Escapadă în Transilvania Saxonă

Sat Mălâncrav

Într-o zi senină, Transilvania Saxonă – fâșia aceea îngustă dintre Sibiu și Brașov, și dintre Carpații Meridionali și Târnava Mică – poate fi comparată în frumuseţe cu Toscana sau Provence, chiar dacă este un alt tip de privelişte, mai sălbatică. Dealurile nu au fost pieptănate la milimetru de mâna omului, ierburile cresc încă libere, oile sunt mânate de ciobani ancestrali.

Industrializarea, cu ariergarda sa numită industrie turistică de masă, a lăsat nevătămate în puritatea lor câteva peisaje urbane și rurale de o asemenea valoare culturală încât UNESCO le-a inclus în Patrimoniul Mondial, și de o asemenea bogăție naturală încât Uniunea Europeană le-a declarat arii protejate de importanță continentală. O călătorie de două-trei zile prin miezul acestui ținut, numit din timpuri istorice Pământul Crăiesc, este o redescoperire a Europei, așa cum era ea o dată. Înainte ca betonul, uleiul, fumul și gazul de eșapament să îi lase cicatrice de neșters.

Mălâncrav

De exemplu, Mălâncrav/ Malmkrog, un sat pierdut de-a lungul unei văi romantice, printre dealuri înverzite, este atât de romantic încât vă va părea rău pentru Claude Monet că nu a avut ocazia să îl vadă. Coloniştii germani, care s-au aşezat aici în secolul 13, au construit o biserică gotică, pe care au fortificat-o mai târziu cu ziduri şi turnuri de apărare, ameninţaţi fiind de pericolul păgân. Frescele interioare, datând din secolul al 14-lea, reprezintă unicitatea acestei biserici (Mălâncrav este singurul loc din Transilvania unde acestea mai pot fi văzute într-o biserică săsească), cu atât mai mult cu cât au rezistat numeroaselor războaie religioase.

Alăturat bisericii poate fi vizitat şi un muzeu al satului transilvănean. După ce continuaţi turul satului, veţi ajunge la „hotel”. Puteţi opta fie pentru o casă tradiţională țărănească, restaurată complet, fie pentru un conac unic din secolul al 15-lea.

Acest conac ilustrează o poveste foarte interesantă: în primă fază a fost construit de familia Apafi, cu origine săsești, ai cărei descendenţi au fost ultimii principi ai Transilvaniei, şi a fost parţial distrus în timpul erei comuniste. În momentul în care toată lumea credea că zilele de glorie ale acestui conac au apus, Fundaţia „Mihai Eminescu”, aflată sub patronajul Prinţului Charles de Wales, a cumpărat conacul, l-a renovat şi i-a redat strălucirea de odinioară. În prezent castelul funcţioneaza ca şi bibliotecă, dar şi ca şi un hotel cu o atmosferă cu totul specială. Vă puteți plimba prin livezile de meri din jurul conacului, sau doar savura atmosfera serenă.

Sighișoara

De la Mălâncrav la Sighișoara sunt mai puțin de 30 de kilometri, prin același peisaj de basm, parte din aria protejată Târnava Mare, care reunește cele mai întinse pajiști înflorite din Europa. Sighișoara este nestemata urbană a civilizației săsești, care și-a păstrat intact nucleu istoric, înscris în Patrimoniul UNESCO. Mii de turişti poposesc aici din toate colţurile lumii, pentru a vedea zidurile de fortificaţie, bastioanele, faimoasele figurine ale turnului cu ceas şi încearcă să desluşească misterele celor două biserici săseşti şi ale contelui Dracula. Un document găsit într-o casă de lângă vechea biserică indică clădirea ca fiind locul de naştere a domnitorului Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, cel supranumit şi Dracula.

Din această cauză, dar şi datorită spectaculoasei arhitecturi a oraşului, Sighişoara a fost des folosită ca şi decor pentru filme. Străzile înguste, zidurile înalte şi bisericile misterioase o fac perfectă pentru așa ceva. La masă, specialităţile locale, vinul de Târnave şi ţuica nu pot să lipsească.

Viscri

Viscri e situat la doar 45 de kilometri de Sighișoara. E satul satul ajuns celebru după ce Prințul Charles a cumpărat aici o casă săsească. Aici, gospodăriile săsești au reînviat, datorită Fundației „Mihai Eminescu”.

Localnicii au învățat din nou vechile obiceiuri, iar străinii vin și se minunează ca de o întoarcere în timp, căci totul arată ca acum 200 de ani. Biserica fortificată, aflată în Patrimoniul UNESCO, împreună cu mai multe case şi ateliere meşteşugăreşti, au fost restaurate.

Veţi avea posibilitatea să descoperiţi meştesuguri locale, precum tricotatul şi ţesutul (haine, covoare şi pături), împletirea coşurilor, producţia de gem şi miere sau tehnici tradiţionale de construcţie: dulgherie/tâmplărie, văruit, forjare de metale etc. Aici va puteți caza într-o veche locuință săsească, la numărul 163, restaurată fără cusur, după ce s-a prăbușit în 2001. Restaurarea acestei case a devenit un exemplu internațional de bune practici în domeniu, citat frecvent în presa de specialitate.

Acum, se văd două case albastre, despărțite de o curte înverzită și unite de o poartă masivă ca un zid de cetate. Mobilierul tradițional, florile vesele, atmosfera rustic-patriarhală și aerul pașnic al întregii așezări se combină subtil, sub un cer incredibil de albastru, pentru o noapte perfectă petrecută la Viscri.

Sibiu,   Piața Mică

Sibiu, Piața Mică

Sibiu

Un traseu prin Transilvania Saxonă nu se poate termina fără o vizită la Sibiu. Nu degeaba este singurul oraș din România care a primit trei stele Michelin. A fost multă vreme cel mai important oraș din Transilvania, fondat de sași în secolul 12 și singurul din regiune care nu a fost nicicând cucerit de turci. În secolul 18, a fost capitală a Transilvaniei, datorită breslelor şi a relaţiilor comerciale care l-au transformat în cel mai important centru economic, politic şi cultural din zonă.

După exodul sașilor, Sibiul a rămas un ultim bastion, simbolic, al acestora, cu un primar german care a fost ales de patru ori consecutiv cu majorități zdrobitoare, deși populația germană a orașului a ajuns la doar două procente. În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană și asta se simte și acum. O plimbare prin centrul vechi al orașului te face să captezi prin toți porii civilizația europeană, în aceeași măsură în care splendidele clădiri ale burgului te fac să simți încă nealterată gloria de altădată a Hermannstadt-ului.

Majoritatea clădirilor au fost restaurate, iar pieţele principale ilustrează atmosferă medievală a oraşului. Vizitaţi muzeele şi bisericile, descoperiţi casele şi curţile interioare ascunse, faceţi cunoştiinţă cu meşteşugari din întreaga lume şi savuraţi Sibiul cu un pahar de vin nobil din Transilvania.

Avrig

O cazare într-un spațiu deosebit puteți găsi în apropiere de Sibiu, la Avrig, în Orangeria Palatului Brukental. Gazdele se mândresc că în toată partea de sud a Transilvaniei nu veți găsi un loc mai romantic, în care să vă odihniți. În mijlocul parcului baroc al reședinței de vară din Avrig a lui Samuel von Brukenthal, camerele moderne de oaspeți oferă tot confortul necesar unui călător sofisticat. Micul dejun poate fi servit pe terasa din grădina olandeză, într-un decor completate de flori și arbuști înfloriți.

Distribuie:

Postaţi un comentariu