezii merg masiv la Hajdúszoboszló, slovacii, la Miskolctapolca, românii, la Gyula”, spune dr. Róna Iván, consilier turistic al companiei Gyulai Várfürdő Kft., cea care operează băile termale, ștrandul în aer liber și complexul acvatic acoperit.

De ce aleg românii cu precădere Gyula nu e greu de ghicit. Pe stradă se aude frecvent românește și nu e vorba doar despre turiști, fiindcă orașul-stațiune este inima minorității românești din Ungaria. În Gyula funcționează și un consulat românesc, majoritatea localurilor au meniuri în limba română, iar toate hotelurile cu pretenții au și angajați care știu română. „Românii se simt bine aici, pentru că sunt aproape de graniță și pentru că multe lume vorbește românește. Vin din Timiș și Arad, pentru o zi, de dimineața și până seara, și din Cluj, Bihor, Mureș, dar și din Brașov sau Secuime, pentru mai multe zile”, precizeaza consilierul turistic.

Băi termale, ștrand și aquapark

Gyula se află la aproximativ patru ore de Cuj-Napoca, la 20 de kilometri după vama Salonta-Méhkerék.

Cea mai mare atracție a orașului este, bineînțeles, complexul de băi termale, cu ștrand și aquapark. Acesta este amplasat lângă cetatea Gyula și lângă castelul Almásy, aflat în restaurare. Complexul de băi termale a fost deschis încă din 1968, iar din 1971 are rang de stațiune națională. Apa termală este exploatată prin patru bazine acoperite – dintre care unul de înot și unul pentru familii – și unul în aer liber, dar cu intrarea din spațiul acoperit. Apele termale de la Gyula conţin natriu-hidrogen-carbonat. Ele ajută la regenerarea organismului, au efect analgezic, reduc reacţiile alergice, calmează sistemul nervos, reduc insomniile, inflamaţiile etc. Apa de la Gyula este indicată în tratarea unui mare număr de boli de piele, cum ar fi eczemele, lichenul sau psoriazisul.

Băile termale sunt completate de un ștrand în aer liber, cu numeroase piscine, înconjurate de spații verzi elegante, cu gazonul tuns englezește. Există o piscină cu tobogane, una cu valuri artificiale, un bazin pentru copii și un bazin de înot, acoperit. Ștrandul a fost amenajat pe domeniul castelului baroc Almásy și seamănă întrucâtva cu complexul Weekend din Târgu-Mureș.

Băile termale și ștrandul sunt triplate de noua atracție acvatică a orașului – Aquapalota (Palatul Acvatic), un aquapark cu dotări de ultimă oră, inaugurat în decembrie 2013. Aici funcționează o piscină de relaxare, cu instalații de hidromasaj, una de înot și una pentru copii. Există și două tobogoane, care spiralează spectaculos, dar și un bazin pentru sărituri. Pentru adulți, există un bar pe apă, la care se pot consuma băuturi fără a ieși din piscină.

Toate cele de mai sus sunt completate de un parc de saune cu șapte tipuri diferite de băi de aburi. Complexul poartă numele de Băile Cetății Gyula.

Cetatea

gyula 2

Cetatea Gyula este situată literalmente la o aruncătură de băț de complexul acvatic și potolește pe deplin „setea” amatorilor de turism cultural. Fortificația este de factură gotică, ridicată din cărămidă și a fost restaurată cu atenție în deceniul trecut, fiind redeschisă în 2005.

24 de camere ale cetății au fost gândite ca un spațiu muzeistic care te poartă prin istoria întregii regiuni înconjurătoarea a Gyulei. O ascensiune în vârful turnului cetății deschide o priveliște frumoasă asupra orașului, cu patru fleșe care se profilează pe cer, înconjurate de o mare de arbori verzi, pigmentați cu cărămiziul sau ruginiul acoperișurilor.

Austeritatea fortificației este îndulcită de un lac – rămășiță a vechiului șanț de apărare – în care cetatea se oglindește. Reflexia cazonă este tulburată din când în când de un cârd de rățuște, care plutesc alene, foarte conștiente că sunt admirate de turiști. În fiecare dimineață, ele traversează în pas legănat strada din apropiere, de la cuib spre lac, blocând circulația, în ambuteiaje care nu enervează pe nimeni, spune ghidul de turism Kocsis János.

Prima atestare documentară a cetății este din 1445. În 1476 cetatea și domeniul aparținător intră în posesia regelui Matia Corvin până în 1482. Acesta o donează fiului său nelegitim, Ioan, care amenajează spațiile rezidențiale ale cetății și ridică în imediata apropiere a acestuia un masiv turn rotund, numit Rondella, unde acum funcționează o terasă de vară. Fortificația a fost cucerită de turci în 1566. În 1720 , după eliberare, este donată baronului Johann Georg Harruckern. Acesta este cel care repopulează și redresează economic zona, după perioada de ocupație turcească.

Orașul Mare Românesc

Unul dintre cele mai frumoase cartiere ale orașului, liniștit și verde, poartă numele de „Orașul Mare Românesc”. Este situat în apropierea cetății, la nici cinci minute, pe jos, de Băile Cetății. În această zonă se află se află liceul cu predare în limba română „Nicolae Bălcescu” și sediul Autoguvernării Românești din Ungaria (pe strada Eminescu, nr. 1). Tot aici se mai află o grădiniță românească cu logo-ul tricolor, și, nu departe de ea, statuia generalului american de origine română George Pomutz, în piața cu același nume. Pomutz s-a născut la Gyula și a emigrat în SUA după Revoluția din 1848. A ajuns consul american la St. Petersburg, calitate în care a contribuit la cumpărarea Alaskăi de către americani.

Tot la Gyula și tot foarte aproape de complexul acvatic se află Catedrala Episcopală „Sân’ Nicoară” a românilor din Ungaria. În curtea bisericii se află busturile lui Moise Nicoară și Nicolae Bălcescu. Biserica, de factură barocă, la fel ca și celelalte biserici istorice din Gyula, este împodobită cu un tricolor românesc în interior.

Centrul orașului

Nucleul orașului-stațiune se poate străbate la pas în 15 minute, iar între acesta și complexul acvatic se poate merge într-o plimbare plăcută de 10 minute sau cu ajutorul unui trenuleț turistic, botezat Thomas, după celebra locomotivă din desenele animate.

Nu ratați jocurile de lumini și apă din piața centrală, Kossuth Lajos, și nici biserica reformată din Piața Harrukern. Imediat lângă aceasta, se află alte două obiective turistice majore ale orașului, pe strada Jókai Mór: „Cofetăria de o sută de ani” și Casa Ladics.

„Cofetăria de o sută de ani” (Százéves Cukrászda) datează de fapt de 175 de ani, fiind fondată în 1840. Ea este a doua cea mai veche din Ungaria, „dar cea mai frumoasa” – după cum subliniază ghidul Kocsis János. Mobilierul Biedermaier original al cofetăriei a fost restaurat în anii 1980, odată cu picturile murale originale. Atmosfera de secol XIX este refăcută ireproșabil, ea fiind întregită de un muzeu al uneltelor de cofetar, dar și de o cutie muzicală cu manivelă, veritabil strămoș al tonomatului. De asemenea, vânzătoarele sunt costumate în costume de epocă. Nu ratați să cumpărați de aici câteva bomboane de ciocolată excelente.

Lipită de cofetărie se găsește Casa Ladics, un muzeu de familie, care păstrează parfumul caselor burgheze de demult, cu mobile grele, de esențe nobile, porțelanuri atât de fine că par străvezii și tacâmuri strălucitoare. Membrii familiei Ladics au practicat ca avocați în Gyula vreme de cinci generații. În 1978, neavând copii, ultimul descendent al familiei a donat orașului casa, cu scopul de a fi transformată în muzeu.

Cârnați, palincă, miere

Nu vă duceți la Gyula dacă urmați o cură de slăbire! Riscați nu doar să nu vă țineți de ea, ci chiar să puneți câteva kilograme în plus. Ispitele sunt la tot pasul. Bucătăria locală este centrată în jurul cârnaților de Gyula (Gyulai kolbász), condimentați generos cu boia, de unde un gust iute și o culoarea roșietică, specifică. Este greu să reziști unor astfel de bucate, medaliate în 1935, la Expoziția Mondială Alimentară de la Bruxelles. Alte delicatese locale sunt mierea, deosebit de gustoasă, mai ales cea de pădure (închisă la culoare) și palinca. Fabrica locală de palincă – unde se organizează degustări – produce tărie din prune, mere, pere, cireșe, dar și din nuci verzi, coacăze sau gutui.

[stextbox id=”alert” caption=”Cazare pentru toate buzunarele”]

Una dintre cele mai convenabile variante de cazare în Gyula este Hotelul Erkel, din lanțul Hunguest, cu două aripi, de trei și, respectiv, patru stele. Avantajul acestui hotel este accesul direct din hotel către aquapark și băile termale. Parctic, nu se iese din incinta acoperită pentru a se ajunge la aquapark și la băile termale. Ca alternativă, există Corso Boutique Hotel, de patru stele, amplasat ultracentral. Un alt hotel bun este Corvin Hotel, tot în centrul localității, de trei stele. Acesta oferă și camere special gândite pentru copii, fetițe sau băieți, decorate cu personaje din desene animate. Există numeroase alte posibilități de cazare, de la campinguri la hoteluri de lux, pentru toate buzunarele. Capacitatea de cazare a stațiunii este de 5.000 de paturi.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu