Eger, cutiuța cu bijuterii a Ungariei

Eger

Eger, un oraș cam cât Zalăul, situat la jumătatea distanței dintre Debrecen și Budapesta, poate fi revelația unui sejur în Ungaria. Cu o populație de sub 60.000 de locuitori, este dovada vie a valabilității zicalei potrivit căreia esențele tari se țin în sticle mici. Astfel, poate că este neînsemnat din punct de vedere al populației, dar ascunde un adevărat depozit de bijuterii turistice.

Deși turcii au construit aici cel mai nordic minaret din Europa, orașul este privit de maghiari ca un bastion al rezistenței anti-turcești, după ce, în 1552, căpitanul István Dobó a apărat cu succes cetatea în fața trupelor otomane, de douăzeci de ori mai numeroase. În cele din urmă, orașul a fost îngenuncheat de turci, în 1596, și, timp de aproape 100 de ani, s-a aflat sub stăpânirea acestora – un adevărat avanpost al lumii islamice în inima Europei.

Acum, Egerul are un aer pașnic, de oraș de provincie, unde localnicii se știu între ei și își dau binețe politicos pe stradă. Pe un spațiu mic, în oraș se regăsesc o serie de atracții turistice de primă mărime, care merită un ocol de 3-4 ore de la autostrada Budapesta-Debrecen, situată la 25 de kilometri (ieșirea Füzesabony).

Clădiri impozante

Impresionanta catedrală episcopală, în stil neoclasic, este al doilea cel mai mare lăcaș de cult din Ungaria și un „must see” pentru valoarea sa arhitecturală, chiar dacă nu se poate mândri și cu o vechime deosebită (1831-1837). În interior, „Basilica” – cum îi spune toată lumea – frapează prin spațiile vaste și pictura tavanului.

Vizavi de Basilica din Eger se află clădirea „Lyceum” (Institutul Pedagogic), cu un „Turn al Vrăjitorilor”, amenajat ca un punct de atracție pentru turiști. Este vorba despre un mic muzeu al instrumentelor astronomice și, chiar în vârful clădirii, o „camera obscura”, practic un periscop, prin care se pot vedea împrejurimile, proiectate pe o masă din încăpere. Mecanismul datează din 1776!

O plimbare pe străzile din centru dezvăluie un aer surprinzător de mediteranean pentru un oraș situat la o latitudine de 47 de grade nord. Străduțe înguste, pavate cu piatră și ticsite cu flori duc spre Piața István Dobó, în spatele căreia se înalță, maiestuoasă, cetatea orașului.

eger-11

Aceasta găzduiește un muzeu de istorie bine garnisit, adăpostit de frumosul palat episcopal, ridicat în stil gotic.

Vizitarea cetății durează nu mai mult de o două ore, după care puteți reveni în oraș, pentru a urca în minaret. Legenda spune că, după eliberarea Egerului, orășenii au vrut să-l dărâme cu ajutorul a 400 de boi, puși să tragă în jug pentru smulge turnul din fundație. Minaretul a rezistat însă acestei încercări și se înalță și acum la 40 de metri deasupra pământului. Cine nu suferă de claustrofobie, atacuri de panică sau rău de înălțime poate urca cele 97 de trepte înguste până în vârf, de unde se deschide o panoramă minunată asupra orașului.

De m âncat și de băut

Puteți lua masa la prețuri rezonabile pe terasele din zona pietonală de lângă Basilica și Lyceum sau, la fel de bine, dar mai scump, în apropiere de zidurile cetății. La unele restaurante se poate comanda și un „platou ardelenesc”, decorat, printre altele cu o felie de portocală – contribuție năstrușnică la bucătăria transilvăneană. Asortați mâncarea cu un excelent vine roșu și greu de Eger – Egri Bikavér/„Sânge de Taur”. Și, dacă aveți mai mult timp la dispoziție, nu ratați ștrandurile orașului, grozave ca peste tot în Ungaria.

Egerul este cunoscut în toată lumea și pentru legendarul vin roșu sec numit Egri Bikavér (Sânge de Taur). Legenda spune că mica garnizoană condusă de Dobó István a rezistat asaltului turcilor și datorită vinului roșu pe care-l consumau ungurii și care, prelins pe zalele lor, i-a înspăimântat pe turci, care credeau că aceștia beau sângele taurilor.

Sub oraș se găsesc kilometri întregi de galerii săpate în tuful vulcanic, în care vinul este păstrat în butoaie de stejar. Nu departe de Eger se află o zonă cu multe pivnițe săpate în tuful vulcanic, dispuse circular înconjurând un mic parc cu arbori seculari, în mijlocul căruia se află un imens grătar.

eger-3

Zona se numește Valea Femeii Frumoase (Szépassyonyvölgy). Sunt peste 200 de crame, dintre care 44 deschise și pentru vizitatori. Fiecare te îmbie cu terase frumos aranjate, cu crame decorate în stil rustic și cu vinuri de soi. La loc de cinste este, bineînțeles, „Sângele de Taur”. Fiecare producător are rețeta proprie și știe cum să-și atragă clienții. Desigur, se pot degusta și cumpăra și alte sortimente de vinuri: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc și multe alte soiuri. Există chiar un trenuleț care face legătura între oraș și această zonă aflată sub zodia zeului Bacchus.

Vinul Egri Bikavér/ „Sânge de Taur” este un cupaj având la bază soiul Cadarcă (care se cultivă și la noi în zona Minișului), alături de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Porto și Frâncușă Albă. Din cramele situate în Valea Femeii Frumoase se poate achiziționa vin direct de la producător, prețul unui litru fiind cuprins între 400 și 700 de forinți (6-10 lei).

Text: Bogdan Stanciu, Mirel Matyas

Distribuie:

Postaţi un comentariu